Γεωπολιτικά

Ένας πενταμερής αμυντικός οργανισμός διαμορφώνεται εντός του ΝΑΤΟ

Ένας πενταμερής αμυντικός οργανισμός διαμορφώνεται εντός του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Anadolu

Τα σκανδιναβικά έθνη οργανώνονται μόνα τους.

Χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τον παγκόσμιο Τύπο, σχηματίζεται ένας νέος και ημιεπίσημος ευρωπαϊκός συνασπισμός. Απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μια πολιτική και στρατιωτική ευρωπαϊκή πεντάδα έχει οργανωθεί. Με την επίσημη ονομασία Σκανδιναβική Αμυντική Συνεργασία (NORDEFCO), η οργάνωση αυτή αποτελείται από τα έθνη της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Ισλανδίας και της Φινλανδίας. Η ευρωπαϊκή πεντάδα έχει θορυβηθεί από την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας υπό την ηγεσία του Τατάρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα 5 έθνη ενισχύουν σταθερά την άμυνά τους και εργάζονται για την ενσωμάτωση των δυνάμεών τους και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητάς τους.

Η NORDEFCO είναι υποσύνολο του ΝΑΤΟ, αλλά αυτά τα πέντε έθνη συνεργάζονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο κάτω από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Ο οργανισμός δημιουργήθηκε το 2009, αλλά με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο αγώνα εκεί, η NORDEFCO αύξησε το επίπεδο συνεργασίας της. Η NORDEFCO συνεδρίασε τον Απρίλιο του 2024 για να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των πέντε μελών. Με την ονομασία “Όραμα 2030” το έγγραφο που υπογράφηκε από τον υπουργό των πέντε χωρών καλεί σε οκτώ μέτρα για την ενίσχυση της συμμαχίας.

Το “Όραμα 2030 ” θα ενισχύσει τη σκανδιναβική αμυντική συνεργασία σε οκτώ τομείς:

1. Στρατηγικός διάλογος και διαβουλεύσεις σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα και την κατάσταση της ασφάλειας

2. Ικανότητα διεξαγωγής και διοίκησης πολυεθνικών συνδυασμένων επιχειρήσεων

3. Υποστήριξη του έθνους υποδοχής και υλικοτεχνική υποστήριξη για την πραγματοποίηση κοινών επιχειρήσεων

4. Στρατιωτική κινητικότητα προς, μεταξύ και μέσω των σκανδιναβικών χωρών

5. Ικανότητες βάσει στρατηγικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων

6. Συνεργασία στον τομέα του αμυντικού υλικού για αυξημένη ανταλλαξιμότητα

7. Ασφάλεια των στρατιωτικών προμηθειών για αυξημένη ανθεκτικότητα

8. Συνολική άμυνα για την εξασφάλιση επαρκούς υποστήριξης του αμυντικού τομέα από όλους τους τομείς της κοινωνίας, σε όλα τα απειλητικά σενάρια και καταστάσεις

Σουηδία

Στο πλαίσιο της NORDEFCO η Σουηδία είναι η βιομηχανική ατμομηχανή. Η προσθήκη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσέθεσε στη βιομηχανική ισχύ του ΝΑΤΟ, αλλά ενισχύει επίσης τη βιομηχανική ισχύ της NORDEFCO.

Η Σουηδία διαθέτει έναν εξαιρετικά ισχυρό και επιτυχημένο βιομηχανικό κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Σουηδίας. Αυτό έχει αξία 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η προηγμένη μεταποίηση αντιπροσωπεύει 40 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το σύνολο. Η μεταποιητική βάση της Σουηδίας διαθέτει προσθετική κατασκευή. Η Σουηδία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η Σουηδία παράγει επίσης το ένα τρίτο της παγκόσμιας μεταλλικής σκόνης που χρησιμοποιείται στην προσθετική κατασκευή. Η Σουηδία χρησιμοποιεί επίσης την ψηφιακή τεχνολογία πληροφοριών για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών παραγωγής της. Η Σουηδία έχει κατασκευές στον τομέα του χάλυβα, των αυτοκινήτων, των χημικών εργοστασίων και των βιομηχανικών μηχανημάτων. Επιπλέον, η Σουηδία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος με το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Η Σουηδία έχει πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι είναι όλοι υψηλής μόρφωσης.

Η Σουηδία έχει χαρακτηριστεί ως “στρατιωτική δύναμη τσέπης”. Η εξωτερική πολιτική της Σουηδίας ήταν να είναι ουδέτερη με την πάροδο των ετών, και έτσι έχει αναπτύξει έναν ισχυρό στρατό, με ένα πλήρως ανεπτυγμένο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα.

Ο στρατός της Σουηδίας αποτελείται από 25.600 εν ενεργεία στρατιώτες, με 11.800 εφέδρους του στρατού, καθώς και 22.200 μέλη της Εθνοφρουράς. Το πολεμικό ναυτικό της Σουηδίας διαθέτει 387 πολεμικά πλοία. Η πολεμική αεροπορία της Σουηδίας αποτελείται από 425 πολεμικά αεροσκάφη με 28 μοίρες σε καιρό πολέμου. Η Σουηδία φιλοξενεί μια προωθημένη αεροπορική βάση για τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B στην αεροπορική βάση Luleå-Kallax της Σουηδίας, όταν τα βομβαρδιστικά είναι προωθημένα.

Νορβηγία

Η Νορβηγία φέρνει στη συμμαχία μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομία με ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο. Ευλογημένη με μεγάλα φυσικά αποθέματα πετρελαίου και ορυκτών, η Νορβηγία είναι σε θέση να προμηθεύσει τη NORDEFCO με σταθερή πηγή καυσίμων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Τα πλούσια αλιευτικά πεδία της Νορβηγίας εξασφαλίζουν σταθερές εξαγωγές τροφίμων. Οι εξαγωγές αυτές αποτιμώνται σε 28 δισ. νορβηγικές κορώνες (2,65 δισ. δολάρια ΗΠΑ) και αντιπροσωπεύουν το 5% των νορβηγικών εξαγωγών.

Η Νορβηγία διαθέτει 102 στρατιωτικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Το πολεμικό ναυτικό της Νορβηγίας διαθέτει 25 σκάφη, από φρεγάτες έως περιπολικά σκάφη. Ο στρατός της έχει μόνο 9.350 στρατιώτες και 36 άρματα μάχης Leopard. Ο στρατός διαθέτει 40.500 εφέδρους. Η νορβηγική πολεμική αεροπορία αναβαθμίζεται στα F-35 και θα διαθέτει 57 F-35 όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση.

Λόγω της αυξημένης απειλής, η Νορβηγία έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη ναυτική ανάπτυξη. Αυτή η ενίσχυση θα περιλαμβάνει πέντε φρεγάτες γαλάζιου νερού. Εκτός από αυτές τις φρεγάτες η Νορβηγία θα προσθέσει επιπλέον τέσσερα νέα υποβρύχια τύπου 212CD που αναπτύσσονται με τη Γερμανία.

Η Νορβηγία μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο πλούτου στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φινλανδία

Από τα πέντε μέλη του οργανισμού NORDEFCO, η Φινλανδία είναι το πιο εκτεθειμένο μέλος. Τα σύνορά της με τη Ρωσία έχουν μήκος 1.340 χιλιόμετρα (830 μίλια), κυρίως από βορρά προς νότο. Η Φινλανδία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε κάθε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία έχει μια περίπλοκη ιστορία με τη Ρωσία. Η Ρωσική Αυτοκρατορία του Τσάρου προσπάθησε επανειλημμένα να κατακτήσει τη Φινλανδία, η οποία ήταν τότε μέρος της Σουηδικής Αυτοκρατορίας. Ως αποτέλεσμα της ήττας του Καρόλου του 12ου στην Πολτάβα, το 1809 η Φινλανδία έγινε αυτόνομο μέλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Φινλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική το 1917 και αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919.

Κατά τη διάρκεια του “Χειμερινού Πολέμου” με τη Σοβιετική Ένωση από το 1939 έως το 1940, η Φινλανδία αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 9% του εδάφους της. Τον Ιούνιο του 1941 με τη Γερμανία να επιτίθεται στη Ρωσία και αφού η σοβιετική αεροπορία βομβάρδισε τη Φινλανδία, ξεκίνησε ο “Πόλεμος Συνέχισης”. Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας έληξαν τον Σεπτέμβριο του 1944. Η Φινλανδία έπρεπε να παραχωρήσει περαιτέρω εδάφη στη Ρωσία και έπρεπε να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις.

Η Φινλανδία έχει πληθυσμό 5,56 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 1999. Θορυβημένη από τη ρωσική επιθετικότητα, η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023.

Ο φινλανδικός στρατός έχει 18.400 στρατεύσιμους σε ενεργό υπηρεσία με άλλους 18.400 εφέδρους σε ενεργό υπηρεσία για ανανέωση της εκπαίδευσης. Η Φινλανδία διαθέτει 900.000 εκπαιδευμένες εφεδρείες. Η πολεμική αεροπορία της Φινλανδίας διαθέτει 139 αεροσκάφη σε ενεργό υπηρεσία. Το φινλανδικό ναυτικό διαθέτει 246 πλοία σε ενεργό υπηρεσία.

Δανία

Η Δανία είναι μια σκανδιναβική χώρα, παρόλο που η θέση της βρίσκεται στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και σε πολυάριθμα νησιά. Η Σουηδία και η Δανία συνδέονται μεταξύ τους μέσω της γέφυρας του Όρεσουντ. Ο πληθυσμός της Δανίας ανέρχεται σε 5.964.059 κατοίκους και το ΑΕΠ της ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στρατός της αριθμεί 25.400 άτομα ενεργό προσωπικό και 63.000 άτομα εφεδρεία. Διαθέτει 363 ερπυστριοφόρα οχήματα και 257 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα. Η πολεμική αεροπορία της Δανίας διαθέτει 120 αεροσκάφη και 3.476 άτομα ενεργό προσωπικό. Το Ναυτικό της Δανίας διαθέτει 61 πλοία. Η Δανία έχει την κυριαρχία στη Γροιλανδία. Η Γροιλανδία καταλαμβάνει ένα στρατηγικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού. Μαζί με την Ισλανδία, η Γροιλανδία αποτελεί σημείο αποτροπής εισόδου στον Βόρειο Ατλαντικό από τον Αρτικό Ωκεανό. Οποιαδήποτε ναυτικά μέσα της Ρωσίας επιχειρήσουν να εισέλθουν στον Βόρειο Ατλαντικό, θα δεχθούν επίθεση από χερσαία αεροσκάφη.

Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι ένα νησιωτικό κράτος στο Βόρειο Ατλαντικό. Έχει πληθυσμό 382.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο Ρέικιαβικ. Το ΑΕΠ της Ισλανδίας ανέρχεται σε 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ισλανδία δεν διαθέτει στρατό, αν και έχει αμυντική συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ισλανδία δεν σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Όπως και η Γροιλανδία, η Ισλανδία βρίσκεται σε στρατηγική θέση που αποτελεί σημείο ασφυξίας για την είσοδο στον Βόρειο Ατλαντικό. Και όπως η Γροιλανδία, τα χερσαία εναέρια μέσα μπορούν να κλείσουν αποτελεσματικά κάθε είσοδο στον Βόρειο Ατλαντικό.

Θα πρέπει η πεντάδα να προσθέσει την Πολωνία ως έκτο μέλος;

Ενώ η NORDEFCO διαθέτει εντυπωσιακά μέσα, έχει μια κραυγαλέα αδυναμία, καθώς δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να αποκρούσει με επιτυχία μια επιθετική Ρωσία.

Η Πολωνία έχει πληθυσμό 36,82 εκατομμύρια κατοίκους και ΑΕΠ ύψους 668 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο στρατός της Πολωνίας έχει σήμερα 190.000 στρατιωτικούς υπό τα όπλα και σχεδιάζει να αυξήσει τη δύναμή του σε 300.000 τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Global Firepower, η Πολωνία διαθέτει τον 21ο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο.

Το πολωνικό ναυτικό διαθέτει 46 πλοία και πάνω από 12.000 άτομα προσωπικό. Η Πολωνία αναβαθμίζει επιθετικά τη μαχητική της ικανότητα με την τοποθέτηση της καρίνας της νέας κλάσης φρεγατών του πολωνικού ναυτικού που ονομάζεται κλάση Miecznik. Η Πολωνία θα αγοράσει άλλες δύο, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλες τέσσερις φρεγάτες αυτής της κλάσης.

Αν και η Σκανδιναβία και η Πολωνία έχουν μια βεβαρημένη ιστορία, η απειλή από τον Πούτιν είναι αρκετά ισχυρή ώστε η ιστορία αυτή να περάσει στο παρελθόν και να τεθούν σε προτεραιότητα τα συμφέροντα ασφαλείας και των έξι χωρών. Ο συνδυασμός αυτών των δυνάμεων θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρός για να αποτρέψει τη Ρωσία του Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments