ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού στο Συνέδριο δίνουν Κασσελάκης και διαφωνούντες
Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πως σκοπεύει «να τους ταράξει στη συλλογικότητα», οι «87» που τον άκουγαν από κάτω σκέφτονταν «να τον ταράξουν στα συλλογικά κείμενα». Και το έκαναν πράξη με το νέο επικριτικό κείμενο που εμφάνισαν την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία. Κάπως έτσι συνεχίζεται η ζωή στην Κουμουνδούρου. Εν μέσω καλοκαιρινών αντεγκλήσεων και έντονων συζητήσεων, τα δύο «στρατόπεδα» οδηγούνται στο τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο καταστατικό συνέδριο στις 4-6 Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο κόμμα, ανοίγοντας σιγά-σιγά τα χαρτιά του. Τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και η Πολιτική Γραμματεία θα υποστούν αλλαγές στη σύνθεσή τους, με την πλειοψηφία των διαφωνούντων να μην έχουν πλέον τόσο μεγάλο ρόλο. Πιθανόν να συμπεριληφθούν στους “survivors” πρόσωπα όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ οι αντιπάλους του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχουν θέση στα σχέδια του κόμματος.
Η ένταση μεταξύ της προεδρικής πτέρυγας και των “87” αυξάνεται συνεχώς. Πρόσφατα, η συζήτηση για διαγραφές επανήλθε, με τον Χρήστο Σπίρτζη να βρίσκεται στο στόχαστρο 70 μελών. Οι κατηγορίες περί αδιαφορίας για το μέλλον των κομματικών μέσων και των εργαζομένων σε αυτά είναι συνεχείς. Ενώ ορισμένοι δεν ακολούθησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην επίσκεψή του στην “Αυγή”, άλλοι προσέφεραν οικονομική ενίσχυση, με τη Ρένα Δούρου και τον Γιάννη Μπενίση να καταβάλλουν το μεγαλύτερο ποσό.
Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα. Αντέχει το κόμμα μια τρίτη διάσπαση; Οι προηγούμενες δύο έγιναν από την αριστερή πτέρυγα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δείχνει πως «δεν ενδιαφέρεται». Οι «οκτώ» διαφωνούντες της Πολιτικής Γραμματείας (Αλέκος Φλαμπουράρης, Oλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου) μαζί με τους βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο των «87» (Αθηνά Λινού, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης) δεν ανήκαν ποτέ στο ριζοσπαστικό κομμάτι του κόμματος. Μια νέα αποχώρηση ενδεχομένως να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ακροβατεί μεταξύ μονοψήφιων και διψήφιων ποσοστών και πολλά πρώην στελέχη να συμμετέχουν στις συζητήσεις που πιθανότατα να ξεκινήσουν από τα τέλη του έτους για την ενωμένη Κεντροαριστερά. Hδη οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας πήραν πρωτοβουλία για να ανοίξει ο διάλογος. Eνα εντελώς διαφορετικό τοπίο θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Κουμουνδούρου.
Τα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη μείωση της δημοτικότητας του κόμματος και το ενδεχόμενο να μην διατηρηθεί το υψηλό ποσοστό των ευρωεκλογών στο επερχόμενο συνέδριο. Παράλληλα, δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει και θα αντιπαρατεθεί με τη σημερινή ηγεσία για δεύτερη φορά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας