Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Πρόστιμα έως 500 ευρώ και πρόσθετοι φόροι για όσους χάσουν το ραντεβού με την εφορία

Φορολογικές δηλώσεις: Πρόστιμα έως 500 ευρώ και πρόσθετοι φόροι για όσους χάσουν το ραντεβού με την εφορία

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Τι ισχύει για τους φορολογούμενους που δεν θα προλάβουν να υποβάλουν δήλωση έως και τις 26 Ιουλίου

Με το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία λήγει την Παρασκευή 26 Ιουλίου, περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει εντός 8 ημερών να υποβάλουν τη δήλωσή τους, γιατί εάν χάσουν την προθεσμία θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 500 ευρώ και προσαυξήσεις φόρου.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, είτε αρχικές είτε τροποποιητικές, και εφόσον ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα από 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία. Πέραν των προστίμων, όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική, επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Από την επιβολή προστίμου εξαιρούνται όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση με την οποία δεν αλλάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης. Για παράδειγμα, διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου.

Επίσης, χωρίς πρόστιμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, οι δηλώσεις από κληρονόμους για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι που απεβίωσαν, καθώς οι φορολογικές δηλώσεις από όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.

Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ισχύουν τα εξής:

Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments