Podcasts | Pagenews Politics #49

Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζεται από το όραμά του για απελευθερωμένους Έλληνες

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εκφράσει τους πολίτες από την αριστερά και το κέντρο έως και προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία

19.07.2024 | 17:01

Listen On:

Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζεται από το όραμά του για απελευθερωμένους Έλληνες

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εκφράσει τους πολίτες από την αριστερά και το κέντρο έως και προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία

Την ανάγκη να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ με το όραμά του για απελευθέρωση, υπογραμμίζει ο κ. Παύλος Γερουλάνος.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτάται για την πληθώρα υποψηφιοτήτων και απαντά πως «αυτή προσθέτει στο διάλογο. Για αυτό το λόγο νομίζω πως είναι δύναμη και πλούτος. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει αξία είναι πώς ένας πρόεδρος κάνει σύνθεση των διαφορετικών δυνάμεων. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει προς τα πού πρέπει να κινηθεί. Θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι δική μου δουλειά να συνθέσω τις δυνάμεις μας».

Μιλώντας για την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητά του, ο κύριος Γερουλάνος υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζεται από το όραμά του. Το όραμά του λέει ότι θέλω τους Έλληνες ελεύθερους από τα ποικίλα δεσμά. Σήμερα, ακόμη περισσότεροι πολίτες αισθάνεται εγκλωβισμένοι σε τράπεζες, στο κράτος κ. λπ. Η απελευθέρωση είναι ο άξονάς του. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εκφράσει τους πολίτες από την αριστερά και το κέντρο έως και προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Πολλοί εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα δεν προσέρχονται στην κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ καλείται να προσεγγίσει και να πείσει ξανά αυτούς τους πολίτες.

Στις τελευταίες εκλογές ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι και στο ΠΑΣΟΚ ήρθαν μερικές χιλιάδες. Πιστεύω πως υπήρξαν ζητήματα οργανωτικά, καθώς επίσης και ζητήματα πολιτικά. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν είδαν τον εαυτό τους σε προτάσεις πολιτικής. Αυτά είναι πράγματα που χρειάζονται διορθώσεις και πρέπει να επιλύσουμε την επόμενη ημέρα».

Αναφερόμενος στο εάν το ΠΑΣΟΚ έχει απογοητεύσει, ο υποψήφιος είναι σαφής, λέγοντας πως «αυτό είναι ένα βασικό θέμα και αφορά δυο επίπεδα συζήτησης. Το ένα είναι πώς απέτυχε η σοσιαλδημοκρατία στην Ε.Ε. και πώς αυτό αντικατοπτρίζεται στη χώρα μας. Στην Ε.Ε. η σοσιαλδημοκρατία απέτυχε, γιατί οδηγήθηκε σε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες. Όταν ανοίξαμε σε ένα νέο ανταγωνισμό, εμείς, αντί να πιέσουμε αυτές τις χώρες να ανεβούν επίπεδο, κατεβήκαμε στο δικό τους. Αυτό είναι μια τεράστια αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας και αποτυπώνεται και στον τρόπο που η Ε.Ε. αντιμετώπισε την Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης. Αυτό μπορεί να ανατραπεί από τις σχέσεις μας με τους πολίτες. Πρέπει και μπορούμε να συναντηθούμε και πάλι με τους πολίτες σε σύγχρονους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς χώρους. Δεν ψάχνουμε αλλαγή πολιτικού διαχειριστή στη θέση του κυρίου Μητσοτάκη. Ψάχνουμε μια αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης με ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν. Και η διαδικασία αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να συζητήσουμε για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως είναι η ακρίβεια ή η ενεργειακή μετάβαση».

Ερωτώμενος, στη συνέχεια, για τα περιθώρια συνεργασιών στην Κεντροαριστερά, ο κύριος Γερουλάνος λέει πως «είναι αρκετά ουτοπικές ιδέες γιατί κανείς δεν λέει πώς. Πρέπει να συζητήσουμε για κάτι που είναι εφικτό. Μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα αν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σε επίπεδο βάσης. Αυτό μπορούμε να το δούμε στο επίπεδο της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών συνεταιρισμών. Υπάρχουν, για παράδειγμα, προϊόντα της ελληνικής αγροτικής γης που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κεντροαριστερά για να ηγηθεί κάποιο πρόσωπο. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης αρχηγού. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτάξει τα δικά του προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξει τα δικά του προβλήματα. Δυο σπίτια που καίγονται, αν τα βάλεις μαζί κάνεις μια μεγάλη πυρκαγιά. Ας αρχίσει καθένας μας να λύνει τα το οίκου του».

Μιλώντας, ακόμη, για την αναγκαιότητα ενός debate ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «μπορούμε να κάνουμε και παραπάνω από ένα debate. Θεωρώ πως είναι μέρος μιας υγιούς δημοκρατικής διαδικασίας. Αυτό θα μας επιτρέψει να δείξουμε αν μπορούμε να φτιάξουμε ένα κόμμα που θα μπορούσε να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Και να δούμε αν πρόκειται για ένα κόμμα, το οποίο μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε. Η ενότητα πρέπει να είναι βασισμένη επάνω στις σωστές συμπεριφορές του ενός προς τον άλλον».