Πολιτική

Χαμηλά ο κυβερνητικός πήχης ενόψει ΔΕΘ

Χαμηλά ο κυβερνητικός πήχης ενόψει ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Βασικό κριτήριο η δημοσιονομική ισορροπία.

“Μάλλον θα απογοητεύσω όσους περιμένουν πακέτο παροχών”. Με τη φράση αυτή ο Πρωθυπουργός , στη χθεσινή του συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα περιφρούρησης των δημοσιονομικών στόχων με παροχές μετρημένες εντός ασφαλών περιθωρίων. Το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός θα στοχεύει και πάλι σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ αλλά επιπρόσθετα ενεργοποιούνται οι δεσμεύσεις του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας που ορίζουν μέγιστο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για κάθε χώρα της Ε.Ε.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν αρχικά προτείνει αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 3%, αλλά αυτό είναι υπό συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν ληφθούν αποφάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει δημοσιονομικά ρίσκα που θα διαταράξουν την καλή εικόνα της χώρας στην ευρωζώνη, ειδικά τώρα που υπάρχουν προβλήματα με τα υπερβολικά ελλείμματα Γαλλίας και Ιταλίας και την πολιτική αστάθεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο τα «κουκιά» της ΔΕΘ είναι μετρημένα, αλλά χώρος για έκτακτες παροχές όταν προκύψει ανάγκη, χωρίς να διαταράσσεται το αφήγημα της δημοσιονομικής ισορροπίας αναζητείται διαρκώς. Αυτό αποδεικνύουν οι πρόσφατες αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Αύγουστο . Το ίδιο ισχύει και για την αναζήτηση «ευκαιριών» ενίσχυσης ειδικών κατηγοριών πολιτών όπως κατέδειξε η απόφαση έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων των διυλιστηρίων που θα χρηματοδοτήσουν έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά τον Δεκέμβριο.

Από τον περασμένο Απρίλιο, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει εργαστεί για να ενισχύσει τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού του 2025. Ανακοίνωσε ότι το πακέτο μέτρων του για το επόμενο έτος θα κοστίζει 870 εκατομμύρια ευρώ και περιέγραψε λεπτομερώς τα μέτρα που περιλαμβάνει. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, την αύξηση των συντάξεων, την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές και τη μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.

Συγκεκριμένα το επόμενο έτος θα εφαρμοστεί νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ, θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος μετά τη φετινή μείωση κατά 50% με κόστος 120 εκατ. ευρώ, θα καθιερωθεί μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες με κόστος 100 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές με κόστος 15 εκατ. ευρώ , θα αυξηθούν εκ νέου οι συντάξεις , όπως προβλέπει ο νόμος, με βάση τις επιδόσεις ανάπτυξης και πληθωρισμού με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις προστέθηκε η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων για το 2023, η οποία αναμένεται να προσφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μια έκτακτη επιδότηση ύψους 100-200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments