Διεθνή

Μπάιντεν: Θα παραιτηθεί ή θα πάει κόντρα στους Δημοκρατικούς;

Μπάιντεν: Θα παραιτηθεί ή θα πάει κόντρα στους Δημοκρατικούς;

Πηγή Φωτογραφίας: NPR

Παρά τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να αναλογίζεται αν τελικώς θα αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Μετά το ντιμπέιτ μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ άρχισαν να χειροτερεύουν, καθώς όλο και περισσότεροι του ζητούσαν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα. Παρά τις εκκλήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωνε διαρκώς ότι δεν κάνει πίσω. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που επενέβησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι λέγοντας πως δεν μπορεί να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του.

Μετά από τις τοποθετήσεις του πρώην προέδρου και της πρώην προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να το σκέφτεται, ενώ το Axios ανέφερε πως ο ίδιος αναμένεται να παραιτηθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής των Δημοκρατικών, υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το αν η αποχώρηση γίνει πριν ή μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Ποιοι παράγοντες κλόνισαν στην απόφαση Μπάιντεν

Αρκετοί σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν δήλωσαν την Πέμπτη, ότι έχει αρχίσει να αποδέχεται την ιδέα ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τον Νοέμβριο. Αλλά και ότι θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα, υποκύπτοντας στις αυξανόμενες απαιτήσεις των μελών του κόμματός του.

Σύμφωνα με τους New York Times, ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εγκαταλείψει την κούρσα, αφού επί τρεις εβδομάδες επέμενε ότι σχεδόν τίποτα δεν θα τον οδηγήσει στην έξοδο. Ένας άλλος όμως είπε ότι «η πραγματικότητα αρχίζει να μπαίνει στο μυαλό μας» και ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν ο κ. Μπάιντεν έκανε σύντομα μια ανακοίνωση με την οποία θα υποστήριζε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως αντικαταστάτη του.

Ορισμένοι άνθρωποι στο στρατόπεδο του κ. Μπάιντεν είπαν σε Δημοκρατικούς ότι η αποφασιστικότητα του προέδρου να παραμείνει στην κούρσα έχει κλονιστεί περισσότερο από τρεις εξελίξεις: Την απόφαση της αντιπροσώπου Νάνσι Πελόζι, της πρώην προέδρου, να τοποθετηθεί τόσο έντονα, τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο δρόμος για τη νίκη του στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων έχει γίνει πολύ πιο μακρινός και το μποϊκοτάζ βασικών δωρητών του κόμματος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων του κ. Μπάιντεν έχουν προχωρήσει σε σημείο που συζητούν για τον καλύτερο χρόνο και άλλες λεπτομέρειες για μια ανακοίνωση εάν ο πρόεδρος αποφασίσει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία. Παρόλα αυτά το χρονοδιάγραμμα παρέμενε ρευστό εν μέρει επειδή ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται σε απομόνωση στο εξοχικό του στο Rehoboth Beach του Ντελ, μετά τη διάγνωση του Κόβιντ.

Τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί Οι κανόνες των Δημοκρατικών διαφέρουν ανάλογα με το αν θα γίνει πρίν ή μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Πριν την επίσημη υποψηφιότητα Σύμφωνα με το Fox.com, εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν αποσυρθεί πριν ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητα, πράγμα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ονομαστικής ψηφοφορίας στις αρχές Αυγούστου πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, τότε 3.900 υποψήφιοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν για την εκλογή υποψηφίου.

Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος κερδίσει την απλή πλειοψηφία, θα είναι ο νέος υποψήφιος των Δημοκρατικών. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για έναν υποψήφιο, τότε θα ψηφίσουν και οι «υπερ-εκλέκτορες». Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος, οι δεσμευμένοι αντιπρόσωποι είναι ουσιαστικά υποχρεωμένοι να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι.

Οι μη δεσμευμένοι αντιπρόσωποι, ή «superdelegates», είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους. Οι superdelegates συν τους δεσμευμένους αντιπροσώπους θα συνεχίσουν όλοι να κρατούν τις ψήφους τους έως ότου ένας υποψήφιος λάβει την πλειοψηφία των νικητών.

Μετά την υποψηφιότητα Εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν παραιτηθεί, πεθάνει ή με άλλο τρόπο δεν έχει πλέον το δικαίωμα να υπηρετήσει πριν ή κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών είναι αυτή που έχει την εξουσία να καλύψει τις κενές θέσεις στο εθνικό ψηφοδέλτιο. Ο πρόεδρος του κόμματος θα διαβουλεύεται με την ηγεσία των Δημοκρατικών σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Κογκρέσου και των κυβερνήσεων, και στη συνέχεια θα προτείνει έναν αντικαταστάτη.

Εάν ο Μπάιντεν τερμάτιζε πρόωρα τη θητεία του ως πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα έπαιρνε αυτομάτως τη θέση. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την κορυφαία θέση στο ψηφοδέλτιο. Αν και η Χάρις θα ήταν ένας πιθανός αντικαταστάτης, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση, αναφέρει το CNN. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών θα μπορούσε να επιλέξει άλλον υποψήφιο, αν ήθελε.

Την Τετάρτη, δημοσκόπηση του AP-NORC αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών θέλουν ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και να επιτρέψει σε άλλον υποψήφιο να κατέβει.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί θα επικυρώσουν τον υποψήφιο του κόμματός τους στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο. Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments