Διεθνή

Το έντονο παρασκήνιο της επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν

Το έντονο παρασκήνιο της επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: CTV News

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής κατάφερε να ξεπεράσει τον χθεσινό σκόπελο με το θέμα των εμβολίων ενώ κέρδισε και τη στήριξη των Πρασίνων,

Με 401 ψήφους, σε σύνολο 707 ευρωβουλευτεών επανεξελέγη στην προεδρία της Κομισιόν για δεύτερη διαδοχική θητεία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται ότι η επανεκλογή της οριστικοποιήθηκε μετά και την εξασφάλιση των θετικών ψήφων της ευρωομάδας των Πρασίνων, ενώ ήταν γνωστό ότι την στήριζαν το ΕΛΚ, οι Ευρωσοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η μυστική ψηφοφορία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προτού ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε διευκρινίσεις στους ευρωβουλευτές για την διαδικασία.

Η Γερμανίδα πολιτικός κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο των 361 ψήφων που απαιτούνταν για την επανεκλογή της. Παράλληλα υπήρχαν 284 ψήφοι κατά της επανεκλογής της ενώ καταγράφηκαν 15 αποχές και επτά άκυρες ψήφοι.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν είχε την υποστήριξη των τριών κυρίαρχων, φιλοευρωπαϊκών ομάδων – του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το οποίο και προέρχεται, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων της Renew του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τις εβδομάδες και τους μήνες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, υπήρχε ο φόβος μεγάλων διαρροών του συνασπισμού που την στήριζε με τους αναλυτές να προβλέπουν διαρροές της τάξης του 10 ή 12%.

Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα η κυρία Φον ντερ Λάιεν είχε επαφές με ευρωβουλευτές άλλων ευρωομάδων σε μία προσπάθεια να αποσπάσει τις θετικές τους ψήφους. Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα αυτή η κίνηση λειτούργησε υπέρ της καθώς εξασφάλισε μία ευρεία πλειοψηφία. Είχε προηγηθεί η άρνηση της Τζόρτζια Μελόνι και του ECR το οποίο εκπροσωπεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός, ως προς τη στήριξή της, μιας και η τελευταία ήταν δυσαρεστημένη επειδή το κόμμα της δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις που έγιναν για το μοίρασμα των κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη βλέπουμε ότι ξεπέρασε τη χθεσινή τρικυμία – το γνωστό ζήτημα των εμβολίων και τη σε βάρος της απόφαση από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη -. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο δεν έβλαψε αλλά λειτούργησε συσπειρωτικά για την Γερμανίδα πολιτικό μειώνοντας ή εκμηδενίζοντας τις διαρροές από τον συνασπισμό που την στήριξε. Τώρα που η Φον ντερ Λάιεν έχει την υποστήριξη τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αρχίσει να συγκροτεί τη νέα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις της φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, σε ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της, η ίδια δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης».

«Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο», σημειώνεται στο δημοσιευμένο έγγραφο.

Ταυτόχρονα, η κ. Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να βελτιώσει τη φύλαξη των συνόρων, να ενισχύσει τη Frontex και τη Europol και να προτείνει μια νέα στρατηγική για την επιστροφή των μεταναστών, εάν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια δήλωσε ότι θα προτείνει τριπλασιασμό του αριθμού των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων σε 30.000.

«Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και των πολιτών μας με υβριδικές επιθέσεις», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Οι εχθρικοί παράγοντες που σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και θα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις», συνέχισε. Ακόμη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι θα διορίσει ειδικούς επιτρόπους για τη διεύρυνση της ΕΕ και για τις σχέσεις με τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση της Φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία τριών νέων θέσεων επιτρόπων για την άμυνα, που θα συνεργαστεί με την Κάγια Κάλας, διάδοχο του Χοσέπ Μπορέλ στο τιμόνι της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τη στέγαση, που είχαν ζητήσει οι Σοσιαλιστές, και τη Μεσογειακή Περιφέρεια για την ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες και απώτερο στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Υποσχέθηκε, επίσης, ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της ευρωομάδας της των ακροδεξιών Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECF).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments