Από Σεπτέμβριο θα κριθεί η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (10-24 Σεπτεμβρίου) θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό προκειμένου να κριθούν τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Όπως ανέφεραν, πάντως, ασφαλείς διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές έχουν διασφαλίσει ότι συμφωνούν πως διαφωνούν, δίχως αυτό να οδηγεί σε επικίνδυνη αντιπαράθεση ανάλογη με εκείνη της περιόδου 2018-2022. Η συνάντηση των δύο ηγετών σε περίπου δύο μήνες θα κρίνει αν η Ελλάδα και η Τουρκία κατορθώσουν να μετατοπιστούν από τη φάση των «ήρεμων νερών» και να εισέλθουν στη διαδικασία του διαλόγου. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές βρίσκονται μεταξύ αυτών των δύο φάσεων, δίχως να μπορεί να προεξοφληθεί από πουθενά η επί μακρόν διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος ή η, γεμάτη από πολιτικά προσκόμματα τόσο για την Αθήνα όσο και για την Άγκυρα, μετάβαση στη φάση κάποιου σοβαρού διαλόγου.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μόνο οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μπορούν να επαναφέρουν τη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου και να εξετάσουν τη δυνατότητα επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει μια διαφορά (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), ενώ η Τουρκία απαιτεί συμφωνία για διεθνή δικαιοδοσία και άλλα ζητήματα. Είναι προφανές ότι οι επόμενες κινήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι δύσκολες. Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αναμένεται να συζητήσει τα θέματα αυτά με τον τούρκο ομόλογό της, Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, στο πλαίσιο της επόμενης πενταετίας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάσταση στα πιο σημαντικά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με κύριο το Κυπριακό, αλλά και τις εξελίξεις σε ελληνοτουρκικά, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θετική, αλλά ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να αποτραπεί η προώθηση της ατζέντας περί δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο που προωθεί ο κ. Ερντογάν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας