Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ευρωπαϊκή οδηγία περί αποκλεισμένων διευθυντών

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ευρωπαϊκή οδηγία περί αποκλεισμένων διευθυντών

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης "Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις", Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Υπέρ» επί της Αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΝΙΚΗ, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις» και η υπουργική τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στα υπερκέρδη επιχειρήσεων.

«Υπέρ» επί της Αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΝΙΚΗ, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες.

Η υπουργική τροπολογία με τις διατάξεις που αφορούν την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις του άρθρου 14 του Κανονισμού της ΕΕ 2022/1854 με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογίας έτους 2023, την παράταση αποσπάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την αναγραφή δυνατότητας πληρωμής μέσω κάρτας σε συγκεκριμένους Αριθμούς Δραστηριότητας και τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στη “SKY EXPRESS AE” ψηφίσθηκε από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Την καταψήφισαν Ελληνική Λύση και Νίκη, ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου ολοκληρώνοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια ευχαρίστησε τους βουλευτές όλων των πτερύγων για τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, υπογραμμίζοντας ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ενσωμάτωσε στο σχέδιο νόμου αρκετές από τις προτάσεις που έγιναν κατά την κοινοβουλευτική επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Η κυριά ‘Αννα Μάνη- Παπαδημητρίου, σχετικά με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές τόνισε πως «για πρώτη φορά εισάγονται στην ελληνική έννομη τάξη κανόνες δικαίου σχετικά με πρόσωπα που κατά τεκμήριο είναι ακατάλληλα να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες και υποκαταστήματα. Για πρώτη φορά, το Ελληνικό Κράτος θεσπίζει κανόνες που προστατεύουν την δημόσια οικονομική ζωή από τις αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί η εμπλοκή στην διαχείριση εταιρικών υποθέσεων ακατάλληλων προσώπων με παραβατική συμπεριφορά».

Για το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν το νέο σχήμα διοίκησης και διαχείρισης της Πανελλήνιας Έκθεση Λαμία η υφυπουργός είπε ότι «δίνεται ουσιαστική λύση σε ένα πρόβλημα. Η ηγεσία του ΥΠΑΝ άκουσε τα προβλήματα όπως τα έθεσαν οι σχετιζόμενοι φορείς. Είδε κατάματα το πρόβλημα και έδωσε λύσεις και με την νομοθετική βελτίωση που έγινε έτσι ώστε να έχουμε δίκαιη λύση και εξέλιξη για τους πιστωτές αλλά και το νέο φορέα. Και πάνω από όλα να δοθεί ανάπτυξη στον τόπο και να μπορέσει να λειτουργήσει το σπουδαίο αυτό έργο προς όφελος της Λαμίας, της Φθιώτιδας, της χώρας»

Η υφυπουργός σχετικά με την τροπολογία και την διάταξη για την φορολόγηση των υπερκερδών είπε ότι «η Κυβέρνηση και το Υπουργείο εργάζεται καθημερινά με στόχο την στήριξη των συμπολιτών μας και την ενίσχυση του εισοδήματός τους, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά». Υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε επάνω από 10 δισ. ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος»

Το νομοσχέδιο και η διάταξη της τροπολογίας για την φορολόγηση των υπερκερδών είπε η κυρία Μάνη- Παπαδημητρίου «αδιαμφισβήτητα έχουν ως κατεύθυνση την στήριξη της κοινωνίας».

Η υφυπουργός, παρενθεντικά, σχολίασε την σεξιστική επίθεση που δέχθηκε η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη λέγοντας ότι αυτή «είναι μια καταδικαστέα συμπεριφορά που δεν αρμόζει στον πολιτικό μας πολιτισμό. Όλοι θα πρέπει να διατηρήσουμε το ήθος και την αξιοπρέπεια στον δημόσιο διάλογο, όπως αξίζει η Δημοκρατία μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments