Διεθνή

Φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο για τα 50 του «Αττίλα»

Φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο για τα 50 του «Αττίλα»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οργιο προπαγάνδας από την Αγκυρα και επίδειξη δύναμης με F16, νηοπομπή 50 πλοίων και το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή (και κατοχή) στην Κύπρο. Ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Μεγαλόνησο το Σάββατο, ο πρώτος στις ελεύθερες περιοχές και ο δεύτερος στα Κατεχόμενα. Διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» αξιώνει με ψήφισμά της η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Οργιο προπαγάνδας από την Αγκυρα και επίδειξη δύναμης με F16, νηοπομπή 50 πλοίων και το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή (και κατοχή) στην Κύπρο. Ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Μεγαλόνησο το Σάββατο, ο πρώτος στις ελεύθερες περιοχές και ο δεύτερος στα Κατεχόμενα. Διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» αξιώνει με ψήφισμά της η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Μισός αιώνα συμπληρώνεται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974 (την επιχείρηση Αττίλας Ι με την επίκληση του άρθρου 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων από την Αγκυρα) και το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει μία άνευ προηγουμένου φιέστα για να γιορτάσει την 50ετή κατοχή των κυπριακών εδαφών και τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου που αποτελεί πλέον βασική του επιδίωξη στη βάση της διεκδίκησης της «λύσης των δύο κρατών».

Στη δε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο επανέρχονται μετά από καιρό, τα «θα ρθουμε μία νύχτα ξαφνικά». «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…», αναγράφεται στο… μήνυμα για την Κύπρο, που συνεχίζει: «Στην 50ή επέτειο της “Ευτυχούς Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την εισβολή του ΄74) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο. »Αύριο [το Σάββατο] περιμένουμε όλους τους κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων».

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Η αυλαία των πανηγυρικών για τους Τούρκους εκδηλώσεων ανοίγει την Παρασκευή με συναυλία στην παραλία της πρώτης απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 (φωτογραφία κάτω από το πρακτορείο Anadolu),  από τη Μονάδα Οθωμανικής Μπάντας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 20 Ιουλίου, παρουσία του προέδρου Ερντογάν και της πολυμελούς συνοδείας του, με διελεύσεις μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας, νηοπομπή 50 πλοίων με δεσπόζον το ελικοπτεροφόρο «Αnadolu, το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Ναυτικού,  και 50 κανονιοβολισμούς για τα 50χρονα του «Αττίλα».

Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα περιλαμβάνει και εγκαίνια νέου στρατιωτικού νοσοκομείου στην Κερυνεία. Εν τω μεταξύ, με ψήφισμα που υιοθέτησε ειδικά για την 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση αξιώνει τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους –  «ευσεβή πόθο» ετών και πάγια επιδίωξη του Ερντογάν. «Η θέση που δικαιούται το Τουρκοκυπριακό Κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο», τονίζεται στο ψήφισμα της Ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που καταλήγει: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ όπως της αξίζει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments