Ελλάδα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: Οι χάκερς δεν απέκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: Οι χάκερς δεν απέκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: Οι χάκερς δεν απέκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έλαβε χώρα στο Κτηματολόγιο, την Πέμπτη (18/07), τονίζοντας ότι «οι χάκερς δεν απέκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων».

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έλαβε χώρα στο Κτηματολόγιο, την Πέμπτη (18/07), τονίζοντας ότι «οι χάκερς δεν απέκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση των χάκερς στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου, πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχώς στις 5 τα ξημερώματα της 19/7/2024 και απετράπη.

Από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπισή της κυβερνοεπίθεσης όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καθώς και ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάνω από 400 επιθέσεις στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου την εβδομάδα που διανύουμε Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις ενέργειες αποκοπής πρόσβασης και τους διαγνωστικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Κατεγράφησαν πάνω από 400 επιθέσεις στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου την εβδομάδα που διανύουμε.
  • Επιχειρήθηκε αλλά απέτυχε, εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database.
  • Δημοσίευμα που αναφέρεται σε “απόκτηση πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται, τόσο από το Security Operation Center του αναδόχου, όσο και από του αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την επίθεση, μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ.
  • Παραβιάστηκε ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) αλλά απέτυχε η απόπειρα για εξαγωγή δεδομένων (data exfiltration) προς server του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο παράγει καθημερινά αντίγραφα της βάσης δεδομένων.
  • Παραβιάστηκαν τερματικά υπαλλήλων του Φορέα, από τα οποία εξήχθησαν μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικού όγκου 1,2 GB από το συνολικό όγκο 200 TB που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δηλαδή 0,00059%.
  • Το είδος των αρχείων που υπεκλάπησαν μέχρι στιγμής δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πολιτών, αλλά τυπικά διαχειριστικά έγγραφα υπηρεσιών που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου.
  • Δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής λογισμικό ransomware, και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μειώνουν δραστικά αυτόν τον κίνδυνο.
  • Ζητήθηκε από το σύνολο των υπαλλήλων του Κτηματολογίου να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και να εφαρμόσουν (όσοι δεν το είχαν κάνει ήδη) πρωτόκολλο 2FA (2 factor authentication).
  • Διεκόπη κάθε πρόσβαση μέσω VPN ώστε να αποκλειστούν κακόβουλοι χρήστες.
  • Με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, οι ψηφιακές υπηρεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν αδιάκοπα ώστε να μην επηρρεαστούν οι συναλλαγές.
  • Η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχώς στις 5 τα ξημερώματα της 19/7/2024 και απετράπη.
  • Η προσπάθεια όλων συνεχίζεται και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο χάκερς ή κακόβουλου λογισμικού βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να «ρίξουν» τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες παραμένουν ενεργές.

Από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κυβερνοεπίθεσης, όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καθώς και ομάδα ειδικών για την αντιμετώπισή τέτοιων κρίσεων.

Οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται έχουν στόχο την απομόνωση των δικτύων και των συστημάτων ώστε να αποκοπεί κάθε πρόσβαση κακόβουλου χρήστη ή λογισμικού, αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τη μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών, προκύπτει πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές.

Σημειώνεται ότι οι ενέργειες αντιμετώπισης της επίθεσης συνεχίζονται μέχρι την οριστική αποτροπή της και θα υπάρξει νέα ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments