Policy Briefs

Επιστολή Όρμπαν στους ηγέτες της ΕΕ για πρόταση Τραμπ

Επιστολή Όρμπαν στους ηγέτες της ΕΕ για πρόταση Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η επιστολή εστάλη μετά τα ταξίδια του Ούγγρου πρωθυπουργού σε Πεκίνο, Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα αναλάβει δράση για την Ουκρανία αμέσως μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τα κράτη – μέλη της ΕΕ σε επιστολή, την οποία είδε το Euronews, και η οποία εστάλη μετά τα ταξίδια του στο Πεκίνο, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Στην επιστολή αυτή ο Ορμπαν προτάσσει μια ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ σε σχέση με την συγκεκριμένη σύγκρουση εστιάζοντας σε τρία σημεία. Καταρχήν, προτείνει τη συμμετοχή σε πολιτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Κίνα για να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες μιας περαιτέρω ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία. Επιπλέον, την επανέναρξη της άμεσης διπλωματικής επικοινωνίας με τη Ρωσία και την έναρξη μιας συντονισμένης πολιτικής επίθεσης προς τον Παγκόσμιο Νότο για να ανακτήσει την υποστήριξή του.

Στην επιστολή που φέρει ως ημερομηνία την 12η Ιουλίου ο Όρμπαν μοιράζεται “μια συνοπτική αξιολόγηση των πρόσφατων συζητήσεών μου με τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ”. Πρόκειται για τα αμφιλεγόμενα ταξίδια που πραγματοποίησε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ, τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφάσισε σε αντίποινα να… μποϊκοτάρει ουσιαστικά τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας.

Ο Όρμπαν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το σημερινό πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ιδίως όσον αφορά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, “η στρατιωτική σύγκρουση θα κλιμακωθεί ριζικά στο εγγύς μέλλον” και οι μόνοι τρεις παγκόσμιοι παίκτες που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις είναι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Κίνα, με την Τουρκία να διαδραματίζει βασικό ρόλο ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Όρμπαν σημείωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, απασχολημένος με εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στα εσωτερικά ζητήματα έναντι της εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Κατά συνέπεια, ο Όρμπαν δεν προβλέπει άμεσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ μέχρι τις εκλογές.

“Μπορώ ωστόσο να δηλώσω με βεβαιότητα ότι αμέσως μετά την εκλογική του νίκη, δεν θα περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του, αλλά θα είναι έτοιμος να ενεργήσει ως ειρηνευτικός διαμεσολαβητής αμέσως. Έχει λεπτομερή και τεκμηριωμένα σχέδια γι’ αυτό”, διαβεβαίωσε ο Όρμπαν.

Ο Όρμπαν υποδηλώνει ότι η “πιθανή” επανεκλογή του Τραμπ θα μετατοπίσει την οικονομική δυναμική μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, προβλέποντας ότι η ΕΕ θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος στο μέλλον.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στρατηγική της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε απλή αντιγραφή της αμερικανικής πολιτικής, χωρίς κυρίαρχο και ανεξάρτητο σχεδιασμό. “Προτείνω να συζητήσουμε κατά πόσον η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι ορθολογική στο μέλλον”, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Όρμπαν πρότεινε στην ΕΕ να αδράξει την τρέχουσα ευκαιρία για να επανεξετάσει την προσέγγισή της. Τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών για τη μείωση των εντάσεων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για κατάπαυση του πυρός και ενδεχομένως την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

“Στην τρέχουσα κατάσταση μπορούμε να βρούμε ένα παράθυρο ευκαιρίας με ισχυρή ηθική και ορθολογική βάση για να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική μας”, έγραψε ο Ουγγρος Πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις, να δημιουργηθούν συνθήκες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments