Διεθνή

Ποιο είναι το νέο όριο της φτώχειας στην Τουρκία

Ποιο είναι το νέο όριο της φτώχειας στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: duvarenglish.com

Η έκθεση της BİSAM για τον μήνα Ιούνιο αποκάλυψε τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ του κατώτατου μισθού της Τουρκίας, ο οποίος έχει επίσης ξεπεραστεί από το όριο της πείνας, και του ορίου της φτώχειας.

Το όριο της φτώχειας στην Τουρκία αυξήθηκε στις 65.874 λίρες (1.993 δολάρια), καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τον κατώτατο μισθό των 17.002 λιρών (514 δολάρια), σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ένωση Ενωμένων Εργατών Μετάλλου (BİSAM), μέλος της Επαναστατικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (DİSK).

Το όριο της φτώχειας αναφέρεται στο συνολικό ποσό που χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια για να ζήσει χωρίς να αισθάνεται ότι στερείται τροφής και τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή άλλων εξόδων, όπως το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα.

Η έκθεση της BİSAM για τον μήνα Ιούνιο αποκάλυψε τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ του κατώτατου μισθού της Τουρκίας, ο οποίος έχει επίσης ξεπεραστεί από το όριο της πείνας, και του ορίου της φτώχειας.

Τον Ιούνιο το ποσό που απαιτείται για μια τετραμελή οικογένεια για να διατηρήσει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή -που αναφέρεται ως όριο πείνας- αυξήθηκε επίσης, φθάνοντας τις 19.044 λίρες (576 δολάρια), όπως αποκάλυψε η έκθεση της BİSAM. Ο οργανισμός καθορίζει το όριο της φτώχειας με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγαση, η ψυχαγωγία, η θέρμανση και τα έξοδα μεταφοράς, αντιπροσωπεύοντας τις απαραίτητες δαπάνες που πραγματοποιεί μια οικογένεια για να αποφύγει τη στέρηση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BİSAM, το όριο της φτώχειας για ένα άτομο που ζει μόνο του ήταν 30.604 λίρες (925 δολάρια) τον Ιούνιο.

Για μια υγιεινή διατροφή, ένα ενήλικο άτομο πρέπει να δαπανά καθημερινά τουλάχιστον 174 λίρες για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, 133 λίρες για κρέας και 168 λίρες για φρούτα και λαχανικά, αναφέρει η έκθεση.

Το χρηματικό ποσό που πρέπει να δαπανήσει ένας ενήλικας άνδρας κατά τη διάρκεια ενός μήνα για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι 5.330 λίρες, ενώ είναι 5.056 λίρες για μια ενήλικη γυναίκα, 5.336 λίρες για τους εφήβους ηλικίας 15-18 ετών και 3.323 λίρες για τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.

Τα ευρήματα της BİSAM έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μην προβεί σε ενδιάμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ξεπέρασε το 70% τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισικχάν απέκλεισε τον περασμένο μήνα μια ενδιάμεση αύξηση του κατώτατου μισθού για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, διατηρώντας τη θέση της κυβέρνησης ότι οι συχνές αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.

Τα εργατικά συνδικάτα λένε ότι οι μισθωτοί δεν μπορούν να υποφέρουν από τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους για να περιορίσει τον πληθωρισμό αντί να στερήσει από τους εργαζόμενους την αύξηση των μισθών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ προκάλεσε επίσης διαμάχη νωρίτερα αυτό το μήνα υποστηρίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός της Τουρκίας είναι ο υψηλότερος μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωση που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τις εργατικές ομάδες.

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments