Πολιτική

Το κυβερνητικό “δόγμα ασφάλειας και νομιμότητας”

Το κυβερνητικό “δόγμα ασφάλειας και νομιμότητας”

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το δόγμα «νομιμότητα παντού» ακούγεται ήδη από κυβερνητικά χείλη και διαπερνά όλους τους τομείς.

Στην εσωτερική ατζέντα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει στο μέγιστο βαθμό, την αλλαγή «πορείας» που έχουν σηματοδοτήσει οι κάλπες των ευρωεκλογών. Η καθημερινότητα και τα προβλήματα, που τη συνοδεύουν, δείχνει να αποτελούν την «πυξίδα» της κυβερνητικής πολιτικής, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδοκά απτά αποτελέσματα και θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης και την αποδοχή των πολιτών.

Το σύνθημα “νομιμότητα παντού” ακούγεται πλέον συχνά από τα κυβερνητικά στελέχη και επηρεάζει όλους τους τομείς, από τα πανεπιστήμια και την οικονομία, έως το κοινωνικό πεδίο, το έγκλημα και τη διαφθορά. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει την αυστηρότητα του νομικού πλαισίου και τη μηδενική ανοχή προς την παραβατική συμπεριφορά, εκμεταλλευόμενη τις καταγγελίες είτε επώνυμες είτε ανώνυμες.

Η επικαιρότητα επίσης φέρνει στο προσκήνιο συνεχή περιστατικά που απαιτούν άμεση παρέμβαση.

Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται και οι αρχές προβαίνουν σε πολλές συλλήψεις καθημερινά, προσπαθώντας να δείξουν μηδενική ανοχή, ενώ ο αριθμός των γυναικοκτονιών αυξάνεται. Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει και εξιχνιάζει περιπτώσεις διαφθοράς, όπως αυτές στη ΔΟΥ Χαλκίδας, τις φυλακές των Ιωαννίνων, των δημοτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του υπουργείου πολιτισμού στην Αθήνα. Επίσης, λαμβάνονται νέα μέτρα στα γήπεδα, όπως η καταγραφή των οργανωμένων οπαδών και η επέκταση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, ως παραδείγματα του δόγματος “νομιμότητα παντού” που υιοθετείται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αστυνομία λειτουργεί πλέον με σχέδιο, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την πολιτική βούληση να μην ανεχτεί καμία εξαίρεση σε αυτή τη λογική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τη μάχη κατά της παραβατικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η ανομία και η ατιμωρησία πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και επηρεάζουν κυρίως τους πιο ευάλωτους. Για την κυβέρνηση, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας με τη μηδενική ανοχή αποτελεί προτεραιότητα, καθώς αποτελεί κρίσιμο θέμα στην καθημερινή ζωή και είχε επιπτώσεις στα εκλογικά αποτελέσματα της κυβέρνησης.

“Το δόγμα της νομιμότητας παντού είναι εδώ για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όσους δεν το κατανοούν,” δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανές ότι δεν απευθύνεται μόνο στους πολίτες και την κοινωνία, αλλά και στο ειδικό εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο έγινε πολύς λόγος στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, κυρίως στη βάση της απομάκρυνσης ή μη της παράταξης από τις παραδοσιακές της αξίες.

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει τη «δεξιά στροφή» που πολλοί ζητούν και εισηγούνται στο εσωτερικό του κόμματος, απαντώντας με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πηγαίνει «μόνο μπροστά», η ανάδειξη της ασφάλειας ως μείζον ζητούμενο αναδεικνύεται ως επιχείρημα ότι το ιδεολογικό πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αλλοιωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments