Γεωπολιτικά

Τι περιμένει η Ελλάδα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η θέση του Επιτρόπου και οι προσδοκίες Μητσοτάκη

Τι περιμένει η Ελλάδα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η θέση του Επιτρόπου και οι προσδοκίες Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [343965] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΛΛΑΔΑ 2.0" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ (EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Ιδιαίτερα θετικά -σε σημείο απόλυτης ταύτισης- για την Αθηνα τα μηνύματα από την ομιλία της επανεκλεγείσας προέδρου της Κομισιόν. Οι τέσσερις τομείς και η αρχή με το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που θα δοθεί στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Ποια ονόματα ακούγονται ήδη

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην Αθήνα για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πέντε ακόμη έτη στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς ήδη από την ομιλία της την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, διεφάνη η ταύτιση που υπάρχει σε μία σειρά από βασικά θέματα που προβάλλόνται από το Μαξίμου ως εθνικές προτεραιότητες: από την Αμυνα και το Μεταναστευτικό, μέχρι την ανταγωνιστικότητα, την ευημερία των πολιτών και το Αγροτικό και την υλοποίηση του στόχου της «πράσινης μετάβασης».

Από την πρώτη στιγμή,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  όπως αποτυπώθηκε και στη δήλωσή του από το Οξφορντσάιρ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του ΕΚ, είχε υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι για την επόμνεη ημέρα της ΕΕ, η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εχοντας συνυπογράψει την υποψηφιότητά της μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την 65χρονη γερμανίδα πολιτικό για την επανεκλογή της στο τιμόνι της Κομισιόν, με την προσδοκία «να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», όπως έγραψε στο συγχαρητήριο μήνυμά του στο Χ Και η αγαστή αυτή συνεργασία «πάει αντάμα» βεβαίως και με την εξυπηρέτηση κατά το δυνατόν των ελληνικών συμφερόντων. Ξεχωριστή σημασία άλλωστε έχει η σχέση που έχουν οικοδομήσει ο έλληνας Πρωθυπουργός και η γερμανιδα πρόεδρος της Κομισιον και σε προσωπικό επίπεδο. Τον Αύγουστο του περασμένου καλοκαιριού, υπενθυμίζεται, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον σύζυγό της,  Χάικο φον ντερ Λάιεν, φιλοξενήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του στο Ακρωτήρι Χανίων.

Σε πολιτικό επίπεδο, πρόσφατες είναι οι επιστολές Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν για δύο μείζονα θέματα: την ακρίβεια και την ανάγκη λήψης μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών εταιρειών από χώρα σε χώρα της ΕΕ, και τη δημιουργία κοινής αντιαεροπορικής ασπίδας για την Αμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση (και αυτή η πρωτοβουλία μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ).

Για αμφότερα τα θέματα, τα μηνύματα από την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εξόχως θετικά, δεδομένου ότι στο όραμα της για την ΕΕ της επόμενης πενταετίας στις πρώτες της προτεραιότητες βρέθηκε η ανταγωνιστικότητα και η ευημερία των πολιτών και η οικοδόμηση μιας «πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης». «Οι αμυντικές δαπάνες μας είναι χαμηλές και ανεπαρκείς. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά Αμυνας και να επενδύσουμε περισσότερα στις αμυντικές ικανότητες υψηλού επιπέδου.

Να επενδύσουμε περισσότερα και μαζί. Να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα όπως ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας – μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας, αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα Αμυνας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της.

Επιγραμματικα τα τέσσερα σημεία της ομιλίας της επανεκλεγείσας προέδρου της Κομισιόν που έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από την Αθήνα είναι τα ακόλουθα, όπως αποτυπώνονται και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» (δείτε το πιο κατω): 1) Αμυνα Θα προωθηθεί η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας αντιαεροπορικής άμυνας. Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη χρηματοδότηση του δικού της θόλου πάνω από το Αιγαίο μέσω αυτού του συστήματος 2) Αγρότες Οι Βρυξέλλες θα υλοποιήσουν πιο ρεαλιστικά το σχέδιο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Πώς θα ωφεληθούν οι ευρωπαίοι και κατ΄ επέκταση οι έλληνες αγρότες 3) Στέγη Στο πλαίσιο της νέας Κομισιόν προβλέπεται η καθιέρωση Επιτρόπου Στέγασης και προκρίνεται ευρωπαϊκό σχέδιο κατασκευής κατοικιών με την ενίσχυση ιδιωτικών και κρατικών επενδύσεων 4) Μεσόγειος Συστήνεται ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα Μεσογειακής Πολιτικής που θα ασχολείται με ζητήματα όπως μετανάστευση, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ασφάλεια, ενώ τριπλασιάζεται το προσωπικό της Frontex.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments