Nέα της αγοράς

Αντίστροφη μέτρηση για Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα – Το χρονοδιάγραμμα για τον 5ο πόλο

Αντίστροφη μέτρηση για Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα – Το χρονοδιάγραμμα για τον 5ο πόλο

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ - ATTICA BANK (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Ελένη Βρεττού (CEO Attica Bank): Μέχρι το τέλος της ημέρας οι ανακοινώσεις για τις ζημιές Attica Bank και Παγκρήτιας από τα κόκκινα δάνεια και την ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ - Τι ειπώθηκε στη σημερινή ΓΣ

Άμεσα θα γίνει και το αίτημα για την ένταξη των δανείων στον Ηρακλή ΙΙΙ ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται υπάρξουν οι ανακοινώσεις για τις ζημιές των δύο τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει η συμφωνία για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα (σ.σ. ίσως και αύριο) ενώ πριν το τέλος του μήνα θα κατατεθεί το αίτημα για τη συγχώνευση η οποία προσδιορίζεται για το τέλος του 4ου τριμήνου του έτους. H οριστική συμφωνία των μετόχων αναμένεται εντός των αμέσως προσεχών ημέρων.

Αυτά δήλωσε η κα Βρεττού στη γενική συνέλευση της Attica Bank η οποία δεν είπε ποσό αύξησης κεφαλαίου σημειώνοντας πως πολλά είναι αυτά που κυκλοφορούν και δεν απηχούν πάντα την πραγματικότητα,

Η αύξηση όπως είπε η κα Βρεττού θα κλείσει το ζημιογόνο κεφάλαιο για τις δύο τράπεζες Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, αλλά θα έχει και επενδυτικό χαρακτήρα νέες επενδύσεις, κεφάλαια για χορηγήσεις, και για rebranding της τράπεζας.

Το χρονοδιάγραμμα

Ως προς το χρονοδιάγραμμα η ίδια τόνισε πως άμεσα κατατίθεται το αίτημα υπαγωγής των δανείων των δύο τραπεζών στον Ηρακλή και μέχρι 30 Ιουλίου θα κατατεθεί στην ΤτΕ το αίτημα συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Ιδανικά αναμένεται η αύξηση να προχωρήσει τον Οκτώβριο καθώς η εποπτεία χρειάζεται 60 ημέρες για να δώσει την έγκρισή της.

Η ίδια μίλησε πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό rebranding με σκοπό να γυρίσει σελίδα. Η κα Βρεττού δικαιολόγησε τέλος την αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 12% σημειώνοντας πως έγινε επί σκοπόν βάζοντας στο χαρτοφυλάκιο παλιά κόκκινα δάνεια για να καθαρίσει ο ισολογισμός της τράπεζας.

Ωστόσο τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται σταθερά και η νέα πιστωτική επέκταση από το 2021 καταγράφει αθετήσεις κάτω του 1%. Τέλος αναφερόμενη στις προοπτικές της τράπεζας μίλησε για κερδοφορία που θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 με έμφαση στη μικρομεσαία επιχείρηση.

Τι ανέφερε στην ομιλία της η κα Βρεττού

Πέρυσι από το ίδιο βήμα, της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, είχαμε αρχίσει δειλά να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα του μετασχηματισμού της Τράπεζας, επιτυγχάνοντας τότε μετά από σειρά ετών το 1ο κερδοφόρο τρίμηνο το 2023. Είχαμε τότε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και το φιλόδοξο και απαιτητικό Σχέδιο Μετασχηματισμού της Attica Bank, θα υλοποιηθεί με ταχείς ρυθμούς και με ό,τι μέσα διαθέτουμε προκειμένου να προσφέρουμε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία μια νέα εναλλακτική τραπεζική πρόταση, με επίκεντρο τον πελάτη, και μέσα από αυτό να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας.

Έναν χρόνο μετά μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια και να πω ότι νιώθω ότι ανταποκριθήκαμε στην έμπρακτη και αμέριστη στήριξη των μετόχων μας, και έχοντας δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας με τις εποπτικές αρχές, καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και να μπορούμε να μιλάμε σήμερα, στην επέτειο των 100 χρόνων της Τράπεζας, για την επόμενη μέρα με την ολοκληρωτική επανίδρυσή της.

Η επέτειος των 100 ετών συμπίπτει με το έτος πλήρους μετασχηματισμού της Τράπεζας, δημιουργώντας πλέον με την συνένωση δυνάμεων με την Παγκρήτια Τράπεζα έναν ισχυρό, πλήρως εξυγιασμένο, δυναμικό νέο οργανισμό που δε θα θυμίζει σε τίποτα την παλιά Τράπεζα, παρά μόνο σε ό,τι αφορά τη θέληση να χτίσουμε διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες μας. Αυτή ήταν η αφετηρία της το 1924 και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε – και για τα επόμενα 100 χρόνια.

Κυρίες και Κύριοι,

Επιστρέφοντας στο 2023, ήταν για εμάς μια χρονιά απαιτητική. Μια χρονιά που σηματοδότησε την αρχή της εξυγίανσης της Τράπεζας, την ανάπτυξη και την επιστροφή της σε λειτουργική κερδοφορία, μετά από σειρά ετών. Το 2023 ήταν μια χρονιά προκλήσεων αλλά και επιτευγμάτων, με τους δείκτες μας να αντανακλούν τη δυναμική, την προοπτική και την αποτελεσματικότητά της, και για πρώτη φορά να μπορούμε να μιλάμε για μια Τράπεζα άξια να σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη, σε ένα πραγματικό turnaround story.

Η Attica Bank παρουσίασε Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους €21,9 εκατ. για το σύνολο του 2023 και κέρδη προ φόρων €28,6 εκατ. έναντι ζημιάς €356,6 εκατ. το 2022. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €93,2 εκατ. και τα καθαρά επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €74,2 εκατ., εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 82,6% έναντι του 2022. Αυτά τα αποτελέσματα προήλθαν πρωτίστως από τη διεύρυνση των εργασιών της με εφαλτήριο την επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Απριλίου του 2023, σημειώνοντας σημαντική αύξηση χορηγήσεων, με €688 εκατ. νέες εκταμιεύσεις και €324 εκατ. καθαρή πιστωτική επέκταση. Σε μια αγορά που συνολικά κινήθηκε αναιμικά, η Attica Bank μπορεί να δηλώνει και με αριθμούς ότι στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις και δη, τις μικρομεσαίες: το 2023 οι νέες εκταμιεύσεις σε μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις ανήλθαν σε €257 εκατ., που αντιστοιχεί σε ποσοστό 37% επί του συνόλου των νέων χορηγήσεων. Επιπρόσθετα, δόθηκε έμφαση στη διασπορά των εσόδων βελτιώνοντας τα έσοδα από προμήθειες κατά 58%, αν και ξεκινώντας από χαμηλή αφετηρία, μπαίνοντας σε νέα προϊόντα, με αυξημένη χορήγηση εγγυητικών επιστολών και βελτιωμένη δανειακή παραγωγή. Παράλληλα, συνεχίσαμε τη μείωση του περιττού λειτουργικού κόστους: τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 18% σε ετήσια βάση παρά το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ενώ επενδύσαμε παράλληλα στο υπάρχον άξιο αλλά και νέο έμπειρο στελεχιακό δυναμικό.

Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ξεπέρασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα €3,2 δισ. Η σταθερή δομή των καταθέσεων αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της Τράπεζάς μας με αποτέλεσμα, στο τέλος του 2023 ο δείκτης δανείων (προ προβλέψεων) προς τις καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 42,3% (εξαιρουμένων των τιτλοποιήσεων), ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 251,3%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του εποπτικού ορίου.

Με την ίδια ορμή ξεκινήσαμε και το 2024 – με θετικά αποτελέσματα και όχι από κεκτημένη ταχύτητα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και την επανατοποθέτηση της Τράπεζας στην αγορά. Στο πρώτο τρίμηνο παρουσιάσαμε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους €8,7 εκατ. έναντι κερδών €0,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αποτελέσματα πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους στόχους και τη στρατηγική μας. Αυτή η ανάπτυξη υποστηρίζεται από την διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και την προσεκτική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου. Είχαμε επίσης, αξιοσημείωτη αύξηση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα σε ετήσια βάση κατά 38%, στα €25,3 εκατ., συνεχίζοντας την πιστωτική επέκταση με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς που κινείται η αγορά. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €3,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 78% σε ετήσια βάση, ενώ συνεχίζουμε να μειώνουμε τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα – κατά 7% στο πρώτο τρίμηνο εφέτος.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε €3,63 δισ., ενώ οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα €295 εκατ., από τα οποία τα €283 εκατ. αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και τα €12 εκατ. τη λιανική τραπεζική. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε κυρίως από τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις που εστιάζει η Τράπεζα στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού της Σχεδίου και διαμορφώθηκε σε €171 εκατ. Οι νέες εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν σε €97 εκατ. και αντιστοιχούν στο 33% των νέων χορηγήσεων, ως αποτέλεσμα της έμφασης που δίνουμε στην παραδοσιακή ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση – και αυτή το αναγνωρίζει και μας επιβραβεύει με την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της. Ο στόχος μας είναι να έχουμε παραγωγή νέων δανείων άνω του 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, συνεχίζοντας να δίνουμε έμφαση στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

Και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 διατηρούμε υψηλή ρευστότητα με το δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται στο 268,6% και τις συνολικές καταθέσεις μας στα €3,1 δισ.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΕΑ, κατά το 2023 σημειώθηκε η πρώτη συναλλαγή οριστικής αποαναγνώρισης από κόκκινα δάνεια με την ολοκλήρωση της πώλησης του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου Astir1, λογιστικής αξίας 312 εκατ. ευρώ, σε επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της CarVal. Ως προς τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μεταφοράς παλαιότερων χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε καθεστώς MEA, μια διαδικασία που εντάσσεται στο πλαίσιο της οριστικής εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας και της πιθανής ένταξης του συνόλου των Μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας στο Πρόγραμμα Ηρακλής IIII.

Εάν εξαιρέσουμε την ένταξη των παραπάνω δανείων σε κατηγορία ΜΕΑ, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε στο 54,2%, μειωμένος κατά 270 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως η νέα πιστωτική επέκταση της Τράπεζας γίνεται χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα πιστωτικά κριτήρια, με το ποσοστό νέας αθέτησης να είναι κάτω από το 1% για δάνεια που δόθηκαν από το 2021 και μετά. Οι προσπάθειες περαιτέρω μη οργανικής εξυγίανσης έχουν προσωρινά σταματήσει προκειμένου να εκμεταλλευτούμε για πρώτη φορά τις διατάξεις του προγράμματος Ηρακλής III, όπως έγινε εξάλλου για την εξυγίανση του ισολογισμού των συστημικών Τραπεζών.

Παράλληλα, συνεχίζουμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατή ευκαιρία για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων Τράπεζας, απομοχλεύοντας τον ισολογισμό, δημιουργώντας επιπλέον ρευστότητα, βελτιώνοντας ταυτόχρονο και την αποτελεσματικότητά μας. Στο πλαίσιο αυτό, με βάση το εγκεκριμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο, προχωρήσαμε στην πώληση ακινήτων, με θετική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης από την αποενοποίηση των εν λόγω ακινήτων, το κεφαλαιακό όφελος από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις του 2023 και του α΄ τριμήνου του 2024, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 65 μονάδες βάσης.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας την 31η Μαρτίου 2024 διαμορφώθηκαν σε 10,8% για τον δείκτη CET1 και σε 14,3% για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου του 2023 καθώς και της πιστωτικής επέκτασης του Ομίλου.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι

Η Attica Bank γίνεται κάθε μέρα πιο αποδοτική, πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική, πιο πελατοκεντρική και αυτή η «μεταμόρφωση» αποτυπώνεται στα αποτελέσματά μας. Για να γίνει εφικτή αυτή η νέα πραγματικότητα– και να μπορεί η τράπεζα να εξελίσσεται, να βελτιώνεται και να ενδυναμώνει – υπάρχει ένας εντατικός και σε πολλές περιπτώσεις επίπονος για τα δεδομένα της μετασχηματισμός σε εξέλιξη.

Ο μετασχηματισμός της τράπεζάς μας ήταν ένας από τους κύριους στρατηγικούς μας στόχους για το 2023. Με σημείο-καμπής την ΑΜΚ του Απριλίου 2023 και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου, καταφέραμε να επαναπροσδιορίσουμε τη λειτουργία μας και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά. Κάναμε και κάνουμε πολλά και παράλληλα – έργα που σε άλλες τράπεζες απαιτούν χρόνια – εμείς τα τρέχουμε σε λίγους μήνες εκμεταλλευόμενοι και την μικρή και ευέλικτη δομή της Τράπεζας, αλλά κυρίως την αποφασιστικότητά μας να υλοποιήσουμε το όραμά μας και να απεμπολήσουμε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.

• Αναφορικά με το πρόγραμμα μετασχηματισμού, θα πω επιγραμματικά κάποια – ίσως τα πιο καταλυτικά, Θα ξεκινήσω από την πιο σημαντική για εμένα αλλαγή και επένδυση. Το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας. Οφείλω και φέτος να επαναλάβω από αυτό το βήμα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Τράπεζας, παλιούς και νέους που αγκάλιασαν το όραμα των μετόχων και της Διοίκησης και δούλεψαν ακούραστα, αλλά κυρίως ομαδικά με αλληλεγγύη -όπως ίσως δεν έχω ξαναδεί στα 25 χρόνια καριέρας μου- προκειμένου να δουν την Τράπεζα να ορθοποδεί. Είμαι υπερήφανη για τους συναδέλφους μου, όχι μόνο για την εκτελεστική επιτροπή αλλά για κάθε έναν που είναι μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή.

• Δεύτερον και εξίσου σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά ίσως που αυτή η Τράπεζα διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τεχνοκράτες. Η τράπεζα λειτουργεί κάτω από αδιαπραγμάτευτους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης πλέον, χωρίς παρεμβάσεις και με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας, με ένα έμπειρο, ανεξάρτητο και συμπεριληπτικό Διοικητικό Συμβούλιο, με Επιτροπές που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες, μας δίνουν καθοδήγηση και αποφασίζουν γρήγορα και επί της ουσίας, μη κάνοντας εκπτώσεις σε θέματα διασφάλισης του κινδύνου και προστασίας της φήμης και της περιουσίας της Τράπεζας.

• Κατά το 2023 επανεξετάσαμε πλήθος εσωτερικών διαδικασιών με σκοπό να γίνουν πιο πρακτικές και ευέλικτες, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τους εποπτικούς περιορισμούς, αλλά με γνώμονα το τι θέλει ο πελάτης. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουμε μειώσει τους χρόνους εγκρίσεων και εκταμιεύσεων δανείων κατά 50% ενώ υπάρχει πλέον και fast track διαδικασία όπου είναι απαραίτητο από τον πελάτη, με τους καλύτερους χρόνους απόκρισης σε σχέση με όλη την αγορά.

• Διαθέτουμε πλέον νέα εξαιρετικά ανταγωνιστικά προϊόντα καταθέσεων και χορηγήσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες και με θέληση να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας. Θέτουμε καθημερινά το ερώτημα «τι θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι από μια Τράπεζα αν είμασταν πελάτης» και έτσι σχεδιάζουμε τα προϊόντα που προσφέρουμε. Είτε είναι στοχευμένα προϊόντα για μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είτε fast track διαδικασίες για τα δάνεια ΕΣΠΑ είτε για τους ιδιώτες, με ανανεωμένες επιλογές σε καταθέσεις και χορηγήσεις.

• Ήδη από τις αρχές του 2024, καταφέραμε να ενταχθούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με εξαιρετική απορροφητικότητα, ενώ ήδη προετοιμάζουμε συνεργασίες με αρκετούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για τα οποία σύντομα θα προβούμε και στις σχετικές ανακοινώσεις.

– Ένας από τους βασικούς μας στόχους για το 2023 ήταν η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας μας, πληρώντας πλήρως τα ελάχιστα εποπτικά ζητούμενα. Παράλληλα, επικεντρωθήκαμε στη δημιουργία μακροπρόθεσμων αξιών για τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία γενικότερα. Πρόθεση μας είναι να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στις ΜμΕ και για τη δική τους εκπαίδευση και μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σίγουρα όμως υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε πραγματικά και έμπρακτα μια Τράπεζα ίσων ευκαιριών έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στην ανώτατη σκάλα διοίκησης με σύνολο 7 σήμερα στις 13, αλλά και σε επίπεδο ΔΣ, με 5 γυναίκες στις 13.

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην αναφερθώ στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν μονοπωλήσει και το ενδιαφέρον της επικαιρότητας. Θα προτιμούσα σήμερα να είχαμε και την οριστική υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης. Παρόλα αυτά είμαστε στα τελευταία τυπικά βήματα και εκτιμώ ότι η οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας απέχει μόνο λίγα 24ωρα. Σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να ξανααιτηθούμε παράταση!

Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, η προσδοκώμενη συμφωνία των μετόχων μας, ΤΧΣ και Thrivest για την συγχώνευση των δύο οργανισμών και την πραγματική εξυγίανση των ισολογισμών τους με την υπαγωγή δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ». Η εμπιστοσύνη των μετόχων μας μπορεί να υλοποιήσει το όραμα που μοιραζόμαστε για τη δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, τον 5ο πυλώνα, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έχει όλα τα εχέγγυα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας προσφέροντας μια ουσιαστική εναλλακτική τραπεζικής πρότασης και ξαναβάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο-πελάτη και την ανθρώπινη προσωπική εξυπηρέτηση με αμεσότητα και τη διάθεση να βρεθούν λύσεις.

Το εγχείρημα αυτό ξέραμε ότι θα ήταν γεμάτο προκλήσεις κα δυσκολίες ως ένα έργο που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, ίσως ούτε και στα ευρωπαϊκά. Μέσα από αυτή τη συναλλαγή ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόλυτη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσα από την εξυγίανση όχι ενός αλλά δύο χρηματοπιστωτικών μη συστημικών ιδρυμάτων και εν συνεχεία συγχωνεύονται και ανακεφαλαιώνονται πλήρως.

Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 – εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών. Και με ένα δίκτυο καταστημάτων και business centers ανά την επικράτεια που θα μπορεί να καλύπτει και με φυσική επικοινωνία και συνεργασία, τις ανάγκες των πελατών μας.

Η σχεδιαζόμενη νέα ΑΜΚ, την οποία τοποθετούμε χρονικά στο 4ο τρίμηνο του έτους, σκοπό έχει όχι μόνο να καλύψει τις εκτιμώμενες ζημίες από την ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, αλλά να καλύψει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας για τα κόστη αναδιοργάνωσης, επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονη και αποτελεσματική.

Επίσης, θα προβλέπει και κεφάλαια ανάπτυξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για όλους τους μετόχους που θα συμμετάσχουν σε αυτή. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα όπως είπα, μετά και από το αποτέλεσμα της προαξιολόγησης της DBRS για τα χαρτοφυλάκια, ο στόχος είναι ο φάκελος υποβολής αιτήματος για τη συγχώνευση να κατατεθεί ακόμα και εντός του Ιουλίου, αναμένοντας την έγκριση της συγχώνευσης και συνεπώς τη νομική συγχώνευση προς τα τέλη του 3ο τριμήνου του έτους και το προγραμματισμό της ΑΜΚ κατά τις αρχές του 4ο τρίμηνου του έτους.

Η Attica Bank από μια μικρή τράπεζα και μακρά ιστορία σε προβλήματα, θα μετουσιωθεί μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα σε κάτι νέο, πιο δυνατό, πιο υγιές. Αφήνοντας πίσω ένα παρελθόν εσωστρέφειας και παθογενειών– και αξιοποιώντας την σημαντική ευκαιρία που προσφέρει ο Ηρακλής ΙΙΙ – θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της για να επικεντρωθεί στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ανάπτυξη. Η νέα τράπεζα με την υψηλή ρευστότητα, τις ισχυρές πελατειακές σχέσεις και τα κεφάλαια που θα διαθέτει θα μπορεί να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην αγορά και να ατενίζει το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι η συγχώνευση αυτή αποτελεί πραγματική συνένωση δυνάμεων. Συνένωση όχι μόνο σε επίπεδο ισολογισμού, αλλά κυρίως σύμπραξη του άξιου στελεχιακού δυναμικού και των δύο τραπεζών, διεύρυνση της γεωγραφικής παρουσίας και των προϊόντων όπου είναι προφανής η συμπληρωματικότητα των δύο Τραπεζών και όχι ο ανταγωνισμός. Τα εξίσου καλά αποτελέσματα της Παγκρήτιας κατά το α’ τρίμηνο του 2024 υπό την ικανή διοίκηση του κ. Βαρθολομαίου επιτρέπουν να νιώθουμε εμπιστοσύνη ότι η ένωση των δύο αυτών Τραπεζών με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, τη νέα κουλτούρα που έχει υιοθετηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό και των δύο θα βοηθήσει να υλοποιήσουμε και ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους του φιλόδοξο επιχειρηματικού σχεδίου για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Γνωρίζουμε τις προκλήσεις της αγοράς, τις δυσκολίες που έχουν πάντα τέτοια εγχειρήματα, αλλά έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας και ένα σχέδιο συγχώνευσης που προβλέπει την δυναμική ανάπτυξη μιας νέας μεγάλης τράπεζας. Η ανάγκη να ενισχυθεί η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και όσες εξυγιαίνονται και βγαίνουν από την «ασφυξία» των servicers είναι αναντίρρητη. Αυτόν τον ρόλο θέλουμε να έχει η νέα τράπεζα: να είναι συνώνυμη της επιχειρηματικότητας. Η ευκαιρία είναι εδώ και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, το 2024 συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά το ΔΣ για την αδιάλειπτη υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους, αλλά και τους ανθρώπους της τράπεζας που έχουν ενστερνιστεί το κοινό όραμα και δουλεύουν εντατικά με προσήλωση και συχνά αυταπάρνηση για την υλοποίησή του – είναι αρκετοί σήμερα μαζί μας που εκπροσωπούν το σύνολο του οργανισμού. Να ευχαριστήσω το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που στηρίζει εμπράκτως την Τράπεζα όχι μόνο κεφαλαιακά, αλλά και με τεχνογνωσία και έμφαση στην πειθαρχία και τη σωστή εταιρική διακυβέρνηση σε κάθε έκφανση της δραστηριότητας μας. Να ευχαριστήσω το στρατηγικό ιδιώτη μέτοχο Thrivest, ο οποίος όχι μόνο πίστεψε στην ανάγκη της οικονομίας και το όραμά μας για μια μεγαλύτερη και υγιή Τράπεζα αλλά κυρίως το υλοποιεί συνεισφέροντας πολύτιμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια που μέχρι την έλευσή τους φάνταζε αδύνατο.

Οφείλω όμως να πω και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ προς την εποπτεύουσα αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος που εκπροσωπήθηκε σήμερα από την Υποδιοικήτρια, κυρία Παπακωνσταντίνου. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείξανε στο πρόσωπό μου περίπου 2 χρόνια πριν αλλά και γιατί στέκεται αρωγός στην προσπάθεια οριστικής εξυγίανσης της Τράπεζας αλλά και αυστηρός επόπτης ταυτόχρονα κρατώντας μας σε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση.

Τέλος, να σημειώσω το προφανές. Ότι όλο αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος Ηρακλή ΙΙΙ που επανεργοποίησε η τωρινή κυβέρνηση. Σε αναμονή λοιπόν των νέων εξελίξεων και ενός «γεμάτου» 2024 όπως διαφαίνεται, ανανεώνω τη δέσμευσή όλων μας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση και υπευθυνότητα για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, την τόνωση του ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξίας για όλους.

Ιωάννης Ζωγραφάκης (Πρόεδρος Attica Bank): Eίμαστε κοντά στο στόχο της συγχώνευσης

Είμαστε κοντά στο στόχο της συγχώνευσης σημείωσε ο πρόεδρος Ιωάννης Ζωγραφάκης κατά τη γενική συνέλευση της Attica Bank. O ίδιος μίλησε για τη σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας τη βελτίωση των επενδύσεων και τη μετατόπιση προς τους τομείς της τεχνολογίας και καινοτομίας. Ο πληθωρισμός όμως είναι εδώ και υποσκάπτει την ανάπτυξη σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά το Δημόσιο πήρε την επενδυτική βαθμίδα και οι προοπτικές για την οικονομία είναι σημαντικές. Είναι μεγάλη η ανάγκη για συνέχεια με την απορρόφηση των πόρων του RRF. Aπαιτούνται όμως μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως γραφειοκρατία, δικαιοσύνη παιδεία έρευνα και τεχνολογία. Εκτεταμένα αναφέρθηκε ο κ. Ζωγραφάκης στα θέματα της κλιματικής αλλαγής για τα οποία απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες. Μετά από 100 χρόνια λειτουργίας της Attica Bank τώρα έχουμε υγιή ανάπτυξη χορηγήσεων αισθητή μείωση του κόστους επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Ακολουθεί η ομιλία του κου Ζωγραφάκη

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Attica Bank, μια χρονιά που συμπίπτει με την ανασύνταξη και τη δυναμική επάνοδο της Τράπεζας. Για ένα αιώνα είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις και τους πελάτες μας, με ανθεκτικότητα σε καθοριστικές περιόδους για την πορεία της χώρας και της οικονομίας της.

Η εφετινή ετήσια γενική συνέλευση είναι το ορόσημο αυτών των 100 χρόνων, επιτρέποντάς μας να είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει τον τελευταίο χρόνο και να ατενίζουμε το μέλλον με νέα αισιοδοξία.

Έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας σήμερα η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία θα μας κάνει την τιμή να απευθύνει έναν χαιρετισμό.

Ευχαριστούμε θερμά την Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος – η καθοδήγηση και η υποστήριξη του Επόπτη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η Attica Bank, γεννήθηκε το 1924 ως Τράπεζα Αττικής, την εποχή που τέθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος. Η ίδρυση της συν έπεσε με την προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, να αξιοποιήσει το προσφυγικό εργατικό δυναμικό και να δημιουργήσει μια εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Εναρμονίστηκε εξ αρχής με τις επιταγές όχι μόνο της εθνικής αλλά και της διεθνούς συγκυρίας, καταφέρνοντας να υπερκεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια και να εξελιχθεί σε έναν ευέλικτο οργανισμό. Ας παρακολουθήσουμε όλοι μαζί ένα video documentary για τα 100 χρόνια της Attica Bank, μέσα από την ιστορική αναζήτηση, αλλά και τη ματιά των ανθρώπων – εποπτών, διοικήσεων, μετόχων, πελατών, εργαζομένων, που έζησαν και ζουν την τράπεζα.

Ευχαριστούμε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα για τα υποστηρικτικά του λόγια και τον κ. Νίκο Μουστάκα, Πρόεδρο της MOYSTAKAS TOYS για την διαχρονική εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του με την Attica Bank. Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουμε εισέλθει αισίως σε μια ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, οικονομικούς δείκτες και άλλες πολύ γνωστές και επαναλαμβανόμενες αναλύσεις. Μόνο σε κάποιες βασικές επισημάνσεις. Το 2023 συνεχίστηκε η σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας, με τον τουρισμό, τις εξαγωγές , την εσωτερική κατανάλωση, τις επενδύσεις και την βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης τον Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (μετατόπιση προς τεχνολογία και καινοτομία) να αποτελούν τους κύριους άξονες της θετικής πορείας. Η ανεργία μειώθηκε και παρόλο που οι μισθοί έχουν αυξηθεί, ο πληθωρισμός και η συνοδευόμενη ακρίβεια υποσκάπτουν την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα ανοίγει νέες προοπτικές και πρέπει να συνεχίσουμε να στοχεύουμε για περαιτέρω αναβαθμίσεις. Είναι σημαντική η πλήρης απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου η χώρα μας λαμβάνει αξιοσημείωτους πόρους που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας, εστιάζουν όμως στις κρίσιμες παραμέτρους του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκονται στον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας παραμένει, τόσο σε τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων όπως η γραφειοκρατία, η δικαιοσύνη και η αγορά εργασίας, όσο και στο μέλλον και την επένδυση στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Διαφορετικά δεν θα έχουμε βιώσιμο και αειφόρο αύριο, με ευημερία, αναπτυσσομένη οικονομία και κοινωνία. Έχουμε χαλάσει την ισορροπία του πλανήτη μας και πρέπει να τον βοηθήσουμε να την ξαναβρεί.

Μετά από 100 χρόνια λειτουργίας έχουμε σήμερα μια νέα, εξελιγμένη και ραγδαία αναπτυσσόμενη Attica Bank. Η επιτυχής ΑΜΚ του 2023 μας έδωσε νέα πνοή. Έχουμε υγιή ανάπτυξη χορηγήσεων, αύξηση εσόδων, νέες εργασίες, αισθητή μείωση του κόστους και επάνοδο σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία. Ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός και η εσωτερική αναδιάρθρωση, αποδίδουν καρπούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. Η Attica Bank, διαθέτοντας πλέον σημαντική ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, εκπληρώνει τον ρόλο της στην ελληνική τραπεζική αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευελιξία, τις ανάγκες των πελατών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εκτελεστική διοίκηση της Attica Bank κατόρθωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστους πόρους να μετουσιώσει σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα όλους τους στόχους που ετέθησαν και με το παραπάνω– τα εύσημα της ανήκουν. Φανταστείτε τι θα μπορέσουν να επιτύχουν με τους κατάλληλους πόρους και υποδομές! Το 2023 κτίσαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη τραπεζική κουλτούρα, με τις αξίες της διαφάνειας, της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και της αξιοπιστίας ως θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά για την Τράπεζα. Συνεχώς αξιολογούμε και ενεργούμε με σκοπό την συνεχή βελτίωση μας.

Οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης είναι θεμελιώδης για την εμπιστοσύνη των πελατών, των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών. Η Attica Bank δεν υστερεί πλέον, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα και είναι σε θέση να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μετόχων και των επενδυτών.

Σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου και Επιτροπών του, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκτηση κουλτούρας ελέγχου κινδύνων και στην αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος Εσωτερικών Ελέγχων (system of internal controls) , εγκρίνοντας νέες ή ανανεώνοντας πολιτικές για τη διαχείριση κινδύνων, κατά της απάτης, κανονιστικής συμμόρφωσης κ.α. Αλλάξαμε τον τρόπο παρακολούθησης ευρημάτων από των εσωτερικό έλεγχο, τους εξωτερικούς ελεγκτές και τις εποπτικές αρχές, για έγκαιρη τακτοποίηση.

Βελτιώσαμε την λειτουργία του ΔΣ με πολιτικές και διαδικασίες Αξιολόγησης ΔΣ και Επιτροπών, επανεξέταση της ανεξαρτησίας μη εκτελεστικών μελών, με ετήσιο πλάνο θεμάτων και συνεδριάσεων, με δομημένες ημερήσιες διατάξεις κ.α. Tο ΔΣ επικεντρώθηκε και σε ζητήματα διαχείρισης και απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού, υποστηρίζοντας ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων, αλλά και την ανταμοιβή των εργαζομένων μέσω bonus κατόπιν αξιολόγησης το 2023, για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας. Η Attica Bank επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την υποστήριξη, την επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας της.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτός ο μετασχηματισμός φέρνει την τράπεζα σε θέση ετοιμότητας – και σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης – για να υποδεχθεί τη νέα σελίδα που αναμένουμε να ανοιχτεί στην ιστορία της και να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία: την επιδιωκόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μέσω της υπαγωγής στο πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής ΙΙΙ». Αυτή η συγχώνευση, για την οποία όλοι εργαζόμαστε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα επικυρωθεί, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα τραπεζική οντότητα με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και βελτιωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Με την ενοποίηση των δικτύων μας, θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά και θα μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας, επενδύοντας στις υποδομές μας και την τεχνολογία. Εν αναμονή της συμφωνίας μετόχων, είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συγχώνευση θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε πιο αποτελεσματικά. Σάς διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση και για την επιτυχή ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία της νέας ενιαίας τράπεζας.

Κλείνοντας, εκ μέρους και του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Thrivest, την Παγκρήτια Τράπεζα, το ΤΜΕΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ και όλους τους μετόχους, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας, δυναμικής και αποδοτικής τράπεζας. Ευχαριστώ τα μέλη του ΔΣ για την γνώση, την πείρα, και την προσοχή και φροντίδα που επιδεικνύουν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην διευθύνουσα σύμβουλο, κυρία. Ελένη Βρεττού και της διευθυντικής της ομάδας για τη συνεργασία, την εξαιρετική δουλειά και φυσικά τα αποτελέσματα. Ευχαριστούμε και όλα τα υπόλοιπα στελέχη και το ανθρώπινο δυναμικό της Αttica Bank που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον υπό εξέλιξη μετασχηματισμό της τράπεζας. Κοιτάζοντας μπροστά, εστιάζουμε στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, στην προσφορά μιας εξαιρετικής τραπεζικής εμπειρίας για τους πελάτες μας ως ένας οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται ψηφιακά και διασφαλίζει τη μέγιστη ικανοποίηση των εργαζομένων του.

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου για Attica Bank : Καλύτερα από τα αναμενόμενα τα αποτελέσματα της έκθεσης της DBRS Καλύτερο του αναμενόμενου είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης της DBRS για την AtticaBank και την Παγκρήτια ανακοίνωσε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου απευθύνοντας χαιρετισμό στην Γενική Συνέλευση της Attica Bank που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια.

Οι τράπεζες δήλωσε η ίδια πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση με επιτυχία για καλύτερα και περισσότερα κεφάλαια και να επιτελέσουν το ρόλο τους στην οικονομία που είναι η χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι αυτό και η ενίσχυση του ανταγωνισμού με τα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σημαντική.

Η κα Παπακωνσταντίνου τόνισε πως οι τράπεζες έλαβαν επενδυτική βαθμίδα και πως αποτελούν επενδυτικό στόχο για διεθνή κεφάλαια.

Η σημερινή διοίκηση της Attica Bank κατόρθωσε να βοηθήσει την κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος σε εταιρική διακυβέρνηση και μεγέθη .

Η Τράπεζα Αττικής μετασχηματίζεται και απελευθερώνεται από τα κόκκινα δάνεια. Η οριστικοποίηση της έκθεσης της DBRS σε καλύτερα από τα αναμενόμενα μεγέθη ανοίγει τον δρόμο δήλωσε για την ένταξη των δανείων αυτών στον Ηρακλή ΙΙΙ.

Από την πλευρά μας η τράπεζα της Ελλάδας σημείωσε η κα Παπακωνσταντίνου κλείνοντας υποστηρίζει τη συγχώνευση με την Παγκρήτια και επιβλέπει την υλοποίηση ώστε η νέα οντότητα να έχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και υψηλή εταιρική διακυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments