Γεωπολιτικά

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα της Τουρκίας εξακολουθεί να βασίζεται στη Δύση

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα της Τουρκίας εξακολουθεί να βασίζεται στη Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan gives a statement after a cabinet meeting in Ankara, Turkey, May 17, 2021. Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Το 2023, το 41% των εξαγωγών της Τουρκίας κατευθύνθηκε προς τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσό που ανήλθε σε 104,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον συνολικό όγκο των εξαγωγών ύψους 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εκείνο το έτος. Αν συμπεριληφθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Βόρεια Αμερική, το σύνολο φτάνει τα 160,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 62,8% συνολικά.

Το εμπόριο, οι επενδύσεις και η τεχνολογία εξακολουθούν να αποτελούν τον σημαντικότερο μοχλό πίεσης της Δύσης στην Τουρκία, η οικονομία της οποίας δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη ροή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία της.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπόριο της Τουρκίας με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική παραμένει σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της. Αυτό συμβαίνει παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης που καταβάλλει εδώ και δεκαετίες η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία επιδιώκει όλο και περισσότερο στενότερους δεσμούς με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, συχνά εις βάρος των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Το 2023, το 41% των εξαγωγών της Τουρκίας κατευθύνθηκε προς τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσό που ανήλθε σε 104,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον συνολικό όγκο των εξαγωγών ύψους 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εκείνο το έτος. Αν συμπεριληφθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Βόρεια Αμερική, το σύνολο φτάνει τα 160,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 62,8% συνολικά.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το εμπόριο είναι σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένο, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία εισάγει σχετικά το ίδιο ποσό που εξάγει στις χώρες αυτές. Το 2023 οι εισαγωγές της Τουρκίας από την ΕΕ ανήλθαν σε 106 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το ίδιο ποσό με τις εξαγωγές της προς την ΕΕ. Το 2022 η Τουρκία είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία εξήγαγε ελαφρώς περισσότερα από όσα εισήγαγε από τις χώρες της Βόρειας Αμερικής πέρυσι.

Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός για τα τουρκικά προϊόντα πέρυσι, με 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 8,2% του συνόλου. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 14,8 δισ. δολάρια. Μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγικών προορισμών, επτά ήταν από το δυτικό μπλοκ, ενώ οι υπόλοιποι προορισμοί ήταν η Ρωσία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ευρώπη καταγράφηκαν στα 71,8 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 57,2% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών. Αυτό σηματοδοτεί μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε πλήρη αντίθεση, το εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα είχε σημαντικά αρνητικό ισοζύγιο για την Τουρκία πέρυσι, επιδεινώνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 10,9 δισ. δολάρια (4,3% των συνολικών εξαγωγών), οι εισαγωγές της από τη Ρωσία ανήλθαν σε 45,6 δισ. δολάρια (12,6%). Με άλλα λόγια, η Τουρκία δαπάνησε υπερτριπλάσια ποσά για τη χρηματοδότηση της ρωσικής οικονομίας απ’ ό,τι εισέπραξε από αυτήν.

Ένα παρόμοιο μοτίβο είναι εμφανές στο εμπόριο της Τουρκίας με την Κίνα, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών για την Τουρκία μετά τη Ρωσία, ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα δεν συγκαταλέγεται καν μεταξύ των 10 πρώτων εξαγωγικών προορισμών για τα τουρκικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας να είναι σημαντικά αρνητικό.

Όσον αφορά τις εξαγωγές στον τομέα των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεταφορές, οι δυτικές χώρες παραμένουν επίσης ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. Πέρυσι 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ευρώπη επισκέφθηκαν την Τουρκία ως τουρίστες, αντιπροσωπεύοντας το 49,8% του συνόλου, συμβάλλοντας στο ήμισυ των 54,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε η Τουρκία από τον τουρισμό. Ο αριθμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ήταν 372.000, αντιπροσωπεύοντας το 2,47% του συνόλου.

Όπως είναι κατανοητό, υπήρξε δραματική αύξηση των Ρώσων επισκεπτών που επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία το 2022 και το 2023, με 1,8 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Το 2021 ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 854.000. Η αύξηση αυτή αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες δημιούργησαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές υπηρεσίες στις δυτικές χώρες. Κατά συνέπεια, οι Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία, η οποία δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις και θα διευκολύνει την πρόσβαση των Ρώσων στα τουρκικά τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Τουρκία, η Δύση διατηρεί την πλειονότητα των επενδυτικών εισροών, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 69,6% των ΑΞΕ στη χώρα, οι οποίες ανήλθαν σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι ΗΠΑ κατείχαν το 4,6% του μεριδίου των επενδύσεων. Μέχρι τον Απρίλιο του 2024 οι ευρωπαϊκές επενδύσεις μειώθηκαν ελαφρώς στο 65,4%, ενώ οι αμερικανικές επενδύσεις εκτινάχθηκαν στο 20,9% των συνολικών ΑΞΕ.

Μεταξύ του 2002 και του 2024, που καλύπτει λίγο περισσότερο από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ερντογάν, οι επενδύσεις που προέρχονται από την Ευρώπη ανήλθαν σε 136,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί επενδυτές συνεισέφεραν 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία κατά την ίδια περίοδο. Αν ληφθούν υπόψη οι έμμεσες επενδύσεις και τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τις σχέσεις με τη Δύση, η Τουρκία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη δυτική υποστήριξη για τη βιωσιμότητα της οικονομίας της.

Επιπλέον, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική υπήρξαν βασικές αγορές για την τουρκική μεταποιητική βιομηχανία, η οποία βασίζεται σε εισαγόμενα ενδιάμεσα προϊόντα, χημικά και μηχανήματα ακριβείας υψηλής ποιότητας για την παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι προσπάθειες του Ερντογάν να έρθει πιο κοντά στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα την τελευταία δεκαετία δεν έχουν επιτύχει την επιδιωκόμενη διαφοροποίηση στο εμπόριο που θα αντικαθιστούσε την κρίσιμη στήριξη που παρέχει η Δύση. Φαίνεται ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί στο προβλέψιμο μέλλον, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν αναγκάστηκε να ανατρέψει τις ανορθόδοξες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές και να επιστρέψει σε συμβατικές μακροοικονομικές πολιτικές πέρυσι. Ωστόσο, η αρχική του στάση είχε υψηλό κόστος, με απώλειες που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και, σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, πιθανώς σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα υψηλό πληθωρισμό, εκτόξευση της ανεργίας και διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Ερντογάν επικρίνεται συχνά για τη συγκρουσιακή ρητορική του απέναντι στη Δύση, αλλά στην πράξη δεν έχει παρά να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές θέσεις στα περισσότερα, αν όχι σε όλα, τα ζητήματα. Αυτό φάνηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Καταλαβαίνει ότι η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από την επίτευξη αποτελεσμάτων για τον τουρκικό λαό, και για να το πετύχει αυτό, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δυτικό εμπόριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την τεχνολογία.

Παρ’ όλα αυτά, αυτή η πικρή αλήθεια δεν τον αποτρέπει από το να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες όταν προκύπτουν, όπως το να διευκολύνει την τακτική της κατάργησης των κυρώσεων για τους Ρώσους και τους Ιρανούς και να επιτρέπει στους Κινέζους να εδραιώσουν ισχυρά ερείσματα στην τουρκική οικονομία με αντάλλαγμα μυστικές συμφωνίες που πλουτίζουν τον ίδιο και τους συνεργάτες του, συχνά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments