SPOTLIGHTS

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών – Αποφάσεις στο Μαξίμου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών – Αποφάσεις στο Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών – Αποφάσεις στο Μαξίμου

Τα μέτρα που θα βρεθούν στο τραπέζι της έκτακτης σύσκεψης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Να σβήσει τη φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου πριν πάρει διαστάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας να επαναφέρει τις επιδοτήσεις στοηλεκτρικό ρεύμα. Το άλμα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θυμίζουν μέρες ενεργειακής κρίσης. Οι αναταράξεις στην αγορά χονδρεμπορικής πυροδοτούν ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον Αύγουστο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να έρχονται στο ειδικό ή το «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε για σήμερα Τρίτη (16/7) σε έκτακτη σύσκεψη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναφορά των επιδοτήσεων ρεύματος, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν οι αναταραχές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σύμφωνα με το newsbeast

Σε κάθε περίπτωση οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν στους καταναλωτές που έχουν επιλέξει τα τιμολόγια, στα οποία καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις.

Για τα έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις θα λειτουργήσει ξανά ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Θα οριστεί πλαφόν, λένε οι πληροφορίες, στη χονδρεμπορική αγορά και τα υπερβάλλοντα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα επιστρέφουν στην κατανάλωση.

Οι τιμές στη χονδρεμπορική αναμένεται να χτυπήσουν σήμερα Τρίτη (16/7) για ορισμένες ώρες ακόμα και τα 650 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αύξηση 125% από τον Μάιο

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, δημιουργώντας τεράστιο οικονομικό βάρος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Από τον Μάιο έως τώρα, οι τιμές της χονδρικής εκτοξεύθηκαν κατά 125%, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς.

Για σήμερα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας σημείωσε οριακή μείωση και διαμορφώνεται στα 176.33 ευρώ/MWh με ποσοστιαία πτώση κατά 7,7% από χθες, όταν βρέθηκε στα 191.13 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για τις πρώτες 16 μέρες του Ιουλίου, η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική ήταν 131,45 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 33% σε σύγκριση με την τιμή του Ιουνίου που ήταν 98,89 ευρώ/MWh.

Ακραίες αποκλίσεις τιμών μέσα στην ίδια ημέρα

Τα προβλήματα της περιφερειακής αγοράς της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και οι ακραίες συνθήκες καύσωνα που απαιτούν μεγάλη χρήση κλιματιστικών και αυξημένη παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη είναι οι βασικές αιτίες της μεγάλης αύξησης των τιμών. Ωστόσο, υπάρχει και προβληματισμός στην κυβέρνηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Για το θέμα των αποκλίσεων των τιμών που καταγράφονται κάθε μέρα έχει ήδη αρχίσει έρευνα από τη ΡΑΑΕΥ. Όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει αποφάσεις χωρίς να έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα της έρευνας, ώστε να αξιολογήσει κατά πόσο λειτουργεί η αγορά υπό συνθήκες επαρκούς ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που παρατηρείται και δημιουργεί ανησυχίες για αναποτελεσματική λειτουργία της αγοράς είναι οι πολύ μεγάλες αποκλίσεις τιμών μέσα στην ίδια ημέρα. Για παράδειγμα, οι ωριαίες τιμές για σήμερα κυμαίνονται από τα 53.18 ευρώ/MW έως τα 650 ευρώ/MW. Δηλαδή, η υψηλότερη τιμή της ημέρας είναι 12 φορές μεγαλύτερη από τη χαμηλότερη.

Η κίνηση της κυβέρνησης δείχνει, πάντως, ότι δεν φαίνεται να έχει άλλα όπλα στη φαρέτρα της που θα την βοηθήσουν να μειώσει της τιμές χονδρικής και κατά συνέπεια τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σύμφωνα με το businessdaily.gr

Υπενθυμίζεται, ότι για τους τελευταίους μήνες, η ΔΕΗ είχε αναλάβει έναν βοηθητικό ρόλο στην μάχη κατά της ακρίβειας, απορροφώντας μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων για τους πελάτες της στο πράσινο τιμολόγιο, με εκπτώσεις που ξεπέρασαν το 30% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η Ευρώπη

Η επαναφορά του σχήματος έκτακτης φορολογίας – επιδότησης λογαριασμών απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη χθεσινή του δήλωση για τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής το 2025, το Eurogroup τόνισε ότι καλωσορίζει την απόσυρση των μέτρων για τον τομέα της ενέργειας, αλλά άφησε ένα «παράθυρο» επαναφοράς τους, σε περίπτωση «νέων ενεργειακών σοκ».

Το θέμα της επαναφοράς της φορολόγησης ίσως τεθεί και στο περιθώριο του Άτυπου Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στη Βουδαπέστη, στο οποίο μετέβη χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ένα ακόμα θέμα που ίσως εξεταστεί στη Βουδαπέστη είναι οι συνθήκες που οδηγούν στην αύξηση των τιμών ενέργειας, ειδικότερα στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας έχουν αναδείξει μια νέα αδυναμία στην ενεργειακή αλυσίδα της Ευρώπης.

Στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης έχει μειωθεί η ροή της ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής. Στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος αυτών των προβλημάτων φθάνει κυρίως μέσα από τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Επίσης η συντήρηση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία αφαίρεσε σημαντικές ποσότητες ενέργειας από την αγορά.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι υψηλές τιμές, πάνω ή γύρω στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα εμφανίζονται και σε άλλες αγορές της περιοχής όπως είναι η Αλβανία (272 ευρώ), η Βόρεια Μακεδονία (212 ευρώ), η Ρουμανία (207 ευρώ) και η Ουγγαρία (201 ευρώ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments