Διεθνή

Με τη σφραγίδα του Κέντρου η επανεκλογή της Ούρσουλας

Με τη σφραγίδα του Κέντρου η επανεκλογή της Ούρσουλας

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com

«Είναι σημαντικό να 'κρατήσει' το δημοκρατικό Κέντρο στην Ευρώπη», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ευρεία πλειοψηφία στην προεδρία της Κομισιόν επισφραγίζει την επικράτηση του πολιτικού Κέντρου ως κυρίαρχης δύναμης στην Ευρώπη, η οποία αποτυπώθηκε και στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, παρά την ανησυχητική άνοδο που κατέγραψε η Άκρα Δεξιά σε επίπεδο κρατών-μελών.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε διατυπώσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ‘κρατήσει’ το δημοκρατικό Κέντρο στην Ευρώπη» απέναντι στην αναζωπύρωση των άκρων, καλώντας τα κατεστημένα κόμματα να ανταποκριθούν στις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δεν κατάφερε να προσελκύσει την κεντροδεξιά πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, αλλά η Ούρσουλα κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους της ομάδας των Πρασίνων. Μετά την εκλογή της, η Φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε την κεντρώα συμμαχία του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων της ομάδας Renew, και εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη προς την ομάδα των Πρασίνων για τη στήριξή τους.

Το πολυδιάστατο παιχνίδι ισορροπιών της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και το έντονο παρασκήνιο για να κερδίσει την πολυπόθητη δεύτερη θητεία της έδωσε τελικά καρπούς. Ψήφισαν υπέρ της 401 ευρωβουλευτές, 40 περισσότεροι από όσους χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία των 361 ψήφων σε σύνολο 720. Το 2019 είχε εκλεγεί με 383 θετικές ψήφους, μόλις εννέα περισσότερες από όσες χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι διαρροές από τον κεντρώο συνασπισμό προήλθαν από τους Γάλλους Ρεπουμπλικανούς του ΕΛΚ, τους Γερμανούς και τους Ιρλανδούς από τους Φιλελεύθερους.

Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, με διορισμό επιτρόπου για την Άμυνα, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, τα κράτη-μέλη θα συνεργάζονται στενότερα για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης και την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας και κυβερνοασφάλειας. Η επιτάχυνση της εφαρμογής αυτών των σχεδίων είναι επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές αλλαγές στην ευρωπαϊκή άμυνα με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πρόγραμμά της, η πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύεται επίσης να διατηρήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να δρομολογήσει ένα «Σχέδιο για την Καθαρή Βιομηχανία» κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της. Αυτό, αναφέρει το έγγραφο, θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, ένα σχέδιο που βρίσκει αντίθετες τις πιο συντηρητικές δυνάμεις στις δεξιές παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, υπόσχεται να αυξήσει τις επενδύσεις που χρειάζονται οι ταμειακά εξαντλημένες κυβερνήσεις της ΕΕ. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τις δημόσιες επενδύσεις, η πρώτη προτεραιότητα θα είναι να διασφαλιστεί η χρήση των πόρων από το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ (Next Generation EU) και του τρέχοντος προϋπολογισμού. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επενδύσεων και δεσμεύεται να υποβάλει προτάσεις για την απλούστευση, ενοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments