Οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Δεν περίμενε κανείς να μην βρεθεί μια αφορμή να ταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επέτειος της εισβολής του Αττίλα και η ταυτόχρονη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στο νησί το Σάββατο έχει θέσει τις δυο χώρες σε μίνι «συναγερμό». Ήδη χθες τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας επιδόθηκαν σε ένα «debate» με αφορμή την παρουσία του Νίκου Δένδια στην Μεγαλόνησο τη Δευτέρα και τις δηλώσεις που έκανε. Είχε καταδικάσει τις τουρκοκυπριακές φιέστες και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισό αιώνα του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο με το τουρκικό Πεντάγωνο να εξαπολύει προσωπική επίθεση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας.
Τα τελευταία γεγονότα μπορεί να αποτελούν την αρχή μιας νέας κρίσης, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις επόμενες ημέρες και αν ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει να προχωρήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις από τα κατεχόμενα. Παρόλο που αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά. Ελληνικές διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα νηνεμία. Επιπλέον, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ολγκίν Κουεγιάρ, φαίνεται να επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια από την Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται να επιδιώκει την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.
Σύμφωνα με πηγές, το Κυπριακό παραμένει υψίστη προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ύπαρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βοηθάει στο Κυπριακό, αλλά η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία απέχει πολύ από την οριστική διχοτόμηση. Είναι πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο από την Κύπρο. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για το κλίμα και η συνάντηση των δύο ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς την επίλυση των δύσκολων ζητημάτων. Υπάρχει κίνδυνος ναυαγήσει η διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ, με την Άγκυρα να έχει δικαιολογία να επιδείξει επιθετικότητα. Αν προωθηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό σε επίπεδο ΟΗΕ, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του περίπλοκου ζητήματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας