SPOTLIGHTS

«Κλειδώνει» η προμήθεια των F-35 με τις αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ

«Κλειδώνει» η προμήθεια των F-35 με τις αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Άσκηση "Ηνίοχος 2019" στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019. Στην πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος 2019", συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και επιχειρούν σε όλο το FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας ασκήσεις με στόχο τη ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Η παραγγελία των 20 «αόρατων» μαχητικών θα κοινοποιηθεί στην αμερικανική κυβέρνηση μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της προμήθειας με κόστος 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλες συζητήσεις και για νέα Rafale με τη Γαλλία.

Ηπρομήθεια των stealth μαχητικών F-35 αλλά και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων τύπου Camcopter S-100 που θα επιχειρούν από τις νέες φρεγάτες του στόλου, τις γαλλικές FDI ΗΝ είναι τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). 

Μετά από το «πράσινο φως» που άναψε η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής στις 27 Ιουνίου, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας  μία Μοίρα των game changer μαχητικών αεροσκαφών, μια προμήθεια με κόστος σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.

Κατόπιν και πριν το τέλος του μήνα, το τελικό κείμενο της επιστολής αποδοχής (LOA) θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ώστε να το κοινοποιήσει στην αμερικανική κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας έτσι την παραγγελία των 20 πρώτων F-35.

Αρχικά η Ελλάδα θα αποκτήσει μία Μοίρα 20 αεροσκαφών, η παραλαβή των οποίων θα αρχίσει το 2028, ενώ η άφιξή τους στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, προγραμματίζεται στις αρχές του 2030.

Τα stealth μαχητικά F-35 μαζί με τα F-16 Viper αλλά και τα γαλλικά Rafale  θα αποτελέσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την Πολεμική Αεροπορία του μέλλοντος, της «Ατζέντας 2030», την οποία και σχεδίασε ο Νίκος Δένδιας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα προαίρεσης για την παραγγελία ακόμα μίας Μοίρας 20 αεροσκαφών, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνονται συζητήσεις και για την προμήθεια επιπλέον Rafale.

Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής εγκρίθηκε και η προμήθεια τεσσάρων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) περιστρεφόμενων πτερύγων (ελικοπτέρων) κάθετης αποπροσγείωσης CAMCOPTER S-100, κατασκευής της αυστριακής εταιρίας Schiebel έναντι κόστους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Από τα τέσσερα ΣμηΕΑ (συνολικά οκτώ αεροχήματα, δύο ανά σύστημα) τα τρία θα εξοπλίσουν ως οργανικά τις ισάριθμες φρεγάτες τύπου FDI HN που ναυπηγούνται από τη Naval Group στη Λοριάν, την πρώτη μάλιστα θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025. Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα θα ενισχύσουν την άμυνα των φρεγατών έναντι απειλών από υποβρύχια.

Τουρκική προκλητικότητα

Η έγκριση της προμήθειας των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα περάσει από το ΚΥΣΕΑ, που θα συνεδριάσει αύριο, γίνεται στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Κύπρο και των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ενόψει της 50ης θλιβερής επετείου από την τουρκική εισβολή.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο Anadolu υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά της τουρκικής εισβολής, χαρακτηρίζοντάς την «ειρηνευτική», ενώ έθεσε θέμα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων με αφορμή τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι διαταράσσεται η ισορροπία στο νησί.

Πηγή: businessdaily.gr-Ελένη Γαβριήλ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments