Διεθνή

Τραμπ: Αν κερδίσω ενδεχομένως υπουργός Οικονομικών θα είναι ο τραπεζίτης Ντάιμον

Τραμπ: Αν κερδίσω ενδεχομένως υπουργός Οικονομικών θα είναι ο τραπεζίτης Ντάιμον

Πηγή Φωτογραφίας: CLEVELAND, OH - JULY 21: on the fourth day of the Republican National Convention on July 21, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. Republican presidential candidate Donald Trump received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicked off on July 18. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στα τέλη του Ιουνίου, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποπειραθεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ προτού ολοκληρωθεί η θητεία του, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας JPMorgan, τον Τζέιμι Ντάιμον, το υπουργείο Οικονομικών αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, είπε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τον περασμένο μήνα και μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στα τέλη του Ιουνίου, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Η θητεία του κ. Πάουελ ολοκληρώνεται το 2026 και ο ενδιαφερόμενος έχει πει επανειλημμένα πως εννοεί να την ολοκληρώσει. Η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Fed θα τερματιστεί το 2028.

Ο κ. Πάουελ, αρχικά επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ονομάστηκε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τον κ. Τραμπ κι ανέλαβε στις αρχές του 2018· όμως ο πρώην πρόεδρος στράφηκε πολύ γρήγορα εναντίον του, καταφερόμενος εναντίον των αυξήσεων των κατευθυντήριων επιτοκίων που αποφάσισε. Ήθελε να τον αποπέμψει, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν είχε τη δυνατότητα. Συνέχισε πάντως να τον επικρίνει συστηματικά.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της JP Morgan απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ως πρότινος, ο μεγιστάνας καταφερόταν επίσης εναντίον του κ. Ντάιμον. Τον χαρακτήρισε πέρυσι «υπερτιμημένο γκλομπαλιστή» μέσω Truth Social.

Ο κ. Τραμπ αξίωσε στη συνέντευξη η Fed να μην μειώσει τα επιτόκια πριν από τις εκλογές. Ο κ. Πάουελ, που ερωτήθηκε επανειλημμένα τελευταία αν οι εκλογές θα βαρύνουν στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, αντέτεινε πως δεν επηρεάζονται από την πολιτική συγκυρία.

Μολονότι ο Τζέιμι Ντάιμον καταδίκασε έντονα την αιματηρή επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, πρόσφατα εξήρε κάποιες από τις πολιτικές του και τις θέσεις του.

«Είχε, λίγο ως πολύ, δίκιο για το NATO, δίκιο για τη μετανάστευση. Έδωσε ώθηση στην οικονομία. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του είχαν αποτέλεσμα. Είχε εν μέρει δίκιο για την Κίνα. Δεν έκανε λάθος για κάποια από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Ντάιμον νωρίτερα φέτος στο CNBC.

Στη συνέντευξη του στο Μπλούμπεργκ, ο υποψήφιος της αμερικανικής δεξιάς είπε ακόμη πως έχει σκοπό να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις ως και στο 15%.

Αναφερόμενος στην Κίνα, είπε πως σκοπεύει να προχωρήσει στην επιβολή δασμών από 60 ως 100% σε διάφορα προϊόντα. Είπε ακόμη πως θα εξετάσει την επιβολή δασμών 10% σε άλλες χώρες που δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά αγαθά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments