Πολιτική

ΝΔ: Παρούσα δηλώνει η δεξιά πτέρυγα

ΝΔ: Παρούσα δηλώνει η δεξιά πτέρυγα

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει ολοένα και περισσότερους συμβιβασμούς τη συντηρητική τάση του κόμματος.

Η «επεισοδιακή» μετεκλογική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ του Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας 30 και πλέον γαλάζιοι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική σε κυβερνητικές επιλογές και συμπεριφορές στελεχών, όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» της αναταραχής στο εσωτερικό της ΝΔ μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις καταδεικνύουν πως εκείνη η «ανταρσία» σηματοδοτεί την απαρχή της εσωκομματικής κρίσης στη ΝΔ.

Η αντίθεση των γαλάζιων βουλευτών στην πρόταση για τον διορισμό της καθηγήτριας της Νομικής, Κατερίνας Φουντεδάκη, στην ηγεσία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης και στην απόσυρση της υποψηφιότητάς της.

Η κ. Φουντεδάκη είναι συγγραφέας του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και συμμετείχε στα «φροντιστήρια» στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, προσπαθώντας να μετριαστούν οι διαφωνίες των βουλευτών. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ φαίνεται να αποτελούν ένα είδος ρεβάνς από τους διαφωνούντες.

Στην Επιτροπή Θεσμών μετέχουν εφτά βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για τον συγκεκριμένο νόμο, δύο εκ των οποίων καταψηφίζοντας (Ευρ. Στυλιανίδης και Ξ. Μπαραλιάκος) και πέντε απέχοντας (Γ. Αδριανός, Γ. Λαμπρόπουλος, Γ. Οικονόμου, Στέλιος Πέτσας, Θ. Πλεύρης).

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει δύο σημαντικές πτυχές της νέας εσωκομματικής πραγματικότητας στο κυβερνών κόμμα μετά την πτώση της ΝΔ από το 41% στο 28%:

Πρώτον, η περίοδος που η λήψη αποφάσεων από το «επιτελικό» κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου ήταν αποδεκτή από την ΚΟ έχει παρέλθει. Και η προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να θεωρούμαστε “δεδομένοι” σε όλα αρχίζει να επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει ολοένα και περισσότερους συμβιβασμούς με την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, η οποία είναι σαφές ότι έχει βρει ως σημείο αναφοράς το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα αποτυπωθεί και σε εν πολλοίς κομματικές επιλογές στον αναμενόμενο «ανασχηματισμό» γενικών γραμματέων για την διενέργεια του οποίου δεσμεύθηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ σε μία προσπάθεια να μετριάσει την δυσαρέσκεια πολλών γαλάζιων βουλευτών για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ έχουν γίνει εμφανείς και όσον αφορά την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα στους βουλευτές ότι αυτή τη φορά η απόφαση δεν θα ληφθεί μονομερώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί τη συνέχιση της προεδρολογίας πριν τον Φεβρουάριο 2025, στην πραγματικότητα αποδέχθηκε ότι η απόφαση δεν θα είναι αποκλειστικά δική του.

“Φυσικά δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, αλλά σέβομαι πλήρως τη συνταγματική αρχή που περιγράφει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο που πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή”, τόνισε σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments