EDITOR'S PICK

Βάτραχοι-κανίβαλοι: «Δεν της άρεσε το τραγούδι του και προσπάθησε να τον φάει»

Βάτραχοι-κανίβαλοι: «Δεν της άρεσε το τραγούδι του και προσπάθησε να τον φάει»

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Ενα περιστατικό στην Αυστραλία με πρωταγωνιστές δύο χρυσοπράσινους βατράχους στάθηκε αφορμή για έναν ερευνητή ώστε να μελετήσει διεξοδικά το θέμα του κανιβαλισμού στο εν λόγω είδος

Στο νησί Kooragang, βόρεια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, έχει νυχτώσει όταν αρχίζουν να διαταράσσουν την ηρεμία της βραδιάς μερικοί έντονοι και απόκοσμοι ήχοι.

Ο Τζον Γκουλντ, ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, ο οποίος διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού των χρυσοπράσινων βατράχων, τρέχει προς την κατεύθυνση από την οποία ακούγονται οι ήχοι. Εκεί, κοντά σε μια μικρή λίμνη, εντοπίζει μια σκηνή που, όπως σχολιάζουν περιπαικτικά οι New York Times, θα μπορούσε να ταιριάζει σε… αμφίβια εκδοχή μιας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Χάνιμπαλ Λέκτερ: Ενας μεγάλος θηλυκός βάτραχος μασάει το πίσω πόδι ενός αρσενικού, ενώ τον τραβάει αργά και επίμονα μέσα σε μια τρύπα.

Αυτή η πράξη, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κανιβαλική», είναι η πρώτη ανάλογη που καταγράφεται για το συγκεκριμένο είδος και έδωσε στον Γκουντ την αφορμή να μάθει περισσότερα για το θέμα. Τελικά, ο ερευνητής καταλήγει στο ότι, όταν ένας θηλυκός χρυσοπράσινος βάτραχος δεν είναι… ικανοποιημένος από το τραγούδι του αρσενικού, είναι πιθανό ως αντίδραση να προσπαθήσει να τον φάει.

Ο κανιβαλισμός είναι κάτι συνηθισμένο μεταξύ των αμφίβιων. Παρ’ όλα αυτά, τις περισσότερες φορές θύματα πέφτουν νεότεροι βάτραχοι ή σαλαμάνδρες. Γυρίνοι διαφόρων ειδών τρώνε μικρότερους γυρίνους, για παράδειγμα. Εντούτοις, ο κανιβαλισμός μεταξύ «ενήλικων» αμφίβιων είναι κάτι σπάνιο.

Επιστρέφοντας στην περίπτωση των χρυσοπράσινων βατράχων, ο Γκουλντ πιστεύει ότι ένα θηλυκό μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβει αν ένα αρσενικό είναι κατάλληλο για ζευγάρωμα με βάση τη δύναμη της φωνής του. Αυτό σημαίνει ότι τα αρσενικά παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο όταν προσπαθούν να προσελκύσουν συντρόφους, καθώς, αν δεν «ικανοποιήσουν» το θηλυκό βατράχι, κινδυνεύουν να γίνουν το δείπνο του. «Πρέπει πραγματικά να δώσουμε συγχαρητήρια στους αρσενικούς βατράχους εκεί έξω, που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να αναπαραχθούν», λέει ο Γκουλντ. «Ισως υπάρχει λόγος για τον οποίο αρσενικά και θηλυκά δεν τα βρίσκουμε συχνά το ένα δίπλα στο άλλο σε λίμνες», προσθέτει.

Επιστήμονες θεωρούν ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του Γκουλντ, αλλά εκτιμούν ότι απαιτείται πιο ενδελεχής έρευνα για τελικά συμπεράσματα. Το ίδιο πιστεύει και ο ίδιος ο Γκουλντ. Αλλωστε, στο περιστατικό το οποίο παρατήρησε ο αρσενικός βάτραχος κατάφερε τελικά να σωθεί.

Με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments