Διεθνή

Σήμερα η ψηφοφορία για φον ντερ Λάιεν

Σήμερα η ψηφοφορία για φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: European Union

Οι κρίσιμοι αριθμοί και συσχετισμοί για την επανεκλογή της.

Η ώρα της αλήθειας για το πολιτικό μέλλον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και για την επόμενη ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη φτάσει, καθώς σήμερα, 18 Ιουλίου και στη μία μετά το μεσημέρι (ώρα Στρασβούργου – 14:00 ώρα Ελλάδος) οι 720 Ευρωβουλευτές που απαρτίζουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια δεύτερη θητεία της Γερμανίδας πολιτικού στο τιμόνι του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη και η τελική μάχη της φον ντερ Λάιεν

Στις 9 Ιουνίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε το χρίσμα για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Κομισιόν, έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στους ηγέτες που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με προεξέχοντες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Όλαφ Σολτς και τον Πέδρο Σάντσεθ από τους Σοσιαλιστές και τους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε από τους Φιλελεύθερους. Ωστόσο η τελικά μάχη θα δοθεί σήμερα στο Στρασβούργο.

Για να καταφέρει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται 361 ψήφους σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών. Στα χαρτιά, το αποτέλεσμα μοιάζει εξασφαλισμένο, καθώς οι τρεις πολικές ομάδες που την στηρίζουν, ήτοι ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, αριθμούν από κοινού 401 ευρωβουλευτές, ενώ και ευρωβουλευτές από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων, που καταποντίστηκε στις ευρωπαϊκές εκλογές, ενδέχεται να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα εάν θα χρειαστούν όντως 361 ψήφοι. Οι 361 ψήφοι θα χρειαστούν εάν όντως υφίστανται 720 ευρωβουλευτές. Όμως, ένας μικρός αριθμός εξ αυτών ενδέχεται να μην έχει αναλάβει τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ, ένας ευρωβουλευτής μπορεί να μην αναλάβει τα καθήκοντά τους για τρεις λόγους. Πρώτον εάν αποβιώσει πριν την ψηφοφορία. Δεύτερον αν αναλάβει μια κυβερνητική θέση στο κράτος – μέλος από το οποίο κατάγεται ή , τρίτον, εάν υπάρχει περίπτωση δικαστικής έρευνας για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Περιπτώσεις, που σύμφωνα με πηγές, ισχύουν, ωστόσο ο ακριβής αριθμός αυτών που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου θα ανακοινωθεί ελάχιστα λεπτά πριν την ψηφοφορία για την επανεκλογή ή μη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με λίγα λόγια, όσοι λιγότεροι ευρωβουλευτές ψηφίσουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να εκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για για δεύτερη θητεία στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments