Πολιτική

Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει της επετείου του “Αττίλα”

Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει της επετείου του “Αττίλα”

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πώς ερμηνεύεται η προσωπική επίθεση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει των εκδηλώσεων που θα γίνουν το Σάββατο στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Δυναμιτίζει το κλίμα η Αγκυρα ενόψει των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή, που θα πραγματοποιηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα, παρουσία των δύο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με έναν πρωτοφανή τρόπο χθες το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έβαλε προσωπικά στο στόχαστρο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 15 Ιουλίου, για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου Β΄ το 1974.

Ο κ. Δένδιας έκανε δηλώσεις που είθισται να γίνονται από Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με το Κυπριακό. Η επίθεση από την Άγκυρα, που υποστηρίζει πως προκαλεί προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπονοεί μια προκατάληψη εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Είναι ασυνήθιστο, αν όχι απρεπές, για εκπροσώπους ξένης χώρας να προσπαθούν να διακρίνουν μέσα στην κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τον κ. Δένδια ως αποκλίνοντα από την υπόλοιπη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε προφανώς ειρωνικό τόνο.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο κ. Δένδιας κάνει καριέρα δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Επίσης, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του ως χαμηλού επιπέδου, ψευδείς και συκοφαντικές, καλώντας τον να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο τουρκικός στρατός έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό από απόπειρα γενοκτονίας και θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η Αγκυρα προετοιμάζει μια τεράστια φιέστα για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu» και πολλά πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου, όπως φρεγάτες, κορβέτες και αποβατικά θα αποπλεύσουν προς την Κύπρο και θα φτάσουν εκεί πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχουν στις «εορταστικές τελετές που θα πραγματοποιηθούν στη βόρεια Κύπρο από τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου».

Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας Yeni Safak, ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιήσει επίσημη τελετή στα ύδατα της Κύπρου, ενώ τουρκικά αεροσκάφη επίδειξης θα πετούν πάνω από το νησί. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα είναι συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές και εκπρόσωπους κομμάτων. Αντίθετα, ο πρόεδρος του CHP αντέδρασε έντονα στον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που του φίλησε το χέρι, δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται τέτοιες ενέργειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments