Πολιτική

Κυβέρνηση: Εμπροσθοβαρές πλάνο για την καθημερινότητα

Κυβέρνηση: Εμπροσθοβαρές πλάνο για την καθημερινότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [370499] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Παρεμβάσεις για Στεγαστικό, Υγεία και Παιδεία.

Ένα εμπροσθοβαρές πλάνο, που θα απαντά σε κομβικά ζητήματα σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών, σχεδιάζει αυτή την περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου. Σημείο αναφοράς για την έναρξη των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στην επικείμενη ΔΕΘ και βασική στόχευση η εκπομπή μηνύματος ανταπόκρισης στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών, όπως αποτυπώνονται σε επίπεδο μετρήσεων, αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας.

Αυτό, εξάλλου, ήταν και το στίγμα που άφησαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, με την ηγεσία της κυβέρνησης να επιθυμεί να καταδείξει πως διαθέτει άμεσα ανακλαστικά. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα», είναι η επωδός που ακούγεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό το διάστημα, μετά τις κάλπες και τον ανασχηματισμό. Η βεντάλια των εν λόγω παρεμβάσεων θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας και θα αγγίζει το εγχείρημα της επαναπροσέγγισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις δεξαμενές εκείνες που είτε απείχαν από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου είτε εκδηλώνουν με διαφορετικούς τρόπους την απογοήτευσή τους.

Εκτός από την εξέλιξη των μέτρων κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής, σημαντικό σημείο στις κυβερνητικές προτεραιότητες αποτελεί το θέμα της στέγασης. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει τη διεύρυνση των πρωτοβουλιών για την απόκτηση κατοικίας και για τις ηλικιακές ομάδες 40-50 ετών. Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για το Δημογραφικό, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησής τους από το αρμόδιο υπουργείο και την επικεφαλής, Σοφία Ζαχαράκη.

Με την επιτάχυνση των προβλέψεων για τις προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς του Δημόσιου, προγραμματίζονται ενέργειες για την κάλυψη των κενών στην Υγεία και τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, στην Παιδεία προβλέπονται 10.000 νέες προσλήψεις με μόνιμο χαρακτήρα σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, που θα προέρχονται από τους αναπληρωτές του ΑΣΕΠ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η δρομολόγηση έργων υποδομής σε σχολικά κτίρια και φοιτητικές εστίες, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και στο μέλλον, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα καθοριστούν.

Επιπλέον, όσον αφορά τις συντάξεις, οι νέες μέθοδοι υπολογισμού της ετήσιας αύξησης αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις 4%-5% έως το 2025, με κύριους δικαιούχους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τα Σώματα Ασφαλείας και τους κλάδους που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω επανυπολογισμού, τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το καλοκαίρι.

Ιδιαιτέρως κομβικές θεωρούνται ακόμα οι βελτιωτικές κινήσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο υπό τον Κωστή Χατζηδάκη σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο στοίχισε ξεκάθαρα στην κυβέρνηση στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, με το ποσοστό αποχής αυτής της κατηγορίας πολιτών, που συνιστά μέρος της παραδοσιακής «γαλάζιας» ραχοκοκκαλιάς, να φθάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα αντικαταστήσουν την επιδοματική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια για διάφορες κοινωνικές ομάδες. Αυτό αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για την εγκατάλειψη της επιδοματικής πολιτικής και την προώθηση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Εξαιρούνται τα προνοιακά επιδόματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικροτεί την πρωτοβουλία λόγω της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αντεπίθεσης της κυβέρνησης, θα υλοποιηθούν έργα υποδομής, με την ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης να πραγματοποιείται τον Νοέμβριο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, τον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Πάτρα-Πύργος και στο κομμάτι του Ε65 που ενώνει τον νέο αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας με την Εγνατία. Επιπλέον, οι εκκρεμότητες από τις παρεμβάσεις στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία “Daniel” θα έχουν επίσης επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments