Πολιτική

Μητσοτάκης: Στην Αγγλία για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Μητσοτάκης: Στην Αγγλία για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΚΑΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΟΥΑΛΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συναντήσεις με Κάρολο, Μακρόν και Στάρμερ.

Στο παλάτι Μπλενχάιμ της Αγγλίας, το μέρος όπου γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με οικοδεσπότη τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, αλλά και με τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο να παραθέτει γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Πρόκειται για ένα νέο διεθνές φόρουμ, που αποτελεί έμπνευση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ιούνιο του 2022. Φέρνει σήμερα στο ίδιο τραπέζι τους Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που ο λεγόμενος «ελέφαντας στο δωμάτιο» θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και τι θα σημάνει για την Ευρώπη ενδεχόμενη επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες, θα εξετάσουν θέματα όπως η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα και η μετανάστευση σε αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια.

Ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι η στήριξη προς την Ουκρανία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης προς τη χώρα αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι για την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Το κύριο θέμα της ημέρας είναι εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στη θέση της ως πρόεδρος της Κομισιόν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει τα σχέδιά της στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία. Η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους για να εκλεγεί, με αναλυτές να προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κοντά.

Το κλίμα για την φον ντερ Λάιεν έχει βαρύνει η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απεφάνθη ότι η Κομισιόν δεν προσέφερε στο κοινό αρκούντως ευρεία πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19.

Ειδικότερα, το 2020 και το 2021, συνήφθησαν μεταξύ της Επιτροπής και φαρμακευτικών επιχειρήσεων συμβάσεις αγοράς εμβολίων για την πανδημία του κορονοϊού και αποδεσμεύθηκαν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια οριστική παραγγελία η οποία αφορούσε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου. Το 2021, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδιώτες ζήτησαν την πρόσβαση στις συμβάσεις αυτές και σε ορισμένα συναφή έγγραφα, προκειμένου να κατανοήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους και να βεβαιωθούν ότι διασφαλίζεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όπως τόνισαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments