Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται σήμερα στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα τελικά θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση σε αυτό το δύσκολο ακανθώδες πρόβλημα».
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί βρισκόμαστε στην μαγευτική τοποθεσία και είναι η πρώτη διεθνής Σύνοδος που οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. »Θα ήθελα να του ευχηθώ ό, τι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα και ελπίζω ότι θα εργαστεί ως προς μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ατζέντα που έχει θέσει σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ, τα θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τα ζητήματα μετανάστευσης αποτελούν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν και σήμερα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, διότι είναι θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ένα τελευταίο σημείο. Σε δύο μέρες από σήμερα, την 20η Ιουλίου, θα έχουμε την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός σημαντικού κομματιού της νήσου. Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα τελικά θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση σε αυτό το δύσκολο ακανθώδες πρόβλημα».
Ερωτηθείς για το τι θα συζητήσουν σχετικά με τη μετανάστευση απάντησε «ξέρω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και νομίζω ότι αυτή είναι μια ορθή προτεραιότητα.
»Έχουμε ταυτόχρονα νομοθετήσει, όπως ξέρετε, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο σε επίπεδο αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, με τις χώρες διέλευσης, έτσι ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να επικεντρωθούμε στις νόμιμες οδούς.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει εργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη που εν τέλει έχουν και την ευθύνη γι’ αυτές τις αποφάσεις. Ευχαριστώ θερμά»
Το σχόλιο σας