Η περίπλοκη αριθμητική της επανεκλογής της Ούρσουλα
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια κρίσιμη ψηφοφορία την Πέμπτη (8/7), που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δοκιμασία της πολιτικής της κληρονομιάς, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από μια σειρά κρίσεων που κλόνισαν τα θεμέλια του μπλοκ και δεν άφησαν ανηπηρέαστη ούτε την ίδια.
Έπειτα από μια δοκιμασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εν ενεργεία πρόεδρος της Κομισιόν έλαβε 401 ψήφους υπέρ και 284 κατά – μια μεγάλη πλειοψηφία για να υποστηρίξει τη δεύτερη πενταετή θητεία της – ξεπερνώντας μία δύσκολη ψηφοφορία, αλλά και ένα σκάνδαλο που επανήλθε και αφορά στα εμβόλια κατά της Covid-19, με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να καταλήγει πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε επαρκώς ευρεία πρόσβαση στο κοινό στις συμβάσεις αγοράς των εμβολίων.
Παρ’ όλα αυτά, το άνετο αποτέλεσμα που πέτυχε αποτελεί μια αποφασιστική υποστήριξη της διακυβέρνησής της και σηματοδοτεί μια σημαντική μεταστροφή σε σχέση με την τελευταία φορά που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μπλοκ, καθώς το 2019 κέρδισε με ένα λεπτότατο περιθώριο μόλις εννέα ψήφων.
Η επανεκλογή τής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισφραγίζει πολλές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, κατά τις οποίες η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός συναντήθηκε – σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλές φορές – με τις κύριες ομάδες του Κοινοβουλίου για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.
Οι Πράσινοι την «ξελάσπωσαν» Παρόλο που οι τρεις κεντρώες ομάδες – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) και οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe – είχαν αρκετές έδρες για να την επαναδιορίσουν, οι εσωτερικές διαφωνίες υποδήλωναν μια επισφαλή αριθμητική, αναγκάζοντας τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απευθυνθεί στους Πράσινους και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) για πρόσθετη υποστήριξη, σημειώνει το Euronews.
Το άνοιγμά της προς το σκληροδεξιό ECR, με επικεφαλής τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το Νόμο και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο για τις προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες το είδαν ως απειλή για τον κεντρώο συνασπισμό.
Η φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους, υποσχόμενη «καμία δομημένη συνεργασία» με την ομάδα της Μελόνι και επαναδέσμευση στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, τους οποίους η κεντροδεξιά οικογένειά της (ΕΛΚ) αμφισβητεί όλο και περισσότερο.
Την καταψήφισε η ομάδα της Μελόνι Ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας καθιστά αδύνατο να εξακριβωθεί ποιος ψήφισε υπέρ και ποιος κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά η ομιλία που εκφωνήθηκε το πρωί της Πέμπτης, με αρκετές αιχμηρές αναφορές στη δράση για το κλίμα, υποδηλώνει ότι οι Πράσινοι ήταν αυτοί που την «ξελάσπωσαν».
«Εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις για την Πράσινη Συμφωνία, για να κάνουμε την ΕΕ πιο δίκαιη κοινωνικά και για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία», δήλωσαν οι Πράσινοι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι, προς το παρόν, ουδείς σκέφτεται πως η συγκεκριμένη «πράσινη» υπόσχεση, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξαναβγάλει τους αγρότες στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη και, φυσικά, στην «καρδιά» των Βρυξελλών – αλλά μάλλον είναι πρώιμο για να απασχολήσει αυτό το θέμα από τώρα την Ούρσουλα…
Αντίθετα από τους «ευχαριστημένους» Πράσινους, η ομάδα ECR δήλωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των εθνικών αντιπροσωπειών» θα κινηθεί εναντίον της, ενώ εκπρόσωπος του κόμματος Μελόνι επιβεβαίωσε ότι η ομάδα της Ιταλίας πρωθυπουργού ψήφισε κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όλοι πήραν από κάτι – Οι υποσχέσεις της Ούρσουλα Δεν ήταν μόνο οι Πράσινοι, όμως, όλες οι κεντρώες ομάδες πήραν κάτι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η ομιλία της περιείχε ιδέες σαφώς προσαρμοσμένες στους Σοσιαλιστές, όπως ένας νέος Επίτροπος για τη στέγαση και ένας οδικός χάρτης για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και στους Φιλελεύθερους, οι οποίοι απαιτούν από τα κράτη μέλη να σέβονται το κράτος δικαίου με αντάλλαγμα να λαμβάνουν κονδύλια της ΕΕ.
Το ΕΛΚ, που είναι και το κόμμα στο οποίο ανήκει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είδε ένα μεγάλο αριθμό από τα «αγαπημένα» του σχέδια να περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου της Κομισιόν, όπως ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, ο τριπλασιασμός του προσωπικού της Frontex και ο «έλεγχος των ΜΜΕ και της ανταγωνιστικότητας» για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε επίσης μια νέα ατζέντα για την ανάπτυξη «ολοκληρωμένων εταιρικών σχέσεων» με τις μεσογειακές χώρες, κωδικός για συμφωνίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της δεν υποστηρίζουν ρητά την ιδέα της μεταφοράς των διαδικασιών ασύλου σε εξωτερικούς φορείς, την οποία το ΕΛΚ παρουσίασε στο μανιφέστο της προεκλογικής του εκστρατείας και στην οποία εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά οι προοδευτικοί. Το έγγραφο, ωστόσο, αναφέρει ότι η εκτελεστική εξουσία θα «προβληματιστεί περαιτέρω σχετικά με νέους τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σεβόμενη παράλληλα το διεθνές δίκαιο και διασφαλίζοντας βιώσιμες και δίκαιες λύσεις για τους ίδιους τους μετανάστες».
Μη εκλογή της θα προκαλούσε «θεσμική κρίση» Συνολικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε να πετύχει μια ισορροπία μεταξύ νομοθετικής φιλοδοξίας και πολιτικού ρεαλισμού, δίνοντας στα κεντρώα κόμματα κάτι για να υπερασπιστούν χωρίς να τα αποξενώσει. Επίσης, καυτηρίασε την αμφιλεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» του Βίκτορ Όρμπαν στην Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε, υπό το έντονο χειροκρότημα της αίθουσας, ως «απλή αποστολή κατευνασμού».
Η απόρριψη της προτιμώμενης από τους ηγέτες της ΕΕ επιλογής υποψηφίου θα ήταν πρωτοφανής, με διπλωμάτες να κάνουν λόγο για «θεσμική κρίση» χωρίς εύκολη διέξοδο, λόγω της έλλειψης αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων.
«Μπορεί σίγουρα να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη όταν γεφυρώνουμε τις διαφορές μας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε στους ευρωβουλευτές. «Αν μου δώσετε την εμπιστοσύνη σας, θα είναι τιμή μου να μετατρέψω όλες αυτές τις δράσεις σε πραγματικότητα μαζί σας».
Το επόμενο βήμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι να περάσει από συνέντευξη από τους υποψηφίους Επιτρόπους, που θα υποβληθούν από κάθε κράτος μέλος, και να αποφασίσει τη δομή του νέου εκτελεστικού της οργάνου. Η διαδικασία αυτή θα είναι λεπτή, καθώς πολλές πρωτεύουσες απαιτούν χαρτοφυλάκια υψηλού προφίλ για τις επιλογές τους.
Μόλις σχηματιστεί το Σώμα, θα αντιμετωπίσει μία ψηφοφορία επιβεβαίωσης στο Κοινοβούλιο αργότερα εντός του έτους. Εάν εγκριθεί, οι 27 Επίτροποι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους και θα ξεκινήσουν το έργο τους.
Πηγή:in.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας