Αναβαθμισμένη η γυναικεία παρουσία στην Ε.Ε.
Πηγή Φωτογραφίας: ERR News
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα είναι η μόνη γυναίκα στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας το κυβερνητικό σώμα έχει γίνει πιο θηλυκό. Επισκόπηση των προσωπικοτήτων, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, ήδη ή σύντομα σε βασικές θέσεις (οι διάσημες κορυφαίες θέσεις ) στην Ευρώπη των Είκοσι Επτά.
Ursula von der Leyen Η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η 65χρονη Γερμανίδα κέρδισε, στις 27 Ιουνίου , την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών για πέντε επιπλέον χρόνια επικεφαλής της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας. Υποψηφιότητα που υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , το οποίο θα αποφανθεί επί του θέματος την Πέμπτη.
Έμπειρη στην ακριβή επικοινωνία, η πρώην υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ μπόρεσε να επιβληθεί κατά τη διάρκεια μιας πρώτης θητείας που ταρακουνήθηκε από αναταραχές , από τον Covid έως τον πόλεμο στην Ουκρανία, και να ενσαρκώσει την πολιτική της ΕΕ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ένταση.
Η «VDL» σφυρηλάτησε επίσης την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη κατά τη διάρκεια του « καναπέ », διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά που θεωρήθηκε σεξιστική από τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τοποθετώντας την στο βάθος σε έναν καναπέ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία.
Κάγια Κάλλας Όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έτσι και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η οποία παραιτήθηκε τη Δευτέρα (15 Ιουλίου), θα πρέπει να περιμένει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναλάβει επίσημα τα ηνία της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Μια ψηφοφορία που πρέπει να γίνει το φθινόπωρο.
Στα 47 του, αυτός ο επαγγελματίας δικηγόρος διορίστηκε από τα κράτη μέλη για να διαδεχθεί τον Ισπανό Josep Borrell, έχοντας ο ίδιος τη σκυτάλη από δύο γυναίκες, την Ιταλίδα Federica Mogherini και τη Βρετανίδα Catherine Ashton.
Με το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία» στο Ταλίν, η κόρη του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Siim Kallas είναι ένθερμος αντίπαλος του Κρεμλίνου . Υπό την ηγεσία του, η εσθονική κυβέρνηση αφαίρεσε τα πολεμικά μνημεία της Σοβιετικής περιόδου από δημόσιους χώρους. Μια σταθερότητα που τον έκανε να τοποθετηθεί από τη Μόσχα τον Φεβρουάριο στη λίστα καταζητούμενων.
Ρομπέρτα Μέτσολα Επίσης πολύ δραστήρια στην υποστήριξη της Ουκρανίας, η Μαλτέζικη συντηρητική Ρομπέρτα Μέτσολα, 45 ετών, κέρδισε σε μεγάλο βαθμό μια δεύτερη θητεία δυόμισι ετών ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη (16 Ιουλίου).
Φέρθηκε σε αυτή τη θέση στις αρχές του 2022 , ήταν τότε το νεότερο άτομο που ανέλαβε το τιμόνι της συνέλευσης. Είναι η τρίτη γυναίκα που αποκτά πρόσβαση, μετά τη Γαλλίδα Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).
Στο πλαίσιο της πρώτης θητείας του, συγκλονισμένο από το σκάνδαλο του Qatargate γύρω από τις υποψίες διαφθοράς μεταξύ εκλεγμένων αξιωματούχων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περιβαλλοντική νομοθεσία της Πράσινης Συμφωνίας , τους πρωτοφανείς κανονισμούς που επιβλήθηκαν σε ψηφιακούς γίγαντες και το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ.
Πιστή στη θέση του εθνικιστικού κόμματος της Μάλτας κατά των αμβλώσεων, η κ. Μέτσολα δεσμεύτηκε ωστόσο κατά την ένταξή της στην προεδρία να υπερασπιστεί τις επίσημες θέσεις του ιδρύματος και να «προχωρήσει περαιτέρω για να εγγυηθεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών » και να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών. Προτεραιότητες που επανέλαβε ξανά την Τρίτη.
António Costa Επτά μήνες μετά την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού εν μέσω σκανδάλου, ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα επανέρχεται στις Βρυξέλλες , όπου εξελέγη στα τέλη Ιουνίου πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που καθορίζει τους πολιτικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της ΕΕ. .
Αυτός ο ρεαλιστής και επιδέξιος τακτικός έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να οδηγήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις. Όπως το 2020, όταν βοήθησε να πειστεί ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν να μην μπλοκάρει το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid, κρίσιμο για την Πορτογαλία.
Η αίσθηση του συμβιβασμού θα είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για αυτόν τον 63χρονο νομικό, ινδικής καταγωγής, επικεφαλής του κύκλου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Είκοσι Επτά. Θα διαδεχθεί τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ την 1η Δεκεμβρίου.
Κριστίν Λαγκάρντ Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Κριστίν Λαγκάρντ, 68 ετών, έφτασε στη Φρανκφούρτη το 2019, έχοντας ήδη την πρώτη γυναίκα Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας και την πρώτη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ).
Επαινούμενη για την ψυχραιμία της στις οικονομικές καταιγίδες, ξεχωρίζει για την ευνοϊκή της θέση σχετικά με την ένταξη της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στη νομισματική πολιτική. Μια ιδέα που δεν είναι ακόμη ομόφωνη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, με την οποία θα συνεργαστεί μέχρι το 2027, εάν ολοκληρώσει την οκταετή θητεία της στην ΕΚΤ.
Μεσοπρόθεσμα, η δράση της κυρίας Λαγκάρντ, σε πληθωριστικό πλαίσιο, κρίθηκε μέτρια από την πλειοψηφία του προσωπικού του ιδρύματος, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα του σωματείου Ipso που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας