Τεχνολογία

Οι ημέρες μεγαλώνουν και σε αυτό φταίει η κλιματική κρίση, σύμφωνα με μελέτη

Οι ημέρες μεγαλώνουν και σε αυτό φταίει η κλιματική κρίση, σύμφωνα με μελέτη

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Το λιώσιμο των πάγων επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη και μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο, τις οικονομικές συναλλαγές και το GPS

Η κλιματική κρίση κάνει τη διάρκεια της κάθε ημέρας να μεγαλώνει, σύμφωνα με ανάλυση, καθώς η μαζική τήξη των πολικών πάγων αναδιαμορφώνει τον πλανήτη.

Το φαινόμενο είναι μια εντυπωσιακή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ενέργειες της ανθρωπότητας μεταμορφώνουν τη Γη, είπαν οι επιστήμονες, καθώς οι επιπτώσεις των ανθρωπίνων ενεργειών συναγωνίζονται φυσικές διαδικασίες που υπάρχουν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας είναι στην κλίμακα των χιλιοστών του δευτερολέπτου, αλλά αυτό είναι αρκετό για να διαταράξει πιθανώς την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο, τις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση GPS, τα οποία βασίζονται σε ακριβή χρονομέτρηση.

Η διάρκεια της ημέρας της Γης αυξάνεται σταθερά με τον γεωλογικό χρόνο λόγω της βαρυτικής έλξης της σελήνης στους ωκεανούς και τη γη του πλανήτη. Ωστόσο, το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει αναδιανείμει το νερό που είναι αποθηκευμένο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στους ωκεανούς του κόσμου, οδηγώντας σε περισσότερο νερό στις θάλασσες πιο κοντά στον ισημερινό. Αυτό κάνει τη Γη πιο πεπλατυσμένη – ή πιο παχιά – επιβραδύνοντας την περιστροφή του πλανήτη και επιμηκύνοντας ακόμη περισσότερο την ημέρα.

Ο πλανητικός αντίκτυπος των κινήσεων της ανθρωπότητας αποδείχθηκε επίσης πρόσφατα από έρευνα που έδειξε ότι η ανακατανομή του νερού είχε διαταράξει την κίνηση του άξονα περιστροφής της Γης – του βόρειου και του νότιου πόλου. Άλλες εργασίες αποκάλυψαν ότι οι εκπομπές άνθρακα της ανθρωπότητας συρρικνώνουν τη στρατόσφαιρα.

«Μπορούμε να δούμε τον αντίκτυπό μας ως ανθρώπων σε ολόκληρο το γήινο σύστημα, όχι μόνο τοπικά, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά πραγματικά θεμελιωδώς, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κινείται στο διάστημα και περιστρέφεται», δήλωσε ο καθηγητής Benedikt Soja του ETH Zurich στην Ελβετία. «Λόγω των εκπομπών μας άνθρακα, το κάναμε αυτό σε μόλις 100 ή 200 χρόνια. Ενώ οι διαδικασίες διακυβέρνησης προηγουμένως συνέβαιναν για δισεκατομμύρια χρόνια, και αυτό είναι εντυπωσιακό».

Η ανθρώπινη χρονομέτρηση βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβή. Ωστόσο, η ακριβής ώρα της ημέρας – μια περιστροφή της Γης – ποικίλλει λόγω της σεληνιακής παλίρροιας, των κλιματικών επιπτώσεων και ορισμένων άλλων παραγόντων, όπως η αργή ανάκαμψη του φλοιού της Γης μετά την υποχώρηση των στρωμάτων πάγου που σχηματίστηκαν στην τελευταία εποχή των παγετώνων.

Αυτές οι διαφορές πρέπει να ληφθούν υπόψη, είπε ο Soja: «Όλα τα κέντρα δεδομένων που τρέχουν το Διαδίκτυο, τις επικοινωνίες και τις οικονομικές συναλλαγές, βασίζονται σε ακριβή χρονισμό. Χρειαζόμαστε επίσης ακριβή γνώση του χρόνου για την πλοήγηση, και ιδιαίτερα για δορυφόρους και διαστημόπλοια».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε παρατηρήσεις και ανακατασκευές μέσω υπολογιστή για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στη διάρκεια της ημέρας. Ο ρυθμός επιβράδυνσης κυμαινόταν μεταξύ 0,3 και 1,0 χιλιοστό του δευτερολέπτου ανά αιώνα (ms/cy) μεταξύ 1900 και 2000. Αλλά από το 2000, καθώς επιταχύνθηκε η τήξη, ο ρυθμός αλλαγής επιταχύνθηκε επίσης στα 1,3 ms/cy.

«Αυτό το σημερινό ποσοστό είναι πιθανότατα υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία χιλιάδες χρόνια», είπαν οι ερευνητές. «Προβλέπεται να παραμείνει περίπου στο επίπεδο του 1,0 ms/cy για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και αν περιοριστούν σοβαρά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου». Αν δεν μειωθούν οι εκπομπές, ο ρυθμός επιβράδυνσης θα αυξηθεί στα 2,6 ms/cy μέχρι το 2100, ξεπερνώντας τις σεληνιακές παλίρροιες ως τον μοναδικό μεγαλύτερο παράγοντα που συμβάλλει στις μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις στη διάρκεια των ημερών, είπαν.

Ο Δρ Santiago Belda του Πανεπιστημίου του Αλικάντε στην Ισπανία, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι μια μεγάλη πρόοδος, διότι επιβεβαιώνει ότι η ανησυχητική απώλεια πάγου που υφίστανται η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα οι μέρες μας να μακραίνουν. Αυτή η διακύμανση στη διάρκεια της ημέρας έχει κρίσιμες επιπτώσεις όχι μόνο για τον τρόπο μέτρησης του χρόνου, αλλά και για το GPS και άλλες τεχνολογίες που διέπουν τη σύγχρονη ζωή μας».

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments