Πολιτική

Στην Κύπρο το Σάββατο ο Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Στην Κύπρο το Σάββατο ο Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Πηγή Φωτογραφίας: (ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την άφιξη του Πρωθυπουργού της Κροατίας Andrej Plenković (δεν εικονίζεται) για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, θα μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, θα μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ανεβάσει τις ρητορικές προκλήσεις της κατά της χώρας μας, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο κατεχόμενο τμήμα την ίδια μέρα θα παρευρίσκεται  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο για τα 50 του «Αττίλα»

Μισός αιώνα συμπληρώνεται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974 (την επιχείρηση Αττίλας Ι με την επίκληση του άρθρου 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων από την Αγκυρα) και το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει μία άνευ προηγουμένου φιέστα για να γιορτάσει την 50ετή κατοχή των κυπριακών εδαφών και τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου που αποτελεί πλέον βασική του επιδίωξη στη βάση της διεκδίκησης της «λύσης των δύο κρατών».

Στη δε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο επανέρχονται μετά από καιρό, τα «θα ρθουμε μία νύχτα ξαφνικά». «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…», αναγράφεται στο… μήνυμα για την Κύπρο, που συνεχίζει: «Στην 50ή επέτειο της “Ευτυχούς Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την εισβολή του ΄74) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο. »Αύριο [το Σάββατο] περιμένουμε όλους τους κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων».

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Η αυλαία των πανηγυρικών για τους Τούρκους εκδηλώσεων ανοίγει την Παρασκευή με συναυλία στην παραλία της πρώτης απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 (φωτογραφία κάτω από το πρακτορείο Anadolu),  από τη Μονάδα Οθωμανικής Μπάντας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 20 Ιουλίου, παρουσία του προέδρου Ερντογάν και της πολυμελούς συνοδείας του, με διελεύσεις μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας, νηοπομπή 50 πλοίων με δεσπόζον το ελικοπτεροφόρο «Αnadolu, το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Ναυτικού,  και 50 κανονιοβολισμούς για τα 50χρονα του «Αττίλα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments