Οικονομία

Επιστροφές φόρου εκατομμυρίων ευρώ λιμνάζουν στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ [vid]

Επιστροφές φόρου εκατομμυρίων ευρώ λιμνάζουν στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Μπλόκο λόγω ΙΒΑΝ για 92.150 φορολογούμενους

Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ψάχνει η ΑΑΔΕ για να τους επιστρέψει το φόρο (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.α) που δικαιούνται. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου. Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι 92.150 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφής φόρου ύψους 45 εκατ. ευρώ δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους και από αυτούς οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα με το ποσό επιστροφής να ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τους αναλογεί το μεγαλύτερο τμήμα των επιστροφών.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών αναζητά φυσικά και νομικά πρόσωπα που δικαιούνται 235 εκατ. ευρώ, αλλά είτε δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας είτε δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να τους πιστωθούν τα χρήματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι είναι πλέον προαιρετική για τους πολίτες η γνωστοποίηση ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους, πριν την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου. Ωστόσο οι φορολογούμενοι με επιστροφή φόρου εισοδήματος πρέπει πριν την υποβολή της δήλωσης να προχωρήσουν σε δήλωση του ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN η στην εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη φετινή χρονιά προβλέπεται επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ με την ενεργοποίηση αυτόματου συστήματος χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών .

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για ταχύτερη επιστροφή φόρου προβλέπει:

Διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%. Αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση. Αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου Το νέο πλαίσιο εστιάζει στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις, στην αντιμετώπιση της απάτης με τις επιστροφές ΦΠΑ με βάση αρχές ανάλυσης κινδύνου, στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο στο 97% των αιτήσεων και στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments