Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν σηματοδοτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία

Ο Ερντογάν σηματοδοτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan holds up a map as he addresses the 74th session of the UN General Assembly at UN headquarters in New York City, New York, US, Sept. 24, 2019. - REUTERS/Brendan Mcdermid

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση “Claw-Lock” τον Απρίλιο του 2022, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να διασφαλίσει τα σύνορά της με το βόρειο Ιράκ, από όπου κατηγορούσε τους Κούρδους αυτονομιστές ότι εξαπολύουν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το Σάββατο τον επικείμενο τερματισμό των επιχειρήσεων της κυβέρνησής του κατά του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση “Claw-Lock” τον Απρίλιο του 2022, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να διασφαλίσει τα σύνορά της με το βόρειο Ιράκ, από όπου κατηγορούσε τους Κούρδους αυτονομιστές ότι εξαπολύουν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

“Πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε τον περιορισμό της περιοχής στο βόρειο Ιράκ”, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι κουρδικές δυνάμεις είναι πλέον “ανίκανες να δράσουν εντός των συνόρων μας”.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το PKK έχει “παγιδευτεί πλήρως” τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, λέγοντας σε νέους απόφοιτους στρατιωτικών ακαδημιών ότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι “παντού”.

“Θα ολοκληρώσουμε τα σημεία που λείπουν από τον διάδρομο ασφαλείας κατά μήκος των νότιων συνόρων μας με τη Συρία”.

Τα σχόλια του Ερντογάν συμπίπτουν με αυτά που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του είναι “αποφασισμένη” να καθαρίσει την περιοχή των συνόρων με το Ιράκ και τη γειτονική Συρία από τους “τρομοκράτες”.

Αγώνας δεκαετιών

Η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία εντάσεων με τους Κούρδους αυτονομιστές και συχνά έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες για να καταπολεμήσει μαχητές που, όπως λέει, κρύβονται εκεί. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, το PKK εμπλέκεται σε μια ένοπλη σύγκρουση από το 1984. Η ομάδα που ιδρύθηκε το 1978, εμπνευσμένη από τον μαρξισμό, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει επίσης παρουσία στο βόρειο Ιράκ, όπως και η Τουρκία, η οποία έχει επιχειρήσει εναντίον της κουρδικής ομάδας από πολλές δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εκεί. Οι εισβολές της Τουρκίας στο Ιράκ έχουν συχνά επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις και έχουν προκαλέσει περιστασιακές προστριβές με τους δυτικούς εταίρους της.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράκ κατήγγειλε νέες εισβολές του τουρκικού στρατού στο έδαφός του στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, προτρέποντας την Άγκυρα να επιλύσει τα ζητήματα ασφαλείας με διπλωματικό τρόπο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ιρακινά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση των τουρκικών επιδρομών, προκαλώντας αρκετές πυρκαγιές σε παραμεθόριες περιοχές. Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις εγκαθιστούν νέες θέσεις.

Την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο βόρειο Ιράκ, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε Κούρδους μαχητές.

Διπλωματικά ανοίγματα

Υπήρξαν σημάδια αυξανόμενης προσέγγισης τους τελευταίους μήνες. Τον Μάρτιο, μετά από διπλωματική επίσκεψη, η Βαγδάτη καταχώρισε αθόρυβα το PKK ως “απαγορευμένη οργάνωση” – αν και η Άγκυρα εξακολουθεί να απαιτεί από το Ιράκ να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την μαχητική ομάδα.

Και τον Απρίλιο, ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ από το 2011, όπου κάλεσε τη Βαγδάτη να απαλλαγεί από “όλες τις μορφές τρομοκρατίας”. Από το 2016, η Άγκυρα έχει επίσης πραγματοποιήσει διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις για την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων από συνοριακές περιοχές της βόρειας Συρίας, μαζί με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL).

Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις στη Συρία ελέγχουν πλέον δύο τεράστιες λωρίδες εδάφους κατά μήκος των συνόρων.

Αφού αρχικά είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, η Άγκυρα έχει πρόσφατα μετατοπίσει την εστίασή της στην αποτροπή αυτού που ο Ερντογάν αποκάλεσε “διάδρομο τρομοκρατίας” που ανοίγει στη βόρεια Συρία.

Στις 7 Ιουλίου ο Τούρκος ηγέτης άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να καλέσει τον Άσαντ στην Τουρκία “ανά πάσα στιγμή”, σε μια προσπάθεια εκεχειρίας μετά τον πόλεμο του 2011 που διέκοψε τους δεσμούς μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού.

Αλλά μετά την παρέμβαση του Ερντογάν, Σύροι διπλωμάτες κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων θα εξαρτιόταν από την απόσυρση των στρατευμάτων της Άγκυρας από το έδαφός της.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας “πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε σαφείς βάσεις που θα εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα”, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού. “Το κυριότερο από αυτά είναι η αποχώρηση των δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στο συριακό έδαφος”.

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments