Policy Briefs

Πόσο πιθανή είναι μία κρίση χρέους στη Γαλλία;

Πόσο πιθανή είναι μία κρίση χρέους στη Γαλλία;

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde

«Το 2024 δεν είναι 2012» διαβεβαιώνει η επικεφαλής Επενδύσεων της UBS Γαλλίας, Κλαούντια Πανσέρι, που προβλέπει ωστόσο νέα υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Γαλλία έχει πλέον υπηρεσιακή κυβέρνηση, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και για τις Βρυξέλλες που έχουν θέσει τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς το Παρίσι πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το 2025.

Οι αγορές κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής, ωστόσο πολλοί δεν αποκλείουν νέες πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, πιέσεις που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο και σε άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Η Claudia Panseri, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Γαλλίας, εξηγεί στο euronews τη σημερινή κατάσταση στη Γαλλία, πώς αυτή ενδέχεται να επηρεάσει την Ευρώπη και γιατί το 2024 δεν είναι 2012.

Η Γαλλία έχει τώρα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτό είναι κάτι που ευχαριστεί τις αγορές;

«Δεν βλέπω τις αγορές να ανησυχούνπραγματικά για το τι θα συμβεί στη Γαλλία.

Υπήρξε μία αστάθεια στις αγορές ομολόγων μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και μία μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών. Αλλά μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών η γαλλική αγορά έχει εξομαλυνθεί λίγο.

Ακόμα βρίσκεται κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα και πίσω από τις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλά η απόσταση δεν είναι μεγάλη και το spread επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα. Δεν βρίσκεται πίσω στο μέσο όρο των 50 μονάδεων βάσης σε σχέση με το γερμανικό, αλλά η αγορά ανησυχεί λιγότερο σήμερα από ό,τι πριν από τρεις εβδομάδες.

Οπότε νομίζω ότι η μεταβλητότητα έχει μειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.»

Παρόλα αυτά, η Γαλλία αργά ή γρήγορα, θα έχει μια νέα κυβέρνηση. Αν αυτή θα προέρχεται από την αριστερά, πολλοί φοβούνται ότι αυτό μπορεί να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά. Είναι αυτός ένας δικαιολογημένος φόβος; Και αν ναι, τι θα συνεπαγόταν για την υπόλοιπη Ευρώπη;

«Νομίζω ότι για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση πιθανόν να σχηματιστεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Σεπτέμβριο. Στην Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχουν αρκετές έδρες για να σχηματιστεί ακραία κυβέρνηση από την άποψη των δημοσιονομικών δαπανών.

Έχουν προταθεί διαφορετικά ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Όταν εξετάζουμε τις διαφορετικές πιθανότητες που έχουμε για την κυβέρνηση, νομίζω ότι ακόμα και αν σήμερα έχουμε μια αριστερή πτέρυγα να ανεβαίνει στην εξουσία, δεν θα έχουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα που παρουσιάσαν πριν από τις ευρωεκλογές και μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Η πρόταση της αριστερής πλευράς είναι να υπάρξουν δαπάνες ύψους περίπου 50 δισεκατομμύριων ευρώ μέχρι το 2027, αλλά σαφώς οι έδρες που διαθέτουν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση δεν είναι αρκετές για να το πετύχουν. Θα χρειαζόταν περισσότερες από 289 έδρες.

Σήμερα, όταν εξετάζουμε ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ αριστερής και δεξιάς πτέρυγας μπορεί οι έδρες τους να είναι αρκετές. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορεί η αριστερή πτέρυγα να ευθυγραμμιστεί με τη δεξιά. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις δημόσιες δαπάνες.

Ξέρετε, άλλωστε, ότι αυτή την περίοδο η Γαλλία βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο. Άρα, οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι αρκετά σημαντική. Το πιο σημαντικό που έχουμε μπροστά μας είναι η Εθνοσυνέλευση να ορίσει έναν πρόεδρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα δούμε τι είδους συνασπισμός θα προκύψει.

Και μετά θα έχουμε τον νόμο για τον προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί μέχρι τον Οκτώβριο και αυτό είναι, νομίζω, το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να παρακολουθούμε, τι είδους προϋπολογισμός θα εγκριθεί μέχρι τον Οκτώβριο και θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να απαντήσουμε στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments