Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: Τι λένε οι αριθμοί ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας

Φον ντερ Λάιεν: Τι λένε οι αριθμοί ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς αύριο στις 13:00 θα γίνει η μυστική ψηφοφορία στην Ευρωβουλή.

H Φον ντερ Λάιεν κέρδισε τη μισή μάχη με το πράσινο φως που της άναψε στα τέλη του περασμένου μήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από μήνες εικασιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και τώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο της πλειοψηφίας των 720 ευρωβουλευτών, ποντάροντας στην εμπειρία της και πιθανώς την επιθυμία να παραμείνει η Κομισιόν σε σίγουρα χέρια ενόψει της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ και ενώ μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, σχολιάζει η DW.

Τι λένε οι αριθμοί Δεδομένου ότι η πολιτική της οικογένεια, το ΕΛΚ, εξασφάλισε 188 έδρες μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι 155 και η φιλελεύθερη «Αναγέννηση» άλλες 75, συγκεντρώνονται 418 ψήφοι – πολύ πάνω από τις 361, που χρειάζεται η Φον ντερ Λάιεν για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θεωρητικά θα μπορούσε να συγκεντρώσει τους αριθμούς αυτούς από τις τρεις κεντρώες δυνάμεις. «Δεν είμαι μαθηματικός, αλλά πιστεύω ότι με τις τρεις κεντρώες δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και οι οποίες μετέχουν στη συμφωνία – πακέτο, πιάνουμε τα νούμερα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Πέδρο Λόπεζ.

Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλοι οι ευρωβουλευτές του κεντρώου συνασπισμού θα την ψηφίσουν καθώς αναμένονται διαρροές έως και 15% . «Θα είναι δύσκολη μάχη», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα που αφορούν στην ΕΕ, Julien Hoez.

H μυστική ψηφοφορία στην Ευρωβουλή Δεδομένου ότι η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μυστική και οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, η Φον ντερ Λάιεν και το επιτελείο της εξαπέλυσαν «επίθεση γοητείας» με τηλεφωνικές και διά ζώσης επαφές με όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Την ίδια ώρα κυβερνήσεις και ηγέτες προσπαθούν να επηρεάσουν την έκβαση της ψηφοφορίας, όπως για παράδειγμα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, που κάλεσε τους συμπατριώτες του ευρωβουλευτές να στηρίξουν την πρόεδρο της Κομισιόν για να εξασφαλίσει η χώρα ένα σημαντικό πόστο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν αποτύχει η Φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει τις αναγκαίες 361 ψήφους, η ΕΕ μπορεί σε μια κρίσιμη περίοδο να βυθιστεί στο χάος, όπως προειδοποίησε μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ κι ενώ στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα plan B.

Θα στραφεί η Φον ντερ Λάιεν στους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές του ECR; Το δίλημμα της Μελόνι

Στην προηγούμενη ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019 η Φον ντερ Λάιεν με τη στήριξη του ίδιου συνασπισμού εξελέγη οριακά με μόλις εννέα ψήφους, αλλά αυτή τη φορά αρκετά μέλη αυτής συμμαχίας έχουν πει ότι δεν θα τη στηρίξουν.

Άλλοι την προειδοποίησαν να μην συνεργαστεί με την ακροδεξιά παράταξη των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), την τρίτη μεγαλύτερη στο ευρωκοινοβούλιο (78 έδρες). Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι παρακολουθούν στενά την Φον ντερ Λάιεν μετά τα ανοίγματά της προς την επικεφαλής της ECR, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments