Διεθνή

Νίκη για τον Μακρόν η επανεκλογή προέδρου στην Εθνοσυνέλευση

Νίκη για τον Μακρόν η επανεκλογή προέδρου στην Εθνοσυνέλευση

Πηγή Φωτογραφίας: Le Bien Public

Η αριστερή αντιπολίτευση κάνει λόγο για ανίερη συμμαχία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και του προεδρικού στρατοπέδου.

Την επανεκλογή της στον τελικό, τρίτο γύρο ψηφοφορίας για τη θεσμικά κρίσιμη προεδρία της Εθνοσυνέλευσης εξασφάλισε χθες η απερχόμενη πρόεδρος του οργάνου, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, προσφέροντας σημαντική νίκη στον προεδρικό συνασπισμό Μαζί. Υστερα από τρεις γύρους ψηφοφορίας, η βουλευτής του υποβαθμισμένου παρισινού προαστίου των Ιβελίν συγκέντρωσε 220 ψήφους απέναντι στον υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου και βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντρέ Σασέν (207 ψήφοι), και τον υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού, Σεμπαστιέν Σενί (141 ψήφοι).

Η νικήτρια της αναμέτρησης, που είχε έρθει στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο (με έξι υποψηφίους) πίσω από τον Σασέν, εξασφάλισε αρχικά τη στήριξη συμμάχων του προεδρικού στρατοπέδου, όπως το κόμμα Ορίζοντες του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, μετά την απόσυρση της υποψήφιάς του, Ναϊμά Μουτσού. Προάγγελο για το κοινοβουλευτικό μέλλον της χώρας αποτέλεσε η συστράτευση των Ρεπουμπλικανών του Λοράν Βοκιέζ, οι οποίοι απέσυραν τον υποψήφιό τους Φιλίπ Ζιβέν στον τρίτο γύρο, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα εγγυήσεις από το προεδρικό στρατόπεδο για θέσεις ευθύνης στην Εθνοσυνέλευση.

Ο υποψήφιος του συνασπισμού τοπικιστικών και αυτονομιστικών κομμάτων Liot, Σαρλ ντε Κουρσόν, αποσύρθηκε πριν από τον τρίτο γύρο, αφού προειδοποίησε ότι η επανεκλογή της Μπρον-Πιβέ αποτελεί ολίσθημα της δημοκρατίας.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης είπε: «Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Γάλλων ψήφισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές». Τη στιγμή εκείνη, φωνή από τα έδρανα της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης φώναξε: «Δεν ψήφισαν εσάς!». Αγνοώντας τη διακοπή, η Μπρον-Πιβέ συνέχισε: «Δεσμεύομαι να συνεργασθώ με κάθε έναν από εσάς». Το όργανο με τη νέα του σύνθεση θα συνέλθει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι ώρα Γαλλίας.

Ο ηττηθείς υποψήφιος του Λαϊκού Μετώπου, Αντρέ Σασέν, είπε: «Είμαι υπερήφανος για τον κοινό μας αγώνα. Η ψήφος των Γάλλων αλλοιώθηκε από παρά φύσιν συμμαχία».

Ο βουλευτής των Σοσιαλιστών, που ανήκουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Αρτίρ Ντελαπόρτ, έγραψε στην πλατφόρμα Χ μετά την επανεκλογή της Μπρον-Πιβέ: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας το κόμμα που ηττήθηκε στις εκλογές εκλέγει πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Το αποτέλεσμα της κάλπης αποτελεί το τίμημα συμμαχίας με τη σκληρή Δεξιά».

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (2012-17), Κλοντ Μπαρτολόν, εξηγεί: «Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έχει σαφή πολιτικό αλλά και θεσμικό ρόλο. Γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σε μια Εθνοσυνέλευση – κουρελού, χωρίς λειτουργική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος είναι αυτός που καλείται να βρει ένα έστω μικρό πεδίο συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων για να συνεχισθεί το νομοθετικό έργο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments