Διεθνή

Γερμανία: Το 40% των ψηφοφόρων νοσταλγούν τη Μέρκελ

Γερμανία: Το 40% των ψηφοφόρων νοσταλγούν τη Μέρκελ

Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv

Η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί θετικά τη διακυβέρνησή της.

Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών αξιολογεί θετικά τη θητεία της Ανγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου, με το 40% να παραδέχεται ότι του λείπει, σύμφωνα με το περιοδικό Stern που επικαλείται έρευνα της κοινωνιολογικής υπηρεσίας Forsa ανήμερα των εβδομηκοστών της γενεθλίων.

Το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων επιμένει ότι η διακυβέρνηση της Μέρκελ ήταν μια «κακή στιγμή», ενώ μια σημαντική πλειοψηφία αξιολόγησε θετικά αυτά τα 16 χρόνια, γράφει το περιοδικό, χωρίς να δώσει ποσοστά των αντίστοιχων απαντήσεων.

Οι υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχουν τη χειρότερη στάση απέναντι στο έργο της πρώην καγκελαρίου, αλλά ακόμη και μεταξύ αυτών το 47% παραδέχτηκε ότι το αξιολόγησε «μάλλον θετικά».

Επιπλέον, άτομα κάτω των 30 ετών είναι πιο πιθανό να δώσουν θετικές αξιολογήσεις για την καγκελάριο Μέρκελ – το μερίδιο τέτοιων απαντήσεων μεταξύ τους είναι 83%. Οσο μεγαλύτεροι είναι οι ερωτηθέντες, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των θετικών απαντήσεων, αλλά ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι 69%.

Χάσμα γενεών

Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 40% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι τους «λείπει» κατά καιρούς. Εδώ υπάρχει επίσης διαφορά ανά ηλικιακή ομάδα – το 58% των νεαρών ερωτηθέντων απάντησε το ίδιο, ενώ μεταξύ της παλαιότερης γενιάς μόνο το 24% εξέφρασε αυτή την άποψη.

Μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, το ποσοστό όσων τη νοσταλγούν ήταν 51%.

Οι ερωτηθέντες θεώρησαν επίσης ότι η κ. Μέρκελ χειρίστηκε καλύτερα τις κρίσεις (την κρίση χρέους της Ε.Ε., τη μεταναστευτική κρίση, την πανδημία του κορωνοϊού) από τον διάδοχό της Ολαφ Σολτς. Αυτή η απάντηση δόθηκε από το 55% των ερωτηθέντων.

Η κ. Μέρκελ διετέλεσε καγκελάριος από το 2005 έως το 2021. Γιορτάζει τα 70 χρόνια της σήμερα, 17 Ιουλίου, γι’ αυτό και η Forsa πραγματοποίησε την έρευνα στις 12-15 Ιουλίου. Σε αυτή συμμετείχαν λίγο περισσότερα από 1.000 άτομα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments