Πολιτική

Novartis: Ώριμο το αίτημα να πέσουν οι κουκούλες των μαρτύρων

Novartis: Ώριμο το αίτημα να πέσουν οι κουκούλες των μαρτύρων

Πηγή Φωτογραφίας: [370341] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η αποκάλυψη για τα Є 56 εκατ., που μοιράστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιπλέκουν τα πράγματα.

Από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» είχαμε φτάσει στο απόλυτο φιάσκο της κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Τώρα όμως η αποκάλυψη για τα Є 56 εκατ., που μοιράστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιπλέκουν τα πράγματα. Πρέπει να πέσουν οι κουκούλες και να μάθουμε που τέμνονται τα οικονομικά οφέλη των μαρτύρων, με τα δυνητικά πολιτικά οφέλη των υποκινητών της ιστορίας.

Η υπόθεση της Novartis είχε χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε ότι είχε δαπανηθεί τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο από την πλευρά του Σύριζα, προσπαθώντας να φέρει στα δικαστήρια δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και πρώην υπουργούς όπως ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Τα τελευταία νέα αποκαλύπτουν ότι δαπανήθηκαν και χρηματικοί πόροι για αυτόν τον σκοπό, με ένα ύψος που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Η υπόθεση ως γνωστόν οδηγήθηκε στο αρχείο, αφού ουδείς εκ των κατηγορουμένων, που εν τω μεταξύ είχαν διασυρθεί, αποδείχθηκε ότι είχε σχέση με το θέμα. Και η αλήθεια είναι ότι η τοξικότητα που είχε διαχυθεί τότε στον πολιτικό καμβά, όσο και στον κοινωνικό ιστό, έχει αφήσει τα σημάδια της μέχρι σήμερα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τη σκευωρία της Novartis έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα της δικαιοσύνης και της πολιτικής. Πέραν των πολιτικών κινήτρων, φαίνεται ότι υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα για τη δίωξη των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis είχαν λάβει συνολικές αμοιβές ύψους 56 εκατ. ευρώ για να καταθέσουν κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Γιατί δόθηκαν αυτές οι αμοιβές στους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis; Η αμοιβή δόθηκε για να εξεταστούν οι παράνομες πρακτικές της Novartis που επηρέαζαν τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προσφέρονται τέτοιου είδους αμοιβές στην Ελλάδα; Όχι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να δοθεί καθεστώς προστασίας μαρτύρων σε άτομα που λαμβάνουν χρηματικά ανταλλάγματα για τις καταθέσεις τους.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αποφάσισε να θέσει τους αμειβόμενους μάρτυρες σε καθεστώς προστασίας, προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι καταθέσεις τους δεν απέδωσαν αποδεικτικά στοιχεία και έτσι η υπόθεση τελικά τέθηκε στο αρχείο.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θα ανακαλύψουμε ποιοι ήταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που έκαναν ψευδείς καταγγελίες και για ποιον λόγο το έκαναν. Επίσης, πρέπει να διερευνηθούν οι συνδέσεις μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών κινήτρων, καθώς και τα οικονομικά οφέλη των μαρτύρων σε σύγκριση με τα πιθανά πολιτικά οφέλη των ατόμων που υποκίνησαν την υπόθεση στη χώρα μας.

Ωστόσο, για να συμβούν τα ανωτέρω θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωστοποιηθούν οι πραγματικές ταυτότητες των μαρτύρων που κρύβονται πίσω από τα ευφάνταστα ονόματα και τις κουκούλες. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν κινηθεί οι πολιτικοί που είχαν διωχθεί αδίκως για την υπόθεση Novartis. Έχοντας υποβάλει σχετικά αιτήματα, με βάση τη διάταξη του νέου νόμου Φλωρίδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments