Διεθνή

Γαλλία: «Μύλος» στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο για την πρωθυπουργία

Γαλλία: «Μύλος» στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο για την πρωθυπουργία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Συγγνώμη για το θέαμα από τον γαλλικό λαό», ζήτησε η επικεφαλής των Οικολόγων.

Οι μέρες (εβδομάδες) περνούν, η Γαλλία συνεχίζει με υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα εν προκειμένω δεν φαίνεται να είναι η στάση του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά το ότι δεν τα βρίσκουν μέσα στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο σε όνομα για την πρωθυπουργία.

Πού είναι οι διαπραγματεύσεις στα αριστερά για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου για το Matignon; Πουθενά, σύμφωνα με την επικεφαλής και των Οικολόγων-Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ. «Δεν υπάρχει πλέον τραπέζι διαπραγματεύσεων. Είμαι θυμωμένη, αηδιασμένη, είμαι κουρασμένη, έχω βαρεθεί, λυπάμαι για το θέαμα που δίνουμε στις Γαλλίδες και τους Γάλλους».

Με μισή καρδιά, η κ. Τοντελιέ (το όνομά της «έπαιζε» για την πρωθυπουργία) έριξε την ευθύνη για αυτή την αποτυχία στους Insoumis (δηλαδή τα μέλη της Ανυπότακτης Γαλλίας/La France Insoumise του Μελανσόν) και τους Σοσιαλιστές που δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. «Με τους κομμουνιστές, δεν βάλαμε βέτο σε κανένα όνομα», επέμεινε. «Μας ταιριάζει ένας επαναστάτης. Μας ταιριάζει ένας σοσιαλιστής. Μας ταιριάζει ένας οικολόγος. Ένας κομμουνιστής μας ταιριάζει. Η κοινωνία των πολιτών μας ταιριάζει. Όλα μας ταιριάζουν. Δεν μπλοκάρουμε τίποτα. Δεν φύγαμε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι συζητήσεις για την υποβολή υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού συνεχίζουν να γίνονται τεταμένες, με τον αρχηγό του LFI Ζαν-Λυκ Μελανσόν να αρνείται να τις συνεχίσει έως ότου βρεθεί κοινός υποψήφιος.

Ο Γκάμπριελ Ατάλ, παραιτηθείς πρωθυπουργός και αρχηγός της ΚΟ του Ensemble του Μακρόν, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα προτείνει «συναντήσεις» σε άλλες πολιτικές ομάδες για «να προχωρήσουν προς (ένα) σύμφωνο δράσης» με σκοπό το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αλλά διαβεβαίωσε ότι «δεν θα είναι » ο επόμενος πρωθυπουργός. «Δεν φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός. Δεν θα είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», διαβεβαίωσε ο ένοικος του Matignon στο TF1.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή την Τρίτη την παραίτηση του Γκάμπριελ Ατάλ και όλων των υπουργών, οι οποίοι πλέον λειτουργούν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε το Ηλύσιο σε δελτίο Τύπου. «Για να τελειώσει αυτή η περίοδος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, εναπόκειται στις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουμε μια ενότητα γύρω από έργα και ενέργειες στην υπηρεσία του Γάλλου λαού», δήλωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments