SPOTLIGHTS

Τα μυστικά των επιδοτήσεων στο ρεύμα και οι αντιδράσεις των παραγωγών

Τα μυστικά των επιδοτήσεων στο ρεύμα και οι αντιδράσεις των παραγωγών

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν, ποιο είναι το όριο κατανάλωσης, τι θα δοθεί στις επιχειρήσεις. Για υπερβολικό παρεμβατισμό μιλούν οι παραγωγοί ενέργειας. Εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Πακέτο μέτρων για την υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσίασε το ΥΠΕΝ χθες, αντιδρώντας στην εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, όμως την ίδια στιγμή προκάλεσε την οργή των παραγωγών που κάνουν λόγο για «υπερβολικό παρεμβατισμό» της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης με την υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσιάστηκε η απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να επιδοτήσει τα νοικοκυριά με σύνδεση σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τουλάχιστον για τον Αύγουστο.

Η οικονομική υποστήριξη θα δοθεί για κατανάλωση μέχρι τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, ασχέτως αν πρόκειται για την πρώτη ή δεύτερη κατοικία, τόνισε ο υπουργός.

Τα χρήματα της επιδότησης θα προέλθουν από έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί σε παραγωγούς ενέργειας με φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου ανά μεγαβατώρα που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το ακριβές ποσό της ειδικής εισφοράς θα προσδιορισθεί τις επόμενες ημέρες, παράλληλα με τη νομοθέτησή της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα προς τα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς όταν υπάρχουν κυριολεκτικά αυτό που λέμε ουρανοκατέβατα κέρδη, δηλαδή κέρδη που υπάρχουν επειδή έχουμε αύξηση της ζήτησης και αδυναμία ανταπόκρισης της προσφοράς», υπογράμμισε ο υπουργός. «Αυτά τα ουρανοκατέβατα κέρδη δεν μπορούν να έρθουν και να πλήξουν τους καταναλωτές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στόχος των συγκεκριμένων μέτρων είναι να διατηρηθούν οι τιμές του ρεύματος στα 15 -16 λεπτά ανά kWh. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μηνός η τιμή ανά κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (για καταναλώσεις μέχρι 500 kWh μηνιαίως) διαμορφώθηκε στα 13,5 λεπτά μετά από τις εκπτώσεις που παρείχε στους πελάτες της.

‘Ένα ακόμα μέτρο που ανακοινώθηκε από τον υπουργό αφορά την νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία ενός είδους μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας, που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά.

Όταν, δηλαδή, κάποια χαρακτηριστικά παρουσιάζονται κατά διαστήματα, διότι υπάρχει μόνιμη στρέβλωση της αγοράς για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Οι παραγωγοί

Από την πλευρά των παραγωγών, πηγές μιλούν για υπερβολικά έντονο παρεμβατισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι δομικό το πρόβλημα της αγοράς αλλά συγκυριακό. «Υπάρχει η γενική αίσθηση ότι η παρέμβαση δεν δικαιολογείται με δεδομένη την μικρή διάρκεια της κρίσης», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο BD.

«Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να το είχε χειριστεί η κυβέρνηση, όπως να κλείδωνε τις τιμές σε ένα κομμάτι της αγοράς», συμπληρώνουν πηγές, αναφέροντας, επίσης ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην ουσία καταργείται το Target Model.

Το ΕΤΜΕΑΡ

Μια ακόμα παράμετρος του πακέτου υποστήριξης που ετοίμασε η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός, αφορά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα λάβουν ενεργειακές επιδοτήσεις, λόγω των εμποδίων που θέτει το κοινοτικό δίκαιο.

Θα υπάρξει, όμως, ένα άλλο αντιστάθμισμα: Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ.

«Αυτή η εκκρεμότητα του ΕΤΜΕΑΡ είναι μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δε θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα η καθυστέρηση της εφαρμογής, δε θα έχουμε αναδρομική εφαρμογή», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Πρόκειται για την ανάκτηση χρημάτων από χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να το δικαιούνται με βάση την κοινοτική απόφαση του 2019.

Χωρίς όμως να εφαρμόζεται σωστά η απόφαση από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση βρέθηκε στην δύσκολη θέση να πρέπει να ζητήσει αναδρομικά την επιστροφή χιλιάδων ευρώ από τις επιχειρήσεις κυρίως του πρωτογενούς τομέα, όπως ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες συντήρησης τροφίμων και βιομηχανίες γάλακτος.

Για τα έτη 2019-2020, το ποσό αγγίζει τα 130 εκατ ευρώ, και η εκκαθάριση έγινε τον Ιούνιο, ενώ ακόμη εκκρεμεί η αναδρομική εκκαθάριση για τα έτη 2021, 2022 και 2023 όπου το ποσό σε εκκρεμότητα κυμαίνεται από 130 εκατ. έως 160 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα όμως, άλλοι περιμένουν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ώστε να εισπράξουν ποσά που δικαιούνται.

Σε επιστολή που στάλθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στο ΥΠΕΝ, τονίζεται ότι η επιστροφή των οφειλών προς τα μέλη της θα «ξεκλειδώσει» με την αναδρομική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τη συγκεκριμένη 3ετία, η οποία ωστόσο έχει καθυστερήσει.

«Επισημαίνουμε ότι λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των ετών 2021, 2022 και 2023 οφείλονται σημαντικά ποσά στις επιλέξιμες βιομηχανίες, κύρια της Μέσης Τάσης, περίπου 40εκ. €/έτος», αναφέρει στην επιστολή.

Η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει παράλληλα ότι είναι αναγκαίος ο καταλογισμός των πρόσθετων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στις επιχειρήσεις που αντίθετα κατέβαλλαν τις μειωμένες χρεώσεις παρόλο που δεν το δικαιούντο.

Πηγή: businessdaily.gr

Δημοσιογράφος:Στέλιος Μπούρας 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments