Nέα της αγοράς

Κατρακυλούν οι αγορές της Ασίας καθώς βυθίζονται οι τεχνολογικές μετοχές

Κατρακυλούν οι αγορές της Ασίας καθώς βυθίζονται οι τεχνολογικές μετοχές

Πηγή Φωτογραφίας: montessorikiwi.com

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο - "έπεσε” περισσότερο από 3%, παρασύροντας τον σταθμισμένο δείκτη της Ταϊβάν χαμηλότερα κατά 2%.

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως λόγω της καθίζησης που υπέστησαν οι μετοχές τσιπ μετά τις αναφορές για αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς από πλευράς ΗΠΑ, την ίδια ώρα που τα σχόλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύξησαν τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχωρεί περίπου 2,5%, ενώ καθοδικά κινείται και ο Topix, καταγράφοντας πτώση 1,6%.

Οι μετοχές της Tokyo Electron, η οποία προμηθεύει την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, σημείωσε βουτιά περίπου 10%, ενώ και άλλες μετοχές που σχετίζονται με τα τσιπ, όπως η Advantest και η Organo “έπεσαν” σχεδόν 5% και 3%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο – “έπεσε” περισσότερο από 3%, παρασύροντας τον σταθμισμένο δείκτη της Ταϊβάν χαμηλότερα κατά 2%.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας “χάνει” 1%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης καταγράφει επίσης πτώση της τάξης του 0,9%, με τη Samsung Electronics να υποχωρεί σχεδόν 2%.

Το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα αποτέλεσαν τις εξαιρέσεις της περιοχής. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,50%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai “κερδίζει” 0,39% και ο Shenzen ενισχύεται κατά 0,22%.

Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 0,27% μετά τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που έδειξαν ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας της χώρας αυξήθηκε κατά 4,1% τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ, ο τεχνοβαρής Nasdaq διολίσθησε σχεδόν 2,8% κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι επενδυτές συνέχισαν να προτιμούν τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές έναντι των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων, εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων.

Στην Ασία, οι επενδυτές στάθμισαν επίσης τα τελευταία εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας: Οι εξαγωγές στη χώρα αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σημειώνοντας απότομη πτώση από 13,5% τον Μάιο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, από 9,5% τον Μάιο. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές δεν ακολούθησαν τις προβλέψεις του Reuters για αύξηση 6,4% και 9,3% αντίστοιχα.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας αντιστράφηκε από έλλειμμα 1,2 τρισ. γεν (7,7 δισ. δολάρια) τον Μάιο, σε πλεόνασμα 224 δισ. γεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments