Διεθνή

Ο Μακρόν ετοιμάζεται να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με μειωμένες αρμοδιότητες

Ο Μακρόν ετοιμάζεται να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με μειωμένες αρμοδιότητες

Πηγή Φωτογραφίας: France 24

Τι θα γίνει με τον Ατάλ.

Τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Γαλλία ετοιμάζεται να δρομολογήσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέχρι να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο Μακρόν ενδέχεται να δεχθεί επισήμως την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως άφησε να εννοηθεί σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γαλλικό λαό την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ατάλ ενδέχεται να παραμείνει στο τιμόνι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με αποδυναμωμένες εξουσίες μέχρι να διορίσει ο Μακρόν τον διάδοχό του. Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να κάνει την κίνησή του πριν την Πέμπτη για να διασφαλίσει ότι οι υπουργοί του μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επιλογή του προέδρου της νέας Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος οργανώνει και διευθύνει συζητήσεις στην κάτω βουλή, διορίζει διοικητικές Αρχές και ζητείται η γνώμη του σε περιόδους κρίσης. Οι εν ενεργεία υπουργοί που είναι επίσης βουλευτές δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε αυτή την ψηφοφορία.

Ο ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υποτίθεται ότι χειρίζεται θέματα καθημερινότητας ή/και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, να καταθέσει νέα νομοσχέδια ή να εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα. Εάν κινηθεί προς θέσπιση νομοθεσίας, τα μέτρα θα μπορούσαν να ακυρωθούν από δικαστή διοικητικού δικαστηρίου — αλλά δεν είναι δεδομένο, καθώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός της έννοιας.

Της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να ηγείται ο Άταλ ή ένας άλλος πρωθυπουργός, εφόσον προκύψει, έως ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την Melody Mock-Gruet, νομική εμπειρογνώμονα και καθηγήτρια στο Sciences Po.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments