Διεθνή

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί»

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί»

Πηγή Φωτογραφίας: Inews

Στο στόχαστρο της συνόδου κορυφής τα πλοία που βοηθούν τη Ρωσία να αποφεύγει τις κυρώσεις.

Μέτρα για να περιοριστεί ο στόλος που βοηθάει τη Ρωσία να ακυρώνει στην πράξη τις κυρώσεις που τις έχουν επιβάλλει οι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσε η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με συμμετοχή 46 ευρωπαϊκών κρατών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευση ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

«Μια πολύ σημαντική δέσμευση που αναλάβαμε και πάλι σήμερα, είναι η υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Κιρ Στάρμερ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Στόχος είναι να προλάβουμε τον χειμώνα αλλά και να πατάξουμε τα πλοία που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η Ουκρανία δεν μάχεται μόνο για τον ουκρανικό λαό. Μάχεται και για τους ευρωπαϊκούς λαούς, για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Επομένως η ασφάλειά μας ξεκινά από την Ουκρανία. Γι’ αυτό υποσχεθήκαμε για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο Ζελένσκι ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.»

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ήταν μία ευκαιρία για τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Προβληματισμό στην ευρωπαϊκή οικογένεια προκαλούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η στάση που θα κρατήσει ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή οικογένεια να προετοιμαστεί για να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο καιρό χρειαστεί, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες αναταραχές που γίνονται στον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις.

«Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι ευρωπαϊκές μας αξίες, παραμένουν οι ίδιες και συνεπείς, ανεξάρτητα από το τι αποφασίζει να κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και δεν είναι στο χέρι μου να διακόψω αυτή τη διαδικασία. Αλλά θα ήθελα να ελπίζω ότι σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα παραμείνει, διότι αναγνωρίζω ότι σε διακομματική βάση στο Κογκρέσο, η υποστήριξη αυτή ήταν αρκετά ισχυρή.»

Το γεγονός ότι η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. συμπίπτει με το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων είναι χρήσιμο, καθώς δίνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μια πρώτη ευκαιρία να προετοιμαστεί για μία νέα αμερικανική ηγεσία.

Αν και τα θέματα της άμυνας, της δημοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης απασχολούν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι ανάλογα με το ποιος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο θα κριθεί πόσο καλά θα επιλυθούν αυτά τα θέματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments