Διεθνή

Πώς ο Τραμπ κέρδισε την ψήφο Μαύρων και Λατίνων με ένα μήνυμα για τη… λευκή εργατική τάξη

Πώς ο Τραμπ κέρδισε την ψήφο Μαύρων και Λατίνων με ένα μήνυμα για τη… λευκή εργατική τάξη

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι οι ψηφοφόροι μειονοτήτων βλέπουν την πολιτική πρωτίστως μέσα από το πρίσμα της φυλής.

Οι δημογραφικές τάσεις στις ΗΠΑ ήταν κάθε άλλο παρά ευνοϊκές για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και έτσι τα ηγετικά του στελέχη, ύστερα από δύο διαδοχικές ήττες από τον Μπαράκ Ομπάμα, είχαν ένα σχέδιο: να μαλακώσουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό, ώστε να κερδίσουν ένα καλό ποσοστό ψηφοφόρων από την ταχέως αυξανόμενη δεξαμενή μαύρων και λατίνων. Η στρατηγική αυτή είχε αναλυθεί μάλιστα σε ειδική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ρεπουμπλικάνων (NRC), το 2013, που έμεινε γνωστή ως η «Αυτοψία».

Ο Τραμπ έκανε ακριβώς το αντίθετο, όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal. Έσπρωξε το κόμμα σε μία κατεύθυνση ολοένα πιο σκληρής ρητορικής και πολιτικής στη φύλαξη των συνόρων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον υιοθετήσει τις άκρως επιθετικές θέσεις του Τραμπ για «σφράγισμα» των συνόρων με το Μεξικό, αλλά και για εντοπισμό και απέλαση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ παρατύπως.

Και παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει τη μεγαλύτερη στήριξη από από κάθε άλλον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την εποχή του Τζορτζ Μπους μεταξύ των Λατίνων. Όσο για τη στήριξή του από τους μαύρους; Είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο από το 1972.

Το μεγάλο μάθημα για το τι ζητούν οι μειονότητες

Το αποτέλεσμα αυτό, όπως επισημαίνουν στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και αναλυτές στη WSJ, έχει για όλους ένα σημαντικό μάθημα.

Ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι οι ψηφοφόροι μειονοτήτων βλέπουν την πολιτική πρωτίστως μέσα από το πρίσμα της φυλής και της εθνότητας και θεωρούν τη μετανάστευση ως πρωταρχικό ζήτημα ή έχουν προτίμηση στη φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική. Αντίθετα, λένε, οι Ρεπουμπλικάνοι διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν περισσότερα δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της οικονομικής ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων πριν από τον Τραμπ δεν προέβλεψαν το πώς θα άλλαζε ο ισπανόφωνος πληθυσμό. Μια νεότερη γενιά Λατίνων γεννημένων στις ΗΠΑ, πιο μακριά από την εμπειρία των μεταναστών, έχει άλλες προτεραιότητες.

«Μας ενδιαφέρει περισσότερο πώς θα κάνουμε οικογένεια, πώς θα αγοράσουμε σπίτι»

«Αυτό που έκανε λάθος το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν να πιστέψει ότι οι τάσεις της παλαιότερης γενιάς θα μεταφερθούν στα παιδιά τους», εξηγεί ο Αβραάμ Ενρίκεζ, εκπρόσωπος στο συνέδριο του κόμματος και ιδρυτής της Bienvenido, που στοχεύει να κινητοποιήσει τους νεαρούς Λατίνους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Τραμπ.

«Τα αγγλικά είναι η πρώτη μας γλώσσα και δεν μας ενδιαφέρει η ιδέα της εκπροσώπησης στην κορυφή του εισιτηρίου (δηλαδή σε υποψήφιο πρόεδρο και υποψήφιο αντιπρόεδρο). Μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι οικονομικές πολιτικές, τι θα μας βοηθήσει να κάνουμε οικογένεια και να αγοράσουμε ένα σπίτι», λέει στη WSJ.

Τα δεδομένα από τους εκλογικούς καταλόγους αποκαλύπτουν τι έχει συμβεί. Στο Λος Άντζελες, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμών Λατίνων στη χώρα, το 2002 το 37% των νεο-εγγεγραμμένων Λατίνων είχαν γεννηθεί εκτός ΗΠΑ. Το 2024 το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 12%.

«Αναδύεται μία νέα ομάδα ψηφοφόρων, που ενδιαφέρονται λιγότερο για τη μεταναστευτική πολιτική από ό,τι οι γονείς τους», εξηγεί ο Μάικ Μαντρίντ, στρατηγικός αναλυτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Είναι οι νέοι που έρχονται στο κόμμα, όχι μία στροφή των γηραιότερων προς τα δεξιά», προσθέτει.

Ένα μήνυμα για την λευκή εργατική τάξη, έχει απήχηση και σε άλλους

Το οικονομικό μήνυμα του Τραμπ τόσο το 2016 όσο και σήμερα απευθύνεται θεωρητικά στην εργατική τάξη των λευκών – μία τάξη που ένιωθε χαμένη από την παγκοσμιοποίηση και ξεχασμένη από το πολιτικό σύστημα. Η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς, που θεωρείται η φωνή της Ζώνης της Σκουριάς, το πιστοποιεί αυτό. Αλλά ακριβώς το μήνυμα αυτό έχει απήχηση και στους πληθυσμούς των μειονοτήτων. Προστασία των θέσεων εργασίας, περισσότερη εργασιακή ασφάλεια.

Ορισμένοι συντάκτες της έκθεσης του 2013, αναγνωρίζουν σήμερα το λάθος. «Ένα από τα πράγματα που μας διέφυγε σε αυτή την έκθεση είναι ότι δεν δώσαμε έμφαση στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης με κανένα συγκεκριμένο τρόπο», παραδέχεται στη WSJ o Χένρι Μπάρμπορ, μέλος της RNC και ένας από τους πέντε συντάκτες της έκθεσης. «Είναι κάτι στο οποίο ως κόμμα μπορούμε να επισημάνουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τα πήγε καλά, από την αρχή το 2016. Έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης».

Ο Τραμπ απέρριψε εξ αρχής τη σύσταση για μια πιο ήπια προσέγγιση στη μετανάστευση. «Έχει η @RNC μια επιθυμία θανάτου;» έγραψε στο Twitter όταν βγήκε η «αυτοψία» του 2013.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments