Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Δριμεία κριτική σε Όρμπαν για συνάντηση με Πούτιν

Ευρωκοινοβούλιο: Δριμεία κριτική σε Όρμπαν για συνάντηση με Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Apnews.com

Ο Όρμπαν έχει επικριθεί από άλλες χώρες και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα στη Ρωσία.

Έντονη κριτική ασκήθηκε στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, μετά την τελευταία επίπληξη της αυτοαποκαλούμενης «ειρηνευτικής αποστολής» της Βουδαπέστης στην Ουκρανία.

Ο Όρμπαν έχει επικριθεί από άλλες χώρες και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα στη Ρωσία και στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ.

Η Ουγγαρία ανέλαβε τον τρέχοντα μήνα την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, ένας ρόλος που καθιστά τη Βουδαπέστη υπεύθυνη για τη διοργάνωση συναντήσεων της ΕΕ, αλλά δεν εξουσιοδοτεί τον Όρμπαν να ασκεί διπλωματία εκ μέρους της ΕΕ των 27 χωρών.

«Κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ»

Σε ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ».

Η συνέλευση της ΕΕ «θεωρεί ότι η παραβίαση αυτή θα πρέπει να έχει επιπτώσεις για την Ουγγαρία», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Το ψήφισμα, το οποίο περιλάμβανε επίσης τμήματα σχετικά με τη συνεχή υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία 495 νομοθετών της ΕΕ, από τους 679 που ψήφισαν.

Η ουγγρική κυβέρνηση – η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 – υπερασπίστηκε τα ταξίδια του Όρμπαν.

«Είναι απαράδεκτο να στιγματίζεται μια χώρα επειδή υποστηρίζει διπλωματικές λύσεις», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Χ την Τρίτη από τον εκπρόσωπο του Όρμπαν.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της ΕΕ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του θεσμού προς την Ουκρανία και κάλεσε την Ουγγαρία να άρει το εμπόδιο στην επιστροφή χρημάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μέσω ενός ταμείου που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση για την Ειρήνη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments