Διεθνή

Πυρετός διαβουλεύσεων για Κομισιόν και Επιτρόπους – Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Πυρετός διαβουλεύσεων για Κομισιόν και Επιτρόπους – Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Έντονο παρασκήνιο.

Την ώρα που οι περισσότεροι ηγέτες των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε µια πλήρη, δεύτερη εκλογική καµπάνια. Αφού κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για νέα θητεία στο τιµόνι της Κοµισιόν, τώρα πλέον προσπαθεί να πείσει την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξει την υποψηφιότητά της, συναντώντας αρκετές δυσκολίες.

Η Γερµανίδα πολιτικός βλέπει καθηµερινά οµάδες ευρωβουλευτών στο γραφείο της, συνοµιλεί τηλεφωνικά µε επικεφαλής ευρωκοινοβουλευτικών οµάδων και µε άλλους θεσµικούς παράγοντες και γενικά κάνει µια πλήρη εκστρατεία – µέχρι τις 18 Ιουλίου: Στη 1 το µεσηµέρι τότε, το Ευρωκοινοβούλιο, υπό τη νέα του πια σύνθεση, θα ψηφίσει στο Στρασβούργο για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κατάσταση εκεί είναι θετική για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει συγκεντρώσει 188 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν 136 έδρες. Οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι του Renew έχουν 77 έδρες. Η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελπίζει να κερδίσει την υποστήριξη των Πρασίνων, που έχουν 53 ευρωβουλευτές. Συνολικά, τα τρία κόμματα που την υποστηρίζουν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία με 401 ευρωβουλευτές, ενώ η ίδια χρειάζεται 361 ψήφους για να εκλεγεί. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκεται στο όριο.

Παράλληλα με αυτές τις διαδικασίες, υπάρχουν και άλλες συζητήσεις για τους επιτρόπους της νέας Κομισιόν. Η Φινλανδία έχει ήδη συμφωνήσει ότι η νέα της επίτροπος θα είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής Χένα Βιρκούνεν, ενώ η Ιρλανδία θα εκπροσωπείται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Μακ Γκραθ, για την περίοδο 2024-2029. Επίσης, η Γαλλία επιδιώκει να αναλάβει ξανά το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας με τον Τιερί Μπρετόν.

Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάθεση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου με εκτεταμένες αρμοδιότητες στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της διεύρυνσης και της γεωργίας.

Τα ονόµατα που ακούγονται στο παρασκήνιο για τον επόµενο Ελληνα επίτροπο είναι του σηµερινού αντιπροέδρου της Κοµισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του ΥΠ.ΕΞ., Γιώργου Γεραπετρίτη, της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραµέως, του γ.γ. του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, και του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments