Άδωνις: Έρχεται διάταξη που θα μου δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων στις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Άδωνις: Έρχεται διάταξη που θα μου δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων στις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή η διάταξη, που θα δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο θέμα του εφημεριακού έργου των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, με βάση όσα υπογράμμισε προ ολίγου ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε στην ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης «πολιτικές για τη στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές».
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Άδωνις υπογράμμισε τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος της έλλειψης γιατρών στα δημόσια συστήματα υγείας, λέγοντας πως «το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού δεν είναι ελληνικό. Δεν είναι πρόβλημα που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζούμε σε περίοδο μεγάλης έλλειψης προσωπικού στην Ε.Ε. Μια αντίδραση είναι η αύξηση των μισθών. Τα πλουσιότερα κράτη μπορούν να δώσουν περισσότερα χρήματα, δηλαδή όλες οι βόρειες χώρες. Όμως αυτό μεγάλωσε το πρόβλημα για τις νότιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιατί πολλοί γιατροί και νοσηλευτές επέλεξαν να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε βορειότερες χώρες. Αυτό έχει προσθέσει μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των νοτίων χωρών. Όμως και η ιδιωτική υγεία αυξάνει τους μισθούς για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας. Έτσι και η ιδιωτική υγεία δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όμως, είναι σαφές πως όσον αφορά την υγεία, το σύστημα που πρέπει να φροντίζουμε είναι το δημόσιο σύστημα, γιατί οι ιδιώτες δεν επενδύουν εκεί όπου υπάρχουν ζημιές. Άρα, με οικονομικούς όρους, το δημόσιο σύστημα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις βόρειες χώρες και τον ιδιωτικό τομέα».
Προς την κατεύθυνση αυτή, και όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «κάναμε αυξήσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όμως, δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Υποστηρίζουμε και άλλα μέτρα, όπως είναι αφορολόγητες εφημερίες. Όμως το υπουργείο Οικονομίας τονίζει πως υπόλοιποι κλάδοι θα ζητήσουν αφορολόγητες εφημερίες και πιθανότατα, θα δικαιωθούν δικαστικά. Αυτό που κάναμε είναι να προετοιμάσουμε ΚΥΑ, η οποία πρόκειται να εκδοθεί σε ΦΕΚ μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Η ΚΥΑ λέει ότι αυξάνουμε τις άγονες περιοχές, όπως είναι η Σπάρτη. Όταν βγαίνουν άγονες οι προσκλήσεις, βγαίνουν άγονες και οι περιοχές. Στις άγονες περιοχές κατηγορίας Α οι κατηγορίες οι γιατροί θα παίρνουν επιπλέον 3.600 ευρώ μικτά το χρόνο και στις άγονες περιοχές Β οι γιατροί θα παίρνουν επιπλέον 7.200 ευρώ μικτά το χρόνο.
Επίσης, υπέγραψα την ΚΥΑ για να μπορούν να παράγουν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί. Έτσι, οι γιατροί θα μπορούν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους. Ήδη, έχουμε ιδιώτες γιατρούς που παρέχουν έργο στο ΕΣΥ, όπως είχα την τύχη να διαπιστώσω στο «Καραμανδάνειο». Επιπλέον 2.100 ευρώ κάθε μήνα θα παίρνει και ο γιατρός που θα κινείται από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα. Ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να δίνει περισσότερα, αλλά πλέον, όποιος μπορεί να δουλεύει και στους δύο τομείς βλέπει το εισόδημά του να αυξάνεται σημαντικά. Και κάνουμε συνεχώς προκηρύξεις για θέσεις γιατρών στον δημόσιο τομέα, αλλά οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες».
Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στο εφημεριακό έργο των ιδιωτών γιατρών, «14 είναι τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα και 4 νοσοκομεία έχουν πραγματικά οξυμμένο ζήτημα. Πρόκειται για τις περιοχές Κως, Σπάρτη, Ξάνθη και Σέρρες. Στην Κω, για παράδειγμα, δεν υπάρχει παθολόγος στο νοσοκομείο, αλλά υπάρχουν εννέα ιδιώτες γιατροί γύρω από το νοσοκομείο. Μερικοί από αυτούς δούλευαν μέχρι πριν από δυο – τρία χρόνια στο ΕΣΥ, άρα ξέρουν τη λειτουργία του ΕΣΥ. Και ο παθολόγος είναι γιατρός, που έλαβε την ειδικότητά του. Είναι παθολόγος και ως ιδιώτης γιατρός και ως γιατρός του ΕΣΥ. Και μιλάμε για δύο εφημερίες το μήνα. Την επόμενη εβδομάδα, φέρνω στη Βουλή διάταξη, που θα μου δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων για το θέμα του εφημεριακού έργου στο ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς. Και ο πρωθυπουργός δεν είναι αντίθετος με τέτοια κίνηση εκ μέρους μου. Η ανάγκη λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου υπερβαίνει κάθε άλλο συμφέρον. Άρα, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αδιάφορο στον γιατρό το αν δουλεύει ή δεν λειτουργεί το δημόσιο σύστημα. Ο γιατρός έχει σπουδάσει σε κρατικό πανεπιστήμιο. Λαμβάνει από το κράτος δωρεάν ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Άρα, το ιδιωτικό επάγγελμα του γιατρού είναι ιδιωτικό, με συγκλονιστικές όμως παροχές από το κράτος».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «δεν έχω όρεξη να πάρω καταναγκαστικό μέτρο, αλλά ο γιατρός ενδιαφέρεται για το αν λειτουργεί το δημόσιο νοσοκομείο. Κανονικά, θα έπρεπε οι ίδιοι οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι να συμμετέχουν στις εφημερίες στο δημόσιο νοσοκομείο. Δρομολογούμε λοιπόν μεταρρυθμίσεις μακροχρόνιες, αλλά μας ενδιαφέρει και το άμεσο, το βραχυπρόθεσμο. Οι ιατρικοί σύλλογοι της Σπάρτης, της Δράμας, της Ξάνθης είναι ήδη εποικοδομητικοί. Αν δεν βρεθεί λύση σε μια καλόπιστη συνεννόηση, η ευθύνη μου ως υπουργού Υγείας είναι να λειτουργεί το δημόσιο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει πρώτα όλα τα άλλα, έχουμε δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά προέχει η λειτουργία του νοσοκομείου», είπε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας