Οδηγός

Συντάξεις: Τι ισχύει για αναδρομικά και χηρείας [vid]

Συντάξεις: Τι ισχύει για αναδρομικά και χηρείας [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Αύξηση 2,5% με 3% αναμένεται στις συντάξεις από το 2025. Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από τον Δεκέμβριο του 2024, όταν δηλαδή θα λάβουν τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2025.

Ουσιαστικά δηλαδή οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς τους

Αύξηση 2,5% με 3% αναμένεται στις συντάξεις από το 2025. Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από τον Δεκέμβριο του 2024, όταν δηλαδή θα λάβουν τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2025.

Ουσιαστικά δηλαδή οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. «Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που περιμένουμε αύξηση στις συντάξεις», λέει, μιλώντας στο MEGA, η εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη. «Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, με την αύξηση μειώνουν απλά αυτήν τη διαφορά, δε λαμβάνουν στην τσέπη τους παραπάνω χρήματα».

Για τα αναδρομικά

Στο μεταξύ, από μήνα σε μήνα αναμένεται η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

«Περιμένουμε ότι μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα. Αφορά χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν κάνει προσφυγή μέχρι τον Ιούλιο του 2020».

Συντάξεις χηρείας

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας:

  • Δεν έχει γίνει η περικοπή μετά την 3ετία για όσους εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται, άρα λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά.

Και εδώ αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Οι συντάξεις χηρείας είναι μεγάλο ζήτημα γιατί πάρα πολλοί συνταξιούχοι χηρείας παίρνουν μεγαλύτερα ποσά, διότι μετά την 3τια από τον θάνατο του/ της συζύγου ενώ δούλευαν ή συνταξιοδοτούνταν από δικό τους δικαίωμα, δεν περικόπηκε η σύνταξή τους στο μισό ενώ θα έπρεπε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Τριανταφύλλη.

«Τα δικαστήρια λένε ότι δεν μπορείς να έρχεσαι και να διαταράσσεις την οικονομική ισορροπία του συνταξιούχου ο οποίος καλόπιστα έχει δηλώσει ότι εργάζεται ή ότι παίρνει σύνταξη, έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, και από την άλλη το κράτος δεν έχει εφαρμόσει τον νόμο και γι’ αυτό δεν του έχει ζητήσει τα χρήματα πίσω», συμπληρώνει.

«Δημοσιονομικά αυτό το οποίο πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι και είναι σίγουρο ότι θα δοθεί, περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα δοθεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Το πώς θα είναι αυτό κατανεμημένο, το ύψος του και όλες οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments